Kan ik zelf een energieleverancier kiezen bij blokverwarming of stadsverwarming?

Als u stadsverwarming of blokverwarming heeft, kunt u niet kiezen bij wie u warmte afneemt. Er is namelijk geen landelijk netwerk zoals bij elektriciteit en gas. Daarom voorkomt de Rijksoverheid dat u teveel betaalt bij stadsverwarming of blokverwarming. De Warmtewet beschermt consumenten tegen te hoge prijzen.

Verschil tussen stadsverwarming en blokverwarming

Stadsverwarming gebruikt restwarmte die vrijkomt bij de opwekking van elektriciteit in elektriciteitscentrales, of restwarmte van bedrijven. Deze restwarmte kan water verwarmen. Zo worden woningen verwarmd en voorzien van warm kraanwater.

Bij blokverwarming verwarmt een gezamenlijke warmtebron een heel blok huizen of een appartementencomplex. Dat kan een centrale cv-ketel op gas zijn. Maar dat kan ook een gezamenlijke aansluiting op het stadsverwarmingsnet zijn.

Problemen met tarief stadsverwarming

Bent u het niet eens met het tarief dat u moet betalen? Dan kunt u het energiebedrijf schriftelijk om uitleg vragen. Komt u er samen niet uit, neem dan contact op met de Geschillencommissie Energie en Water.

Warmtewet: meer toezicht en niet duurder dan gas

De  Warmtewet regelt maximumtarieven voor warmte. Het maximumtarief zorgt ervoor dat u niet meer betaalt dan iemand die een cv-ketel op gas heeft.

Door de Warmtewet is er meer toezicht op de leveranciers van stadsverwarming en blokverwarming. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert of leveranciers van stadsverwarming zich aan deze regels houden.