Mondkapjes en vliegreizen

Let op: deze informatie wordt de komende dagen aangepast. Vanaf 1 december 2020 is een mondkapje op veel plekken in Nederland verplicht.

Waarom moet ik aan boord een mondkapje gebruiken?

Mensen kunnen in het vliegtuig niet altijd 1,5 meter afstand  houden. Daarom is in lijn met het advies van het RIVM het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Als u om een medische reden geen mondkapje kunt dragen, moet u een ondertekende verklaring van uw arts laten zien.

Wat voor mondkapje moet ik gebruiken?

Dit is afhankelijk van de maatschappij waar u mee vliegt. Vliegt u met een Nederlandse luchtvaartmaatschappij? Dan is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. U kunt een medisch mondkapje dragen als dit nodig is om gezondheidsredenen. Informeer ruim vóór vertrek bij de luchtvaartmaatschappij welk type mondkapje u moet dragen tijdens de vlucht.

Hoe lang kan ik mijn mondkapje gebruiken? 

Neem ruim voldoende mondkapjes mee voor uw reis van huis tot aan bestemming én voor de terugreis. Draag het mondkapje maximaal 3 uur per keer. Na ieder gebruik moet u een nieuw schoon mondkapje opzetten. Bewaar een schoon of gebruikt mondkapje apart van elkaar in een afgesloten zakje of bakje.

Hoe zet ik het mondkapje op en af?

Was voor het opzetten én na het afzetten van het mondkapje uw handen minimaal 20 seconden met water en zeep. Als u uw handen niet met water en zeep kunt wassen, gebruik dan een desinfecterende hand-gel. Raak tijdens het op- en afzetten alleen het elastiek aan. Zorg dat uw mond, neus en kin goed bedekt zijn en raak het mondkapje daarna niet meer aan. 

Wat moet ik met het mondkapje doen na gebruik?

Een gebruikt mondkapje gooit u bij het restafval. In het vliegtuig krijgt u een (papieren) vuilniszakje waarin u uw gebruikte mondkapje kwijt kunt. Een eigen gemaakt mondkapje van stof wast u na ieder gebruik op 60°C op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe. Was uw handen nadat u het mondkapje in de wasmachine hebt gestopt en voordat u het mondkapje eruit haalt. 

Lees de  veelgestelde vragen over het maken, gebruik en onderhoud van mondkapjes.