Wat heb ik nodig om te stemmen?

U heeft het volgende nodig om te stemmen bij de verkiezing voor het Europees Parlement op donderdag 6 juni:

  • uw stempas
  • uw identiteitsbewijs 

Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Kijk bij ‘geldig tot’. Staat daar 7 juni 2019? Of een datum daarna? Dan mag u het identiteitsbewijs nog gebruiken om te stemmen. 

U ontvangt uw stempas thuis

U krijgt uw persoonlijke stempas via de post. U moet de stempas uiterlijk donderdag 23 mei 2024 hebben ontvangen.

Met uw stempas kunt u stemmen in uw gemeente. Bekijk de stembureaus bij u in de buurt op de website van uw gemeente. Of kijk op WaarIsMijnStemlokaal.nl.

Geen stempas ontvangen of stempas kwijt

Heeft u na 23 mei nog geen stempas ontvangen? Dan kunt u een nieuwe stempas aanvragen bij uw gemeente. Dat kan tot maandag 3 juni met een formulier. Aan de balie van de gemeente kan dit tot woensdag 5 juni 12.00 uur.

Stemmen in een andere gemeente met een kiezerspas

Als u wilt stemmen in een andere gemeente, dan kan dit niet met uw stempas. U moet dan een kiezerspas aanvragen. Met de kiezerspas kunt u stemmen in iedere gemeente in Nederland. 

Kiezerspas aanvragen aan de balie

U kunt een kiezerspas aan de balie van uw gemeente aanvragen. U heeft hierbij uw identiteitsbewijs nodig, of een kopie daarvan. Aan de balie een kiezerspas aanvragen kan tot woensdag 5 juni 12.00 uur.

Kiezerspas aanvragen met een formulier

U kunt een kiezerspas aanvragen met een formulier tot en met maandag 3 juni. U kunt het aanvraagformulier gratis halen bij de balie van uw gemeente. U kunt het formulier ook downloaden via de website van de gemeente. Het ingevulde formulier moet uiterlijk op maandag 3 juni bij uw gemeente binnen zijn.

Identiteitsbewijzen waarmee u kunt stemmen

Om te mogen stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs nodig. U moet een van deze Nederlandse identiteitsbewijzen meenemen: 

  • paspoort;
  • identiteitskaart;
  • rijbewijs.

U kunt ook een van de volgende documenten laten zien:

  • een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EU-lidstaat of EER-land;
  • een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland.

Meer informatie over hoe u zich kunt identificeren (bewijzen wie u bent) bij de verkiezing voor het Europees Parlement leest u op de website van de Kiesraad.

Stemmen met een verlopen paspoort of ID-bewijs

Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Bij ‘geldig tot’ staat 7 juni 2019 staan of een datum daarna.

Heeft u geen identiteitsbewijs of is dit meer dan 5 jaar verlopen? Vraag dan op tijd een nieuw identiteitsbewijs aan. Kunt u niet meer op tijd een nieuw identiteitsbewijs aanvragen? Dan kunt u iemand anders vragen om voor u te stemmen. Vraag hiervoor een formulier voor een schriftelijke volmacht aan bij uw gemeente. U en de persoon die voor u gaat stemmen, vullen het formulier in. Het formulier moet uiterlijk maandag 3 juni bij uw gemeente binnen zijn.

Identiteitsbewijs gestolen of kwijt

Is uw identiteitsbewijs gestolen of bent u het kwijt? Met een verklaring van vermissing kunt u toch stemmen. U kunt deze verklaring aanvragen bij de gemeente. Neem dan ook een pasje met uw foto mee. Bijvoorbeeld een persoonlijke OV-chipkaart.

Overzichtspagina verkiezing