Wanneer hoef ik geen of minder collegegeld te betalen, of kan ik collegegeld terugkrijgen?

U betaalt minder collegegeld als u bijvoorbeeld later in het studiejaar gaat studeren. Als u meerdere opleidingen tegelijk volgt, kunt u vrijstelling van het collegegeld krijgen. Ook kunt u soms te veel betaald collegegeld terugkrijgen. 

Wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld

U kunt recht hebben op vermindering, vrijstelling of teruggave als u wettelijk collegegeld betaalt. Voor instellingscollegegeld stelt een instelling zelf regels vast. Neem contact op met uw instelling wanneer u vragen heeft over het terugbetalen van collegegeld. Zie voor meer informatie wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld betalen.

Minder collegegeld betalen

U betaalt minder collegegeld voor hbo of universiteit:

Collegegeld terugkrijgen

U kunt collegegeld terugvragen: 

  • Als u een diploma heeft gehaald (met getuigschrift)

    U krijgt van uw hbo of universiteit 1/12e van het collegegeld terug voor elke maand dat u eerder bent gestopt voor het einde van het collegejaar.
  • Als u eerder of tijdelijk stopt met uw studie

    U kunt collegegeld terugvragen wanneer u zich tijdens het studiejaar uitschrijft. U krijgt dan 1/12e van het collegegeld terug voor elke maand dat u eerder bent gestopt. Stopt u in juli of augustus, dan krijgt u die maanden niet terug.  

Vrijstelling collegegeld

U kunt vrijstelling aanvragen als u 2 of meerdere studies tegelijk doet. U betaalt dan alleen voor de studie met het hoogste collegegeld. Voor details kunt u het studentenstatuut van uw onderwijsinstelling raadplegen.

Overlijden student

Als een student in de loop van een studiejaar overlijdt, wordt voor elke maand na overlijden 1/12e deel van het betaalde collegegeld terugbetaald. Voor informatie kunt u terecht bij de universiteit of hogeschool.

Vermindering, teruggave of vrijstelling aanvragen

Wilt u vermindering, teruggave of vrijstelling van het collegegeld aanvragen?  Dien dan bij het bestuur van uw universiteit of hogeschool een verzoek in.