Conflict Israël en Palestijnse Gebieden: updates Buitenlandse Zaken

Ministeries

Op 7 oktober braken hevige gevechten uit in Israël en de Palestijnse Gebieden, met name in en rond Gaza. Buitenlandse Zaken staat in contact met Nederlanders die in de regio verblijven, en blijft zich samen met het ministerie van Defensie inzetten om hen te helpen. Op deze pagina verschijnen updates over de situatie en gevolgen van het conflict voor de Nederlanders in de regio, en wat het ministerie van Buitenlandse Zaken doet om hen te steunen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Ministerie van Defensie

Nederlandse Ofir Engel bij de groep gegijzelden die vandaag in Gaza is vrijgelaten

Update 29 november 22.50
De Nederlandse Ofir Engel is vandaag in Gaza vrijgelaten, dat meldt minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken:

‘Zeer dankbaar en opgelucht om te kunnen melden dat de Nederlandse Ofir Engel bij de groep gegijzelden zit die vandaag in Gaza is vrijgelaten. We hebben ons hier de afgelopen weken via alle diplomatieke wegen voor ingespannen. Ik ben dankbaar dat hij nu in veiligheid is, terug bij familie en vrienden. Dit neemt niet weg dat nog steeds tientallen onschuldige mensen worden gegijzeld door Hamas, dat is verschrikkelijk. Wij blijven voortdurend oproepen tot hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Voor de gegijzelden die nu vrij zijn gelaten, waaronder Ofir Engel, heeft Nederland grote waardering voor de inspanningen van internationale partners. In het bijzonder gaat onze dank uit naar Qatar, maar ook naar de VS, Egypte en Israël.’

Contact met 25 mensen in Gaza

Update 29 november 22.50
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op dit moment contact met 25 mensen in Gaza met de Nederlandse nationaliteit, hun eventuele kerngezinsleden en mensen met een verblijfsstatus. Afgelopen week zijn er nieuwe mensen in beeld gekomen. We spannen ons ervoor in dat deze mensen Gaza zo snel mogelijk kunnen verlaten.

Als mensen de komende tijd voor grensovergang in aanmerking komen, laten we hen dat eerst weten. Om veiligheidsredenen communiceren we geen verdere operationele informatie. We zullen publiekelijk communiceren als deze personen veilig in Egypte zijn.

Sinds 2 november hebben 27 mensen met wie wij in contact stonden Gaza kunnen verlaten. Zij zijn opgevangen en ondersteund door de Nederlandse ambassade in Egypte en doorgereisd naar Nederland.

Nederlander verlaat Gaza

Update 24 november 8.19
Gisteren is een Nederlander via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Aan de grens met Rafah werd deze persoon opgevangen door vertegenwoordigers van België, en vervolgens met vervoer van de Nederlandse ambassade naar Cairo gebracht. In de Egyptische hoofdstad wordt deze persoon door de Nederlandse ambassade van verdere bijstand voorzien en begeleid naar Nederland.

Over die doorreis naar Nederland wordt om privacyredenen geen uitspraken gedaan.

Afgelopen week is er een nieuwe persoon in beeld gekomen. Daardoor staat het ministerie op dit moment in contact met 14 personen in Gaza met de Nederlandse nationaliteit en hun eventuele gezinsleden of met een verblijfsstatus. We hopen en spannen ons ervoor in dat ook zij Gaza zo snel mogelijk kunnen verlaten.

Als meer mensen de komende tijd voor grensovergang in aanmerking komen, laten we hen dat eerst weten. Om veiligheidsredenen communiceren we geen verdere operationele informatie. We zullen publiekelijk communiceren als deze personen veilig in Egypte zijn.

Premier Rutte en minister Bruins Slot over akkoord tijdelijke gevechtspauze tussen Israël en Hamas

Update 22 november 09.00
Israël en Hamas zijn tot een akkoord gekomen over een tijdelijke gevechtspauze, waarbij afspraken zijn gemaakt over het vrijlaten van gijzelaars uit Gaza. Minister-president Mark Rutte en minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken reageren op het nieuws.

‘Heel goed nieuws dat er een akkoord is om gijzelaars uit Gaza vrij te laten,’ meldt Rutte op X. ‘Nederland blijft oproepen tot vrijlating van alle gegijzelden. De gevechtspauze moet gebruikt worden om heel veel hulp te leveren aan de onschuldige inwoners van Gaza. Ook dank ik Qatar, de VS en Egypte voor hun cruciale inzet.’

Bruins Slot schrijft op X: ‘Goed nieuws dat er een akkoord is bereikt over een tijdelijke gevechtspauze tussen Israël en Hamas, en de vrijlating van een groep gegijzelde vrouwen en kinderen in Gaza. Ik ben hoopvol dat hiermee een einde komt aan de onzekere situatie waarin zij en hun naasten verkeren. Nederland blijft oproepen tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle andere gegijzelden. Ik leef intens met hen mee in deze verschrikkelijke tijd. Belangrijk dat het Rode Kruis hen kan bezoeken, zodat zij indien nodig zorg kunnen krijgen. Cruciaal dat humanitaire hulp nu op grote schaal Gaza bereikt. Er is dringend behoefte aan schoon water, voedsel, medische zorg en brandstof. We roepen op om de duur van de gevechtspauze volledig te respecteren en danken Qatar, de VS, Egypte en andere partners voor hun inzet.’

Minister Bruins Slot bezoekt Israël en de Palestijnse Gebieden

Update 20 november 9.31
Minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken bezoekt vandaag  Israël en de Palestijnse Gebieden. Ze zal hier ministers ontmoeten en verschillende organisaties bezoeken. Ook bezoekt Bruins Slot de Nederlandse vertegenwoordigingen in Israël en de Palestijnse Gebieden. 

Vergroot afbeelding
Minister Bruins Slot reist per Defensie-vliegtuig naar Israël en de Palestijnse Gebieden.

Nog 14 personen in Gaza, mensen met Nederlandse nationaliteit of verblijfsstatus en gezinsleden

Update 16 november 9.47
Buitenlandse Zaken blijft zich actief inzetten om te zorgen dat de 14 mensen met wie we in contact staan zo snel mogelijk Gaza kunnen verlaten. Het gaat om mensen met de Nederlandse nationaliteit of verblijfsstatus en de kerngezinsleden van deze mensen. De tien mensen die afgelopen zondag en maandag Gaza hebben verlaten, zijn gisteren aangekomen in Nederland met reguliere lijnvluchten. Zij werden op hun reis tussen Egypte en Nederland begeleid door Buitenlandse Zaken.

In totaal verlieten afgelopen twee weken 26 Nederlanders inclusief hun kerngezinsleden en personen met een Nederlandse verblijfsvergunning Gaza. Zij zijn aan de grens met Egypte opgevangen door BZ medewerkers en zijn ook naar Nederland begeleid.

De humanitaire situatie in Gaza blijft zeer zorgelijk. Er moet meer gedaan worden om deze onmiddellijk te verbeteren. Daar heeft minister Bruins Slot afgelopen dinsdag bij de Raad Buitenlandse Zaken in Brussel nogmaals sterk op aangedrongen.

Nieuw blog met updates geopend: lees de updates van 24 oktober tot en met 15 november terug

Update 16 november 09.00

In dit blog verschijnen nieuws en updates van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden en de Nederlanders die zich hier bevinden. Voor eerdere update lees het liveblog van 24 oktober tot en met 15 november. Dit nieuwe blog is geopend voor updates over de situatie rond Gaza en de Nederlanders die hier verblijven.