Euthanasiewens zonder medische reden (voltooid leven)

Soms willen mensen sterven die vinden dat hun leven voltooid of klaar is. Bijvoorbeeld omdat ze een goed en lang leven hebben gehad. Of klaar zijn met leven of ‘levensmoe’ zijn. Als het lijden geen medische oorzaak heeft, mogen deze mensen volgens de wet geen euthanasie krijgen.

Oudere mensen en voltooid leven

Vaak zijn het oudere mensen, die het gevoel hebben dat hun leven lang genoeg is geweest. Of ze vinden dat hun leven geen zin meer heeft. Deze mensen mogen op grond van de wet geen euthanasie krijgen.

Als oudere mensen lijden door meerdere ziekten of medische kwalen die horen bij oud zijn, kan euthanasie volgens de wet soms wel. Dit heet ook wel een ‘stapeling van ouderdomsklachten’.

Onderzoek over voltooid leven

Het kabinet wil graag meer weten over mensen die hun leven klaar (“voltooid”) vinden en willen sterven. Ongeveer 10.000 Nederlanders van 55 jaar en ouder willen graag zelf of met hulp een einde aan hun leven maken. Zij hebben een blijvende wens om te sterven (actieve en aanhoudende wens). Dat blijkt uit een onderzoek naar mensen met een doodswens bij voltooid leven.

Praten over wensen rondom het levenseinde

Praat op tijd over wensen rondom het levenseinde. Met familie, vrienden en de arts. Zo kunnen zij zo goed mogelijk rekening houden met de wensen van de patiënt.