Voedselkeuzelogo Nutri-Score

Consumenten moeten eenvoudig keuzes kunnen maken voor producten met een betere samenstelling. Hiervoor is heldere en betrouwbare informatie op producten nodig. Het voedselkeuzelogo Nutri-Score laat zien of het product een betere keuze is in vergelijking met dezelfde soort producten. Sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo.

Vergelijking tussen dezelfde soort producten

Nutri-Score geeft producten op basis van hun voedingswaarde een score met kleuren (groen tot donkeroranje) en letters (A tot E). Consumenten kunnen hierdoor snel zien hoe de voedingswaarde van het product scoort ten opzichte van andere, dezelfde soort producten. Hoe scoort bijvoorbeeld een ontbijtkoek vergeleken met een ander soort ontbijtkoek. En niet hoe een ontbijtkoek scoort vergeleken met saus.

Producten met een donkergroene A hebben een betere samenstelling dan dezelfde soort producten met een donkeroranje E. Dit wil niet zeggen dat een product met een groene A of B gezond is. Maar wel dat het in vergelijking met dezelfde soort producten de betere keuze is. Voor gezondere keuzes is het beter om te kijken of het product in de Schijf van Vijf staat. Staat het product niet in de Schijf van Vijf? Dan is de Nutri-Score een handig hulpmiddel. Bijvoorbeeld bij sauzen, frisdranken,- koeken, pizza’s of snacks.

Voorbeeld ontbijtkoekverpakkingen

Bij onderstaand voorbeeld van ontbijtkoekverpakkingen is te zien hoe de Nutri-Score werkt. Consumenten kunnen snel zien dat de ontbijtkoek zonder suiker een donkergroene A heeft. Dat is een betere keuze dan de ontbijtkoek met minder suiker met een gele C. Of die met kandij met een oranje D. Wie precies wil weten wat er in een product zit, draait de verpakking om. Op de achterkant blijft de tabel met ingrediënten staan. 

Vergroot afbeelding
Nutri-Scores van verschillende soorten ontbijtkoekverpakkingen.

Hoe Nutri-Score werkt

Het logo geeft met kleuren en letters een score over het product. Onafhankelijke wetenschappers hebben dit systeem ontwikkeld. 
Een product krijgt pluspunten voor: 

  • eiwit;
  • vezels; 
  • fruit;
  • groente;
  • peulvruchten; 
  • noten. 

Een product krijgt minpunten voor: 

  • energiegehalte (kcal);
  • suikers; 
  • verzadigd vet;
  • zout.

Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. Een donkergroene A staat voor een betere samenstelling binnen de productgroep. Producten met een slechtere samenstelling krijgen een donkeroranje E. 

Logo van de overheid voor voedingsmiddelen

Wetenschappers ontwikkelden Nutri-Score op verzoek van de Franse overheid die ook eigenaar is. Meer landen, zoals Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en België gebruiken nu Nutri-Score. Gezamenlijk regelen de overheden van deze landen het beheer van Nutri-Score.

Lees meer over het gebruik van Nutri-Score op nutriscorevoorbedrijven.nl, zoals over een rekentool om de Nutri-Score van producten te berekenen.

Documenten