Wat moet ik regelen als ik in Nederland kom wonen?

U moet zich inschrijven bij de gemeente waar u gaat wonen. En u moet op zoek gaan naar een woning. Dit zijn 2 voorbeelden van zaken die u moet regelen als u in Nederland komt wonen.

Inschrijven bij gemeente

U schrijft zich in bij uw gemeente als u langer dan 4 maanden in Nederland komt wonen. Dit doet u uiterlijk 5 dagen na aankomst in Nederland. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente. Als u zich inschrijft zorgt de gemeente voor:

  • Een burgerservicenummer (BSN) voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg of belastingen. 
  • Registratie in de Basisregistratie personen (BRP) waarin alle inwoners van Nederland (ingezetenen) staan geregistreerd. 

Korter dan 4 maanden in Nederland: inschrijving BRP

Komt u korter dan 4 maanden naar Nederland? Dan kunt u zich niet inschrijven bij de gemeente. Maar u kunt zich wel laten inschrijven als niet-ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP).

Werkgever regelt soms woning

Mogelijk regelt uw werkgever huisvesting als u in Nederland komt wonen. In bepaalde gevallen is uw werkgever dit verplicht om te doen. Neem hierover contact op met uw werkgever. 

Zelf op zoek naar een woning

Zoekt u zelf een woning? Neem dan contact op met de gemeente voor een huurwoning. 

Zorgverzekering afsluiten

U moet een basisverzekering afsluiten. U bent dan verzekerd voor zorg uit het basispakket, zoals huisarts of ziekenhuis. Informeer hierover bij de Zorgverzekeringslijn.

Huisarts zoeken

U bent niet verplicht om een huisarts te nemen. Maar het is wel goed om dit te doen, want dan krijgt u altijd zorg als u die nodig heeft. Informeer bij uw gemeente of zorgverzekeraar.

Belasting betalen

Als u in Nederland woont, betaalt u belasting. U krijgt vanzelf een brief van de Belastingdienst met de vraag om aangifte te doen.

Toeslagen ontvangen Belastingdienst

Mogelijk heeft u recht op 1 of meer toeslagen. Een toeslag is een bijdrage in de kosten die u maakt. Het hangt van uw (gezamenlijke) inkomen af of u toeslag krijgt. Het gaat om:

  • kinderopvangtoeslag als u kinderen hebt naar de dagopvang of buitenschoolse opvang gaan;
  • huurtoeslag als u in een huurhuis woont;
  • zorgtoeslag als u een Nederlandse zorgverzekering heeft;
  • kindgebonden budget als u kinderen heeft onder de 18 jaar.

DigiD aanvragen

In Nederland kunt u met een digitale identiteit (DigiD) zaken met de overheid regelen. Bijvoorbeeld met de Belastingdienst. U vraagt deze aan via digid.nl.

Kinderen inschrijven op school

Als u kinderen heeft schrijft u deze in op de:

Kinderbijslag aanvragen

Heeft u kinderen onder de 18 jaar? Zodra u staat ingeschreven bij uw gemeente vraagt u kinderbijslag aan voor de kinderen. U vraagt kinderbijslag aan bij de Sociale Verzekeringsbank. Met kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van uw kind. Als uw kind 18 jaar wordt, stopt de kinderbijslag.

Overige zaken die u moet regelen

Daarnaast zijn er meer zaken die u mogelijk moet regelen. Bijvoorbeeld:

Persoonlijk overzicht maken als u naar Nederland komt

Wilt u weten wat u nog meer moet regelen als u naar Nederland komt? En waar u recht op heeft? Vul dan een paar vragen in over immigratie en krijg een persoonlijk overzicht. U kunt een overzicht maken voor uzelf, uw partner en uw minderjarige kind.