Waar stem ik voor bij de Tweede Kamerverkiezing?

Bij de Tweede Kamerverkiezing kiest u de kandidaat waarvan u vindt dat hij of zij uw stem verdient. Uw stem en de stemmen van de andere kiezers bepalen welke 150 Nederlanders na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen.

Minimaal één keer in de 4 jaar is de verkiezing voor de leden van de Tweede Kamer. Dan wordt de nieuwe volksvertegenwoordiging gekozen. Op de dag van de verkiezing mogen alle kiesgerechtigden een stem uitbrengen. Kiesgerechtigden zijn alle mensen van 18 jaar of ouder met de Nederlandse nationaliteit. De kiezer laat door te stemmen weten welke politieke partij hij of zij in de Tweede Kamer en wellicht ook in de regering wil.

Invloed op de besluiten van de Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft als taak de regering te controleren. En de Tweede Kamer maakt samen met de regering nieuwe wetten. Door te stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen heeft u invloed op de besluiten van de Tweede Kamer.

Nieuw kabinet na de verkiezing

Direct na de verkiezing start ook het proces om een nieuw kabinet te formeren. De voorzitters van de partijen die in de Tweede Kamer zitten, onderhandelen dan met elkaar om te bepalen welke partijen de komende 4 jaar samen gaan regeren.

De nieuwe Tweede Kamer maakt samen met de regering nieuwe wetten en neemt een besluit over wetswijzigingen die in behandeling zijn. Dat geldt in ieder geval voor een aantal voorstellen om de Grondwet te wijzigen