Voedselkeuzelogo Nutri-Score
Consumenten moeten eenvoudig keuzes kunnen maken voor producten met een betere samenstelling. Hiervoor is heldere en betrouwbare informatie op producten nodig. Het voedselkeuzelogo Nutri-Score laat zien of het product een betere keuze is in vergelijking met dezelfde soort producten.
Vergelijking tussen dezelfde soort producten
Nutri-Score geeft producten op basis van hun voedingswaarde een score met kleuren (groen tot donkeroranje) en letters (A tot E). Consumenten kunnen hierdoor snel zien hoe de voedingswaarde van het product scoort ten opzichte van andere, dezelfde soort producten. Hoe scoort bijvoorbeeld een ontbijtkoek vergeleken met een ander soort ontbijtkoek. En niet hoe een ontbijtkoek scoort vergeleken met saus.
Producten met een donkergroene A hebben een betere samenstelling dan dezelfde soort producten met een donkeroranje E. Dit wil niet zeggen dat een product met een groene A of B gezond is. Maar wel dat het in vergelijking met dezelfde soort producten de betere keuze is. Voor gezondere keuzes is het beter om te kijken of het product in de Schijf van Vijf staat. Staat het product niet in de Schijf van Vijf? Dan is de Nutri-Score een handig hulpmiddel. Bijvoorbeeld bij sauzen, frisdranken,- koeken, pizza’s of snacks.
Voorbeeld ontbijtkoekverpakkingen
Bij onderstaand voorbeeld van ontbijtkoekverpakkingen is te zien hoe de Nutri-Score werkt. Consumenten kunnen snel zien dat de ontbijtkoek zonder suiker een donkergroene A heeft. Dat is een betere keuze dan de ontbijtkoek met minder suiker met een gele C. Of die met kandij met een oranje D. Wie precies wil weten wat er in een product zit, draait de verpakking om. Op de achterkant blijft de tabel met ingrediënten staan.

Hoe Nutri-Score werkt
Het logo geeft met kleuren en letters een score over het product. Onafhankelijke wetenschappers hebben dit systeem ontwikkeld.
Een product krijgt pluspunten voor:
- eiwit;
- vezels;
- fruit;
- groente;
- peulvruchten;
- noten.
Een product krijgt minpunten voor:
- energiegehalte (kcal);
- suikers;
- verzadigd vet;
- zout.
Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. Een donkergroene A staat voor een betere samenstelling binnen de productgroep. Producten met een slechtere samenstelling krijgen een donkeroranje E.

Logo van de overheid voor voedingsmiddelen
Wetenschappers ontwikkelden Nutri-Score op verzoek van de Franse overheid die ook eigenaar is. Meer landen, zoals Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en België gebruiken nu Nutri-Score. Gezamenlijk regelen de overheden van deze landen het beheer van Nutri-Score. Nederland voert per 1 januari 2024 Nutri-Score in.
Lees meer over het gebruik van Nutri-Score op nutriscorevoorbedrijven.nl, zoals over een rekentool om de Nutri-Score van producten te berekenen.
Documenten
-
Update of the Nutri-Score algorithm for beverages - Second update report from the Scientific Committee of the Nutri-Score 2023
Engelstalige publicatie van het International Scientific Committee. Dit document is op 30 maart 2023 vastgesteld in de ...
-
Kennis en houding ten aanzien van het Nutri-Score logo onder consumenten
Onderzoek naar de beleving van het Nutri-Score logo onder het Nederlands publiek.
-
Update of the Nutri-Score algorithm
Engelstalige publicatie van het internationaal wetenschappelijk comité. Dit document is op 26 juli 2022 vastgesteld in de ...
-
Activity report of the transnational governance of Nutri-Score
Engelstalige publicatie van het eerste jaarlijkse activiteitenverslag van de internationale stuurgroep. Dit verslag geeft inzicht ...
-
Yearly report from the Scientific Committee of the Nutri-Score 2021
Engelstalige publicatie van het eerste jaarverslag van het internationaal wetenschappelijk comité. Dit verslag geeft een helder ...
-
Kamerbrief over juridische mogelijkheden voor gezonde voedselomgeving
Staatssecretaris Blokhuis (VWS) informeert de Tweede Kamer over de verkenning naar de juridische mogelijkheden voor een gezonde ...
-
Kamerbrief over ontwikkeling nieuwe aanpak productverbetering en voedselkeuzelogo Nutri-Score
Staatssecretaris Blokhuis informeert de Tweede Kamer over de ontwikkeling van de nieuwe aanpak productverbetering en ...
-
Informatie over het wetenschappelijk Comité voor Nutri-Score
Engelstalige publicatie over het International Scientific Committee dat de mogelijke ontwikkelingen van het Nutri-Scoresysteem ...
-
Overeenkomst van deelnemende landen aan Nutri-Score
Engelstalige overeenkomst van landen die samenwerken aan het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Overeenkomst van deelnemende landen ...
-
Kamerbrief over Besluit voedselkeuzelogo
Staatssecretaris Blokhuis informeert de Tweede Kamer over het Besluit voedselkeuzelogo. Kamerbrief over Besluit voedselkeuzelogo ...
-
Consumentenonderzoek Voedselkeuzelogo Motivaction
Samenvattende conclusies van een onderzoek van Motivaction onder consumenten naar 3 voedselkeuzelogo’s: Nutri-Score, Traffic ...
-
Plan van aanpak voedselkeuzelogo
Het plan van aanpak 'Op naar een nieuw voedselkeuzelogo' beschrijft de aanleiding tot en de werkwijze voor het invoeren van een ...
-
3 voedselkeuzelogo's onderzocht
De Rijksoverheid vergelijkt 3 verschillende Europese voedselkeuzelogo's om te bepalen welk logo het meest geschikt is om in ...