Soorten coronatesten en testcapaciteit

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten die passen bij corona zich laten testen. De Rijksoverheid zorgt er samen met de GGD en het LCDK voor dat er genoeg testlocaties, testmateriaal en laboratoria zijn die kunnen testen. En dat deze keten zo efficiënt mogelijk werkt.

Lees meer informatie over het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK)

Moleculaire test (PCR-test) met wattenstaafje

Heeft u een afspraak bij de GGD voor een coronatest? Dan krijgt u een moleculaire test. Ook wel een PCR-test genoemd. PCR staat voor Polymerase Chain reaction. Bij zo'n test wordt er met een wattenstaafje keel- en neusslijm afgenomen en naar een laboratorium gestuurd. Het laboratorium onderzoekt of het coronavirus in het slijm aanwezig is.

De test laat alleen zien of u corona heeft op het moment dat de GGD de test afneemt. Het toont niet aan of u eerder corona heeft gehad. 

Maatregelen op de korte termijn om testcapaciteit te verhogen

  • Er zijn nieuwe contracten met 3 laboratoria in het buitenland die veel tests aankunnen.
  • Laboratoria gaan ‘poolen’. Dat betekent dat er in 1 keer meerdere testmonsters tegelijk worden getest. Dat scheelt tijd en materialen.

Door deze maatregelen is er vanaf begin oktober 2020 meer laboratoriumcapaciteit.

Maatregelen op langere termijn om testcapaciteit te verhogen

Om te voorkomen dat er in de toekomst weer tekorten komen, neemt de overheid de volgende maatregelen:

  • De huidige tests (PCR-tests) worden aangevuld met nieuwe en snellere manieren van testen (antigentesten). Deze antigenentesten zijn iets minder gevoelig dan de PCR-testen. Maar het gaat veel sneller. Je kunt ‘getrapt’ testen: eerst een antigentest doen en als die positief is alsnog een meer nauwkeurige PCR-test doen. De verwachting is dat dit in november mogelijk wordt.
  • Ook zijn er innovatieve testmethoden in ontwikkeling, zoals ademtesten en isotherme PCR testen. Deze testen geven vaak al binnen een paar minuten een uitslag. Ze zijn nu nog niet beschikbaar op de markt. Maar vanaf december waarschijnlijk wel. Met deze testen zou je bijvoorbeeld uit voorzorg mensen zonder klachten kunnen testen. Bijvoorbeeld bij bepaalde (contact)beroepen, kwetsbare mensen of bij evenementen.
  • De overheid gaat de keten van laboratoria en GGD’en ook anders organiseren. De organisatie is nu nog vooral regionaal. De komende tijd worden er nieuwe afspraken gemaakt zodat de samenwerking tussen GGD’en en laboratoria efficiënter wordt.

Immuniteit en testen op antistoffen

Antistoffen testen in het bloed

Er zijn serologische testen (bloedtesten) die  aantonen of iemand antistoffen in het bloed heeft. Hiervoor wordt bloed afgenomen. Antistoffen zijn een teken dat iemand het virus heeft gehad.

Een  serologische test  wordt nu nog alleen gebruikt voor onderzoek om te ontdekken of mensen in Nederland afweer opbouwen tegen het virus. U kunt dus niet op antistoffen worden getest in de reguliere gezondheidszorg.

Testen op immuniteit voor corona

Testen op immuniteit is geen onderdeel van de reguliere gezondheidszorg. Het is ook nog niet wetenschappelijk bewezen of mensen die antistoffen hebben, het virus niet meer kunnen krijgen. En dat ze niet meer ziek kunnen worden. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat mensen met milde klachten minder antistoffen aanmaken. En ook niet (helemaal) beschermd zijn tegen het coronavirus. Of dat de antistoffen snel weer uit het lichaam verdwijnen.

Onderzoek naar immuniteit

Wereldwijd doen onderzoekers wetenschappelijk onderzoek naar immuniteit. Onderzocht wordt wat de relatie is tussen antistoffen in het lichaam en de mate van immuniteit die iemand heeft opgebouwd.

Ook lopen er op dit moment verschillende onderzoeken onder grote groepen Nederlanders. Dat is om te achterhalen hoe groot het percentage mensen is die de ziekte heeft doorgemaakt. 

Bekijk ook: