Wat als mijn werkgever zich niet aan de Arbeidstijdenwet houdt?

Als uw werkgever zich niet houdt aan de regels van de Arbeidstijdenwet, bespreekt u dit eerst zelf met hem. Daarna kunt u de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging inschakelen. Eventueel kunt u een (anonieme) melding doen bij een inspectie.

Werknemer ook zelf verantwoordelijk voor werktijden

U moet er als werknemer ook zelf voor zorgen dat u de regels voor werktijden, pauzes en rusttijden naleeft. Uw werkgever kan niet van u eisen dat u buiten deze regels om werkt. 

Ondernemingsraad let op naleven Arbeidstijdenwet

Ook de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging van uw bedrijf of instelling moet letten op naleving van de Arbeidstijdenwet. Hen kunt u informeren als uw werkgever zich niet aan de regels houdt.

Overtreding Arbeidstijdenwet (anoniem) melden bij inspecties

Houdt uw werkgever zich niet aan de Arbeidstijdenwet en u kunt geen oplossing vinden? Dan kunt u de overtreding (anoniem) melden bij een van deze inspecties: 

Boetes bij niet naleven Arbeidstijdenwet

Een werkgever die de Arbeidstijdenwet overtreedt, kan een waarschuwing of een boete krijgen van een inspectie. Als een werkgever daarna nog de regels overtreedt, is strafvervolging mogelijk. Bijvoorbeeld als het bedrijf de verkeersveiligheid in gevaar heeft gebracht.