Waar stem ik voor bij Tweede Kamerverkiezingen?

Bij de Tweede Kamerverkiezingen kiest u de kandidaat waarvan u vindt dat hij of zij uw stem verdient. Uw stem en de stemmen van de andere kiezers bepalen welke 150 Nederlanders na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen.

Invloed op de besluiten van de Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft als taak de regering te controleren. En de Tweede Kamer maakt samen met de regering nieuwe wetten. Door te stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen heeft u invloed op de besluiten van de Tweede Kamer. De zittingsduur van de leden van de Tweede Kamer is normaal gesproken 4 jaar. Maar dit kan ook korter zijn.

Meer informatie vindt u op de website van de Tweede Kamer.

Nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen

Hoe meer stemmen op de kandidaten van een partij zijn uitgebracht, hoe meer zetels een partij krijgt. Dit bepaalt welke personen na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen.

De Kiesraad stelt het aantal zetels vast waar een partij recht op heeft. Hoe de Kiesraad dit precies doet, leest u op de website van de Kiesraad. De Kiesraad stelt ook de zetelverdeling over de kandidaten vast.

Nieuw kabinet na de verkiezingen

Na de Tweede Kamerverkiezingen is er niet alleen een nieuwe volksvertegenwoordiging. Direct na de verkiezingen start de kabinetsformatie. De politieke partijen in de Tweede Kamer onderhandelen dan over welke partijen de komende 4 jaar samen gaan regeren.