Hoe kan ik mijn huis isoleren?

Met vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of dubbel glas kunt u uw huis isoleren. Voor sommige maatregelen geldt een lager btw-tarief of kunt u een goedkope lening aanvragen.

Isolatiemaatregelen kiezen

Ga eerst na welke isolatie al in uw woning aanwezig is. Dat bepaalt welke maatregelen voor uw huis het meest geschikt zijn. Op de website van Milieu Centraal staan veel isolatietips. U kunt ook voor persoonlijk advies contact opnemen met een Energieloket in uw gemeente.

Eenvoudig zelf isoleren

Met een kleine investering kunt u al snel winst behalen. Bijvoorbeeld door:

  • naden en kieren te dichten;
  • cv-leidingen in onverwarmde ruimten te isoleren;
  • folie achter uw radiatoren te plakken.

Grotere isolatiemaatregelen

U kunt ook uw spouwmuur, gevel, vloer of dak laten isoleren. Of dubbel glas nemen. Dat zijn de grotere investeringen. Isolatie van de spouwmuren van een hoekwoning kost bijvoorbeeld zo’n € 2.000. De jaarlijkse besparing op de energierekening is dan € 550. 

Check hoe goed uw huis is geïsoleerd

Uw woning is goed geïsoleerd als hij voldoet aan de zogenoemde ‘Standaard voor woningisolatie’. Vanaf 1 augustus 2021 staat op het energielabel of uw woning hieraan voldoet. En hoe uw dak, vloeren en ramen optimaal geïsoleerd kunnen worden (de zogenoemde streefwaarden. Op de website van Verbeter je huis kunt u checken hoe goed uw huis geïsoleerd is.

Energieloket voor hulp bij zoeken naar geschikt isolatiebedrijf

In veel gemeenten en regio's zijn er Energieloketten. De adviseurs van het Energieloket denken mee over de isolatie van uw huis. En ze brengen u vrijblijvend in contact met isolatiebedrijven.