Waar vind ik informatie van de overheid?

Als u informatie van de overheid zoekt, kunt u contact opnemen met de organisatie die verantwoordelijk is, bijvoorbeeld de Rijksoverheid, provincie of gemeente. Ook zijn er verschillende websites waar u terechtkunt.

Ik zoek algemene informatie

Veel informatie van de overheid kunt u vinden op websites.

  • Overheid.nl wijst u de weg naar informatie en diensten van alle overheden. Hier vindt u onder meer informatie over uw eigen buurt, over wat de overheid voor de burgers doet en over plannen, maatregelen en regels. Daarnaast vindt u er de contactgegevens van overheden.
  • De overheid maakt steeds meer documenten, nota’s en andere informatie openbaar. Dat worden er de komende jaren steeds meer. Informatie die al openbaar is, vindt u snel via de Woo-index.
  • Heeft u hulp nodig bij het vinden van de informatie die u zoekt? Dan kunt u terecht bij:

Soms krijgt u de informatie meteen. Anders wordt u doorverwezen naar iemand die u verder kan helpen.

Ik wil mijn eigen gegevens weten

Via MijnOverheid.nl kunt u uw eigen persoonlijke gegevens en informatie inzien. Bijvoorbeeld over uw inkomen, de gegevens die de gemeente over u heeft of een auto die op uw naam staat. Daarnaast heeft u een eigen digitale brievenbus voor e-mails van de overheid. Die heet de Berichtenbox en staat op MijnOverheid.nl. Daarin vindt u bijvoorbeeld mail over uw belastingaangifte, kinderbijslag, toeslagen of gemeentelijke belastingen. 

Ik kan de informatie van de overheid die ik zoek, niet vinden

U kunt contact opnemen met de Woo-contactpersoon van de overheidsorganisatie. Die kan u helpen de informatie die u zoekt te vinden. In de Woo-index vindt u de contactgegevens per organisatie. Weet u niet bij welke overheidsorganisatie u moet zijn? Neem dan contact op met Informatie Rijksoverheid. U hoeft niet uit te leggen waarom u die informatie wilt hebben.

De meeste Nederlandse gemeenten hebben een eigen telefoonnummer: het cijfer 14 plus het netnummer van de gemeente. Bijvoorbeeld 14010 voor Rotterdam, 14030 voor Utrecht of 140172 voor Alphen aan den Rijn.

Ik wil een Woo-verzoek indienen

Is de informatie die u zoekt niet openbaar of krijgt u de gevraagde informatie niet? Dan kunt u een Woo-verzoek doen