In quarantaine of in isolatie door corona en testadvies

U gaat thuis in isolatie als u positief getest bent op corona. U hoort van de GGD hoe lang dit duurt en wat de regels zijn. Heeft iemand in uw omgeving corona? Dan gaat u in quarantaine. Er zijn uitzonderingen. Bij klachten blijft u altijd thuis en doet u zo snel mogelijk een test.

De quarantainecheck

Twijfelt u of u in quarantaine moet? En of u zich moet laten testen? Doe de check op quarantainecheck.rijksoverheid.nl en krijg direct persoonlijk advies.

Wanneer niet in quarantaine

U heeft een huisgenoot of nauw contact met corona. U hoeft niet in quarantaine als u:

 • in de afgelopen 8 weken positief getest bent en geen klachten heeft; of
 • meer dan 1 week geleden een boostervaccinatie heeft gehad en geen klachten heeft.

Krijgt u toch coronaklachten? Doe een zelftest. Of laat u dan testen: maak online een afspraak of bel 0800-1202. Houd daarvoor uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Deze uitzondering geldt niet als u (terug)komt uit een zeerhoogrisicogebied en dus verplicht in quarantaine moet.

Binnenkort komt er een advies voor personen met bepaald beroep

Binnenkort komt er een advies voor quarantaineregels als u een bepaald beroep heeft en volgt uitgebreidere informatie.

Wanneer wel in quarantaine

Positieve testuitslag: in isolatie als u corona heeft

Bent u positief getest op corona? Dan gaat u thuis in isolatie. Ook als u de boosterprik heeft gehad en toch besmet bent. U krijgt van de GGD te horen hoe lang de isolatie duurt en wat de regels zijn. Hou altijd zo veel mogelijk afstand van huisgenoten.

Lees de brief met leefregels voor mensen die positief getest zijn op corona (RIVM).

De regels tijdens quarantaine

Tijdens de thuisquarantaine gelden altijd de volgende regels:

 • Blijf thuis.
 • Alleen de mensen die bij u wonen mogen samen met u in huis zijn. U blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand van uw huisgenoten. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Ontvang geen bezoek, behalve voor medische redenen (bijvoorbeeld de huisarts of iemand van de GGD).
 • Heeft u medische hulp nodig? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar bel de arts.
 • Laat anderen boodschappen doen.
 • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
 • Werk thuis. Werkt u in de zorg en bent u hersteld of volledig gevaccineerd? Ook dan blijft u thuis en ontvangt u geen bezoek. Bij hoge uitzondering mag een beschermde zorgmedewerker onder bepaalde voorwaarden tijdens de quarantaineperiode wel werken. Dat kan alleen als de inzet van die zorgmedewerker absoluut noodzakelijk is om de continuïteit van de patïentenzorg te garanderen. Lees het document Uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis. Zorgmedewerkers met een positief geteste huisgenoot krijgen het advies om contact op te nemen met hun werkgever en/of bedrijfsarts. Het RIVM heeft meer informatie voor zorgprofessionals
 • Reis niet met het openbaar vervoer of met een taxi.
 • Vermijd contact met kwetsbare personen tot en met dag 10 na het laatste risicovolle contact. En blijf de basisregels volgen. Krijgt u klachten? Dan blijft u thuis en maakt u een nieuwe testafspraak.

Kinderen en quarantaine of isolatie

Voor kinderen gelden soms uitzonderingen op de quarantaineregels of isolatieregels. Bekijk de quarantaineregels voor gezinnen met kinderen.

Hulp en steun bij quarantaine

Kan niemand in uw buurt u helpen met bijvoorbeeld de boodschappen. Of het ophalen van de kinderen van school? Neem dan contact op met uw gemeente. Ook het Rode Kruis heeft een landelijke hulplijn (070-4455 888). Er kijkt dan iemand met u naar hulp in de buurt.

Brochure over quarantaine

In de brochure Hulp en steun bij thuisquarantaine vindt u meer informatie, tips en organisaties die kunnen helpen bij het thuisblijven

Hulp en steun bij quarantaine

Kan niemand in uw buurt u helpen met bijvoorbeeld de boodschappen. Of het ophalen van de kinderen van school? Neem dan contact op met uw gemeente. Ook het Rode Kruis heeft een landelijke hulplijn (070-4455 888). Er kijkt dan iemand met u naar hulp in de buurt.

Brochure over quarantaine

In de brochure Hulp en steun bij thuisquarantaine vindt u meer informatie, tips en organisaties die kunnen helpen bij het thuisblijven.

Bekijk ook: