In quarantaine of in isolatie door corona en testadvies

Soms moet u 10 dagen in quarantaine (thuisblijven). Of dat moet, ligt aan uw situatie. In veel gevallen kunt u uw quarantaine verkorten door op dag 5 een test te laten doen. Is de uitslag negatief? Dan stopt de quarantaine. U gaat in isolatie als vaststaat dat u corona heeft. 

De quarantainecheck

Twijfelt u of u in quarantaine moet? En of u zich moet laten testen? Doe de check op quarantainecheck.rijksoverheid.nl en krijg na een paar kliks direct persoonlijk advies.

Hersteld van corona

U bent officieel hersteld van corona als u in de afgelopen 12 maanden corona heeft gehad en de GGD weet van uw besmetting. U kunt dan een herstelbewijs krijgen. Het herstelbewijs voor gebruik in Nederland is 12 maanden geldig. Een herstelbewijs voor reizen is 6 maanden geldig. Meer hierover leest u bij de informatie over het herstelbewijs.

Volledig gevaccineerd

Er zijn een aantal manieren waarop u volledig gevaccineerd kunt zijn. Lees erover op de pagina over het vaccinatiebewijs.

In deze situaties gaat u in quarantaine

De regels tijdens quarantaine

Tijdens de thuisquarantaine gelden altijd de volgende regels:

  • Blijf thuis.
  • Alleen de mensen die bij u wonen mogen samen met u in huis zijn. U blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand van uw huisgenoten. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
  • Ontvang geen bezoek, behalve voor medische redenen (bijvoorbeeld de huisarts of iemand van de GGD).
  • Heeft u medische hulp nodig? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar bel de arts.
  • Laat anderen boodschappen doen.
  • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
  • Werk thuis. Werkt u in de zorg en bent u beschermd? Ook dan blijft u thuis en ontvangt u geen bezoek. Bij hoge uitzondering mag een beschermde zorgmedewerker onder bepaalde voorwaarden tijdens de quarantaineperiode wel werken. Dat kan alleen als de inzet van die zorgmedewerker absoluut noodzakelijk is om de continuïteit van de patïentenzorg te garanderen. Het document Uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis is per 19 november aangepast. Zorgmedewerkers met een positief geteste huisgenoot krijgen het advies om contact op te nemen met hun werkgever en/of bedrijfsarts. Het RIVM heeft meer informatie voor zorgprofessionals
  • Reis niet met het openbaar vervoer of met een taxi.
  • Vermijd contact met kwetsbare personen tot en met dag 10 na het laatste risicovolle contact. En blijf de basisregels volgen. Krijgt u klachten? Dan blijft u thuis en maakt u een nieuwe testafspraak.

Kinderen en quarantaine of isolatie

Voor kinderen gelden soms uitzonderingen op de quarantaineregels of isolatieregels. Bekijk de quarantaineregels voor gezinnen met kinderen.

In isolatie als u corona heeft

Bent u positief getest op corona? Dan gaat u thuis in isolatie. Ook als u beschermd bent tegen corona en toch besmet bent. U krijgt van de GGD te horen hoe lang de isolatie duurt en wat de regels zijn.  Hou altijd zo veel mogelijk afstand van huisgenoten.

Lees de brief met leefregels voor mensen die positief getest zijn op corona (RIVM).

Mogelijk ook huisgenoten en nauwe contacten in quarantaine

Heeft u huisgenoten of heeft u daarnaast andere nauwe contacten? Mogelijk moeten zij ook in quarantaine. Hoe lang dit duurt en wanneer zij zich moeten laten testen, hangt ervan af of zij beschermd zijn tegen corona. Op de website van het RIVM vindt u de:

Hulp en steun bij quarantaine

Kan niemand in uw buurt u helpen met bijvoorbeeld de boodschappen. Of het ophalen van de kinderen van school? Neem dan contact op met uw gemeente. Ook het Rode Kruis heeft een landelijke hulplijn (070-4455 888). Er kijkt dan iemand met u naar hulp in de buurt.

Brochure over quarantaine

In de brochure Hulp en steun bij thuisquarantaine vindt u meer informatie, tips en organisaties die kunnen helpen bij het thuisblijven.

Bekijk ook: