Dierenwelzijn huisdieren

Meer dan de helft van de huishoudens in Nederland heeft een huisdier. Wie een huisdier heeft, moet daar goed voor zorgen. Houders, verkopers en fokkers van huisdieren moeten zich houden aan regels uit het Besluit houders van dieren en de Regeling houders van dieren.

Bekijk veelgestelde vragen over dieren en het coronavirus.

Regels voor het houden van huisdieren

De belangrijkste regels voor het houden van huisdieren gaan over:

 • Huisvesting van dieren
  Het dier moet in een geschikte ruimte worden gehouden. Zo moet er voldoende bewegingsvrijheid zijn zodat het niet onnodig lijdt.
 • Verzorging van dieren
  Houders moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat het dier goed voer en voldoende water krijgt. En dat een dier medische verzorging krijgt als dat nodig is.
 • Verkoop van dieren
  Verkopers mogen geen huisdieren verkopen aan personen onder de 16 jaar. Dieren mogen niet in een etalage staan. En een verkoper moet schriftelijke informatie afgeven aan een klant over het verkochte dier.
 • Fokken van dieren
  Professionele fokkers en hobbyfokkers mogen niet fokken met dieren die ernstige afwijkingen of ziekten hebben. Of met dieren die ernstige gedragsafwijkingen hebben. Voor het fokken met kortsnuitige honden zijn in 2019 een aantal criteria opgesteld. Deze criteria ondersteunen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) bij de handhaving. De criteria zijn terug te vinden in het rapport ‘Fokken met kortsnuitige honden’.

Huis- en hobbydierenlijst

Niet alle dieren zijn geschikt als huisdier. Sommige dieren kunnen ziektes overdragen, hebben bijzondere of ingewikkelde verzorging nodig of zijn gevaarlijk. Daarom werken we in Nederland aan een huis- en hobbydierenlijst. Vroeger heette dit de positieflijst. Dieren die hierop staan, mag u houden.

De huis- en hobbydierenlijst wordt samengesteld met hulp van 2 onafhankelijke commissies. Voordat deze lijst definitief wordt, krijgt u de kans om na de zomer van 2020 via internet te reageren. Op de definitieve lijst komt te staan welke diersoorten u mag houden. Ook is dan duidelijk of er mogelijkheden komen voor specialistische houders. Voor houders van dieren die niet op de huis– en hobbydierenlijst staan, komt er een overgangsregeling. U mag het dier dan houden tot het overlijdt.

Het ministerie zorgt eerst voor een huis- en hobbydierenlijst voor zoogdieren. Voor vogels, amfibieën en reptielen komen later positieflijsten. Tot die tijd mogen deze dieren gehouden worden. 

Lees meer over de huisdierenlijst op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).