Wat moet ik weten als ik vuurwerk koop?

Elk jaar zijn er 3 dagen om vuurwerk te kopen. De verkoopdagen in 2023 waren donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december. Er gelden regels voor het kopen van vuurwerk in zowel Nederland als het buitenland. U mag maximaal 25 kg vuurwerk per huishouden hebben.

Vuurwerk kopen bij legale vuurwerkwinkel

Consumenten mogen alleen vuurwerk kopen bij vuurwerkwinkels met een vergunning. De gemeente verleent vergunningen aan vuurwerkwinkels. U kunt bij uw gemeente navragen waar legale verkooppunten van vuurwerk te vinden zijn. Deze winkels moeten voldoen aan veiligheidseisen voor vuurwerkopslag en inrichting van de winkel.

Vuurwerk uit het buitenland

U mag vuurwerk alleen naar Nederland brengen tijdens de toegestane verkoopdagen. Vuurwerk uit het buitenland moet voldoen aan de eisen van de Nederlandse wet uit het Vuurwerkbesluit en de Regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk (Ract). U mag maximaal 25 kg consumentenvuurwerk per auto vervoeren. 

Online vuurwerk kopen

Als u vuurwerk koopt via (buitenlandse) webshops, let dan op dat u dit altijd ophaalt bij een legaal verkooppunt. In Nederland mag u alleen vuurwerk ophalen op een van de toegestane verkoopdagen. Vuurwerk thuis laten bezorgen is strafbaar. Let er ook op dat het gaat om legaal vuurwerk. De politie houdt toezicht op bezit en handel van illegaal vuurwerk.

Minimumleeftijd voor kopen van vuurwerk

U moet minimaal 12 of 16 jaar zijn om vuurwerk te kunnen kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Voor gevaarlijker vuurwerk is de leeftijdsgrens hoger. Op de verpakking staat hoe oud u moet zijn om het vuurwerk te kopen. Dit hangt af van in welke van de 2 categorieën het vuurwerk valt. De 2 categorieën hebben elk hun eigen kenmerken voor gebruik, gevaar en geluid.

Tabel: soorten vuurwerk
Categorie Leeftijd Soort vuurwerk Gebruik: waar mag u het afsteken? 
 F1

Vanaf 12 jaar

Fop- en schertsvuurwerk. Voorbeelden zijn: sterretjes, fonteintjes en knalerwten.

Mag soms afgestoken worden in een besloten ruimte. Soms ook in huis. Zorg wel voor voldoende afstand: minimaal 1 meter.

F2

Vanaf 16 jaar

Consumentenvuurwerk. Voorbeelden zijn: batterijen, flitstabletten, fonteinen, grondmobielen, grondtollen, springtollen, mijnen, stijgtollen, draaizonnen.

Moet buitenshuis afgestoken worden. Minimale afstand voor afsteker en omstander is 8 meter.

Maatregelen kabinet voor veilige jaarwisseling

Verkopers moeten gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten meegeven. En zij moeten instructies geven over hoe u het vuurwerk veilig afsteekt. Sinds 2020 geldt er een vuurwerkverbod voor sommige vuurwerkproducten die veel letsel en overlast veroorzaken. Het kabinet kiest voor deze maatregelen naar aanleiding van het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Hoeveel vuurwerk kopen en bewaren

U mag maximaal 25 kg consumentenvuurwerk vervoeren in 1 auto. Het maakt dan niet uit met hoeveel mensen u in de auto zit. U mag niet meer dan 25 kg vuurwerk per adres in huis hebben. Meer dan 25 kg is onveilig voor u en voor uw buren.