Noodhulp en humanitaire diplomatie

Mensen in nood moeten snel hulp krijgen zodat ze kunnen overleven. En hun leven zo goed en snel mogelijk weer kunnen opbouwen. Nederland maakt daarom internationale noodhulpverlening financieel mogelijk. En zet diplomatie in om te zorgen dat hulpverlening zo effectief en efficiënt mogelijk gebeurt.

Hulp in noodsituaties

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben direct eten, bescherming, medicijnen en onderdak nodig. Omdat ze slachtoffer zijn van hongersnood of een natuurramp, zoals een aardbeving of overstroming. Of omdat ze in een oorlogssituatie zitten of daarvoor op de vlucht zijn. 

Nederland draagt bij aan het redden van levens, het verminderen van menselijk lijden en de bescherming van menselijke waardigheid. Nederland verleent financiële steun voor het werk van humanitaire organisaties van de Verenigde Naties, het Internationale Rode Kruis en Nederlandse noodhulporganisaties. 

De steun van Nederland is voorspelbaar en niet gekoppeld aan specifieke onderwerpen of doelgroepen. Organisaties kunnen zo snel in actie komen waar de hulp het hardst nodig is. Als lid van de Europese Unie (EU) draagt Nederland ook bij aan de internationale noodhulpverlening van de EU. Noodhulpverlening kan gaan om de inzet van goederen, personeel of specialistische kennis. Of om geld waarmee mensen zelf hun leven weer kunnen opbouwen.

Humanitaire diplomatie

Nederland zet in zijn humanitaire beleid diplomatie in voor onder meer:

  • Naleving van het humanitair oorlogsrecht, zodat hulporganisaties mensen in nood kunnen bereiken en hun werk veilig kunnen doen.
  • Een zo goed mogelijk functionerend noodhulpsysteem waarin:
    • organisaties gecoördineerd samenwerken;
    • lokale en nationale hulporganisaties een sterkere rol hebben;  
    • ICT en datatechnologie zo goed mogelijk worden ingezet.
  • Structurele aandacht voor geestelijke gezondheidszorg en psychosociale steun (MHPSS) in de noodhulpverlening.
  • Een zo goed mogelijk bereik van kwetsbare groepen zoals vrouwen en meisjes. En afstemming van noodhulp op wat kwetsbare groepen nodig hebben.