Tijdlijn experiment gesloten coffeeshopketen
Het kabinet gaat een experiment uitvoeren met een gesloten coffeeshopketen (ook wel wietexperiment). De tijdlijn geeft een overzicht van de ontwikkelingen tot het einde van het experiment.
Van regeerakkoord tot experiment:
Alles wat geregeld moet worden om het experiment mogelijk te maken.
-
2017
-
In het Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst staat dat het kabinet wil onderzoeken of en hoe coffeeshops op kwaliteit gecontroleerde cannabis geleverd kunnen krijgen, zonder dat dit verboden is. En wat hiervan de gevolgen zijn. Dit wordt onderzocht in het experiment gesloten coffeeshopketen.
-
-
2018
-
De adviescommissie die zich heeft gebogen over de vraag hoe een gesloten cannabisketen er uit moet zien presenteert haar rapport 'Een experiment met een gesloten cannabisketen'. U kunt de samenvatting lezen in het bijbehorende nieuwsbericht.
-
Het kabinet neemt een groot deel van het advies van de commissie Knottnerus over. De gehele reactie staat in de kamerbrief met reactie op rapport Adviescommissie Experiment gesloten cannabisketen. Het advies en de reactie vormen de basis voor het wietexperiment.
-
het Kabinet dient het wetsvoorstel experiment gesloten coffeeshopketen in bij de Tweede Kamer. Hierna start de behandeling van het wetsvoorstel.
-
Gemeenten, coffeeshops en telers konden tot 24 december reageren op het voorgesteld Besluit via internetconsultatie. U kunt de reacties lezen op Overheid.nl: Besluit Experiment gesloten coffeeshopketen.
-
-
2019
-
Tweede Kamer neemt het wetsvoorstel experiment gesloten coffeeshopketen aan. Het wetsvoorstel wordt hierna in behandeling genomen door de Eerste Kamer.
-
In augustus adviseert de commissie Knottnerus de ministers over welke geïnteresseerde gemeenten deel zouden moeten nemen aan het experiment. De ministers laten de Tweede Kamer vervolgens weten welke 10 gemeenten zijn genomineerd.
-
Telers, coffeeshops, de betrokken toezichthouders en andere geïnteresseerden kunnen reageren op de voorgestelde ministeriële regeling via internetconsultatie. In de regeling staan bijvoorbeeld eisen over de kwaliteit van de cannabis en verpakkingen. U kunt de reacties lezen op Overheid.nl: Regeling experiment gesloten coffeeshopketen.
-
De Eerste Kamer keurt het wetsvoorstel goed, waarna de wet wordt gepubliceerd in het Staatsblad.
-
-
2020
-
De Raad van State geeft advies over het wetsvoorstel experiment gesloten coffeeshopketen.
-
Om het onderzoek tijdens het experiment en de daarop volgende evaluatie te begeleiden, is een onafhankelijke Begeleidings- en Evaluatiecommissie benoemd. De commissie heeft tot taak om het experiment en de uitvoering van de evaluatie te volgen en daarover verslag te doen aan de minister van Justitie en Veiligheid en de minister voor Medische Zorg en Sport. Lees hier meer over de benoeming van deze commissie.
-
Met de inwerkingtreding van de wet- en regelgeving van het experiment gesloten coffeeshopketen, gaat de voorbereidingsfase van start. De voorbereidingsfase bestaat uit de selectie en aanwijzing van telers. Ook de voorbereiding door telers, gemeenten, coffeeshophouders en toezichthouders, én de overgangsfase vallen hieronder. In deze brochure met alle spelregels staan onder andere de verschillende fases verder uitgelegd.
-
In juli 2020 konden telers een aanvraag indienen om als teler mee te doen aan het wietexperiment. Alle aanvragen zijn beoordeeld namens de minister voor Medische Zorg en Sport en de minister van Justitie en Veiligheid. Zij hebben bekeken of de aanvraag voldeed aan alle eisen zoals beschreven in de wet- en regelgeving.
-
Er zijn meer aanvragen door telers positief beoordeeld dan er mee kunnen doen aan het experiment. Daarom is er een loting gehouden. Alle aanvragers met een positieve beoordeling hebben aan deze loting deelgenomen. De loting is verricht door een notaris. Aanvragers hebben hiervan bericht ontvangen.
-
-
2021
-
Wanneer een aanvrager ingeloot is, betekent dit nog niet dat deze ook is aangewezen als een van de 10 telers van het experiment. Dit is allereerst afhankelijk van de uitkomsten van een Bibob-onderzoek. Op grond van de uitkomst van het onderzoek en een laatste check aan de hand van de voorwaarden, wordt bepaald of de aanvrager wordt aangewezen als teler voor het experiment.
Zodra we positieve Bibob-adviezen ontvangen en eventuele voorschriften gereed zijn, kan een teler worden aangewezen. Wij streven ernaar de eerste telers in april 2021 aan te wijzen. We verwachten niet alle tien de telers gelijktijdig te kunnen aanwijzen. Dit is mede afhankelijk van het moment waarop de Bibob-adviezen gereed zijn en het in de selectieprocedure opnemen van aanvragers uit de wachtrij, na eventuele afwijzingen van aanvragen van ingelote telers.
Inrichting teeltlocatie en Fase 2: Overgangsfase
De aangewezen telers gaan hun teeltlocatie inrichten en de productie van hennep en/of hasjiesj opstarten. Ook de deelnemende gemeenten, coffeeshophouders en toezichthouders bereiden zich voor. De voorbereidingsfase zal eindigen met de overgangsfase. omdat voor coffeeshops een plotselinge overgang van de gedoogsituatie naar de experimenteerfase niet wenselijk is, is er een overgangsfase. Het is namelijk niet realistisch voor coffeeshops om het assortiment in één nacht te moeten vervangen. Lees meer over de verschillende fases in deze brochure.
Fase 3: Uitvoering experiment
De ministers besluiten wanneer de experimenteerfase start. Tijdens de experimenteerfase gelden voor alle betrokkenen de regels van het experiment. Het experiment duurt ten minste 4 jaar en de ministers kunnen het maximaal met anderhalf jaar verlengen.
Tijdens het experiment:
- telen de 10 aangewezen telers legaal hennep;
- leveren de telers de legale hennep aan coffeeshops in de tien deelnemende gemeenten;
- verkopen de coffeeshops de geleverde hennep.
Voor consumenten betekent dit dat gedurende de experimenteerfase bij coffeeshops in deelnemende gemeenten alleen producten van door de overheid aangewezen telers worden verkocht. Deze hennep is op kwaliteit gecontroleerd. Voor consumenten van coffeeshops in gemeenten die niet meedoen, verandert er niets.
Veel regels blijven hetzelfde. Zo blijft gelden dat coffeeshops niet aan minderjarigen mogen verkopen, zij geen reclame mogen maken en geen overlast mogen veroorzaken. Ook mag er binnen het experiment niet meer dan vijf gram per transactie verkocht worden en blijft het verboden voor coffeeshops om harddrugs en alcohol te verkopen of in de coffeeshop aanwezig te hebben.
Tijdens het experiment monitoren onderzoekers de effecten van het experiment. Zij leveren elk jaar een onderzoeksrapport op over hun bevindingen. De onderzoeker worden aangewezen door de geselecteerde Begeleidings- en Evaluatiecommissie. Voor het aflopen van de experimenteerfase vindt ook de onafhankelijke evaluatie plaats die door de Begeleidings- en Evaluatiecommissie aan de ministers wordt aangeboden.
Fase 4: Afbouwfase
De afbouwfase start na het experiment. Tijdens deze periode keren we terug naar de situatie voor het begin van het experiment. De normale wet- en regelgeving zoals we die nu kennen wordt dan weer toegepast. Aan het einde van de afbouwfase is de situatie weer zoals voor het begin van het experiment.
-
Internetconsultatie Besluit
Gemeenten, coffeeshops en telers kunnen tot en met 8 augustus reageren op het voorgesteld Besluit via internetconsultatie.
Internetconsultatie Regeling
Gemeenten, coffeeshops en telers kunnen tot en met 8 augustus reageren op de voorgestelde Regeling via internetconsultatie.
-
-
2022
-
De Regeling Experiment gesloten coffeeshopketen is gepubliceerd in de Staatscourant. Hierin zijn aanpassingen en verduidelijkingen van enkele eisen voor coffeeshophouders en aangewezen telers opgenomen.
-
Minister Kuipers (VWS) en minister Yeşilgöz-Zegerius (JenV) informeren de Tweede Kamer in een kamerbrief over het Experiment gesloten coffeeshopketen.
De kamerbrief gaat over:
- de voortgang van het experiment;
- de verwachte start in het 2e kwartaal van 2023;
- de uitwerking van de afspraken uit het coalitieakkoord 2021-2025.
-