Wat heb ik nodig om te stemmen?

U heeft uw stempas en een identiteitsbewijs nodig om te stemmen. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. 

U ontvangt uw stempas thuis

U krijgt uw persoonlijke stempas via de post in huis. Deze stempas ontvangt u uiterlijk woensdag 8 november 2023.

Met uw stempas kunt u stemmen in uw gemeente. Bekijk de stembureaus bij u in de buurt op de website van uw gemeente. Of kijk op waarismijnstemlokaal.nl.

Uw stempas is voor het stembureau het bewijs dat u nog niet bij een ander stembureau heeft gestemd.

Geen stempas ontvangen of stempas kwijt

Heeft u op 8 november nog steeds geen stempas ontvangen? Of bent u deze kwijt? Vraag dan zo snel mogelijk een nieuwe stempas aan bij uw gemeente.

Stemmen in een andere gemeente met een kiezerspas

Als u wilt stemmen in een andere gemeente, dan kan dit niet met uw stempas. U moet dan een kiezerspas aanvragen. Met de kiezerspas kunt u stemmen in iedere gemeente in Nederland.

Kiezerspas aanvragen met een formulier

Een kiezerspas vraagt u aan met een formulier. Dat aanvraagformulier haalt u gratis af bij de balie van uw gemeente. U kunt het formulier ook downloaden via de gemeentewebsite. Het ingevulde formulier moet uiterlijk vrijdag 17 november bij uw gemeente binnen zijn.

Kiezerspas aanvragen aan de balie

U kunt een kiezerspas ook aan de balie van uw gemeente aanvragen. U heeft hierbij uw identiteitsbewijs nodig, of een kopie daarvan. Aan de balie een kiezerspas aanvragen kan tot dinsdag 21 november om 12.00 uur.

Stemmen na verhuizing naar een andere gemeente

U krijgt uw stempas via de post op het adres waar u op 9 oktober 2023 staat ingeschreven. 
Het adres waarop u op die dag officieel staat ingeschreven, bepaalt in welke gemeente u kunt stemmen.

Verhuist u in verkiezingstijd naar een andere gemeente? Dan kunt u met uw stempas in uw oude gemeente stemmen. Wilt u in uw nieuwe gemeente stemmen? Vraag dan op tijd een kiezerspas aan.

Identiteitsbewijzen waarmee u kunt stemmen

Om te mogen stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs nodig. U moet een van deze Nederlandse identiteitsbewijzen meenemen:

  • paspoort;
  • identiteitskaart;
  • rijbewijs;
  • vreemdelingendocument. 

U kunt ook een van de volgende documenten laten zien:

  • een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EU-lidstaat of EER-land;
  • een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland.

Meer informatie over hoe u zich kunt identificeren (bewijzen wie u bent) bij de Tweede Kamerverkiezing leest u op de website van de Kiesraad.

Stemmen met een verlopen paspoort of ID-bewijs

Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Bij ‘geldig tot’ moet 23 november 2018 staan of een datum daarna.

Heeft u geen identiteitsbewijs of is dit meer dan 5 jaar verlopen? En kunt u niet meer op tijd een nieuw identiteitsbewijs aanvragen? Dan kunt u iemand anders vragen om voor u te stemmen. Vraag hiervoor een formulier voor een schriftelijke volmacht aan bij uw gemeente. U en de persoon die voor u gaat stemmen, vullen het formulier in. Het formulier moet uiterlijk vrijdag 17 november bij uw gemeente binnen zijn.

Identiteitsbewijs gestolen of kwijt

Is uw identiteitsbewijs gestolen of bent u het kwijt? Met een verklaring van vermissing, afgegeven door de gemeente, kunt u toch stemmen. Neem dan ook een pasje met uw foto mee. Bijvoorbeeld een gepersonaliseerde OV-chipkaart.