Tijdlijn experiment gesloten coffeeshopketen
Het kabinet gaat een experiment uitvoeren met een gesloten coffeeshopketen (ook wel wietexperiment). De tijdlijn geeft een overzicht van de ontwikkelingen tot het einde van het experiment.
Van regeerakkoord tot experiment:Alles wat geregeld moet worden om het experiment mogelijk te maken.
2017
In het Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst staat dat het kabinet wil onderzoeken of en hoe coffeeshops op kwaliteit gecontroleerde cannabis geleverd kunnen krijgen, zonder dat dit verboden is. En wat hiervan de gevolgen zijn. Dit wordt onderzocht in het experiment gesloten coffeeshopketen.
2018
De commissie presenteert haar adviesrapport 'Een experiment met een gesloten cannabisketen'. Het advies van de commissie gaat over hoe een gesloten keten kan worden gerealiseerd. Ook adviseerde de commissie over preventie, toezicht en handhaving. En de manier waarop het experiment geëvalueerd wordt. U kunt de samenvatting lezen in het bijbehorende nieuwsbericht.
Het kabinet neemt een groot deel van het advies van de commissie Knottnerus over. De gehele reactie staat in de kamerbrief met reactie op rapport Adviescommissie Experiment gesloten cannabisketen. Het advies en de reactie vormen de basis voor het wietexperiment.
het Kabinet dient het wetsvoorstel experiment gesloten coffeeshopketen in bij de Tweede Kamer. Hierna start de behandeling van het wetsvoorstel.
Gemeenten, coffeeshops en telers kunnen reageren op het voorgesteld Besluit via internetconsultatie. U kunt de reacties lezen op Overheid.nl: Besluit Experiment gesloten coffeeshopketen.
2019
Tweede Kamer neemt het wetsvoorstel experiment gesloten coffeeshopketen aan. Het wetsvoorstel is nu in behandeling bij de Eerste Kamer.
Een nieuwe versie van het Besluit experiment gesloten coffeeshopketen wordt naar de Tweede Kamer gestuurd.
In augustus 2019 heeft de commissie Knottnerus de ministers geadviseerd over welke geïnteresseerde gemeenten deel zouden moeten nemen aan het experiment.
Telers, coffeeshops, de betrokken toezichthouders en andere geïnteresseerden kunnen reageren op de voorgestelde ministeriële regeling via internetconsultatie. In de regeling staan eisen over de kwaliteit van de hennep. En aan welke eisen een verpakking van hennep en hasiesj moet voldoen.
12 november 2019Eerste Kamer keurt wetsvoorstel goed
28 november 2019Wet gepubliceerd in Staatsblad
2020
maart 2020Advies Raad van State ontvangen
De voorbereidingsfase is gestart bij de inwerkingtreding van de wet- en regelgeving van het experiment gesloten coffeeshopketen, op 1 juli 2020. De voorbereidingsfase bestaat uit de selectie en aanwijzing van telers, de voorbereiding door telers, gemeenten, coffeeshophouders en toezichthouders en de overgangsfase.
1 juli – 28 juli 2020Vergunning aanvragen voor teelt
Alle aanvragen zijn beoordeeld aan de hand van de formele en de materiële eisen. En ook het advies van de burgemeester van de gemeente van de mogelijke teeltlocatie. Alle aanvragers met een positieve beoordeling hebben op 3 december deelgenomen aan de loting. Elke deelnemer heeft een uniek lotnummer gekregen. In volgorde van trekking van deze unieke lotnummers is bepaald wie is ingeloot en wie niet. De loting is verricht door een notaris.
Wanneer een aanvrager ingeloot is, betekent dit nog niet dat deze ook is aangewezen als een van de 10 telers van het experiment. Dit is allereerst afhankelijk van het Bibob-onderzoek. Het Bibob-onderzoek duurt ongeveer 8 weken. Daarna wordt het advies verwerkt.
Op grond van de uitkomst van het Bibob-onderzoek en een laatste check aan de hand van de voorwaarden, wordt bepaald of de aanvrager wordt aangewezen als teler voor het experiment.
De aangewezen telers gaan hun teeltlocatie inrichten en de productie van hennep en/of hasjiesj opstarten. Gemeenten, coffeeshophouders en toezichthouders bereiden zich voor. De voorbereidingsfase zal eindigen met de overgangsfase, waarna de experimenteerfase begint.
Tijdens het experiment geldt alleen de experimenteer wet- en regelgeving voor de teelt en verkoop van hennep. Het experiment duurt minimaal 4 jaar. De ministers kunnen het experiment maximaal anderhalf jaar verlengen.
Tijdens het experiment:
- kunnen aangewezen telers legaal hennep telen;
- leveren de telers de legale hennep aan coffeeshops in de deelnemende gemeenten;
- verkopen de coffeeshops de geleverde hennep.
Tijdens het experiment zullen onderzoekers de ontwikkelingen volgen. Een begeleidings- evaluatiecommissie wijst de onderzoekers aan. De overheid wijst de leden van deze commissie aan.
Onderzoekers geven aan het einde van het experiment een onafhankelijke beoordeling.
De afbouwfase start na het experiment. Tijdens deze periode keren we terug naar de situatie voor het begin van het experiment. De normale wet- en regelgeving zoals we die nu kennen wordt dan weer toegepast.
Voor coffeeshophouders gelden in deze fase voor een groot deel dezelfde eisen. Zoals een verbod op overlast en alcohol. Sommige eisen gelden alleen voor de hennep die is aangewezen telers hebben geleverd. Bijvoorbeeld eisen over track-and-trace en de handelsvoorraad. Daarnaast mogen coffeeshophouders naast de legaal geteelde hennep dan ook gedoogde hennep in voorraad hebben en verkopen.
Aan het einde van de afbouwfase is de situatie weer zoals voor het begin van het experiment.