Conflict Israël en Palestijnse Gebieden: liveblog gesloten, nieuw blog geopend

Ministeries

In dit blog verschenen van 24 oktober tot en met 15 november updates van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. Vanaf nu verschijnen hier updates over de situatie over Nederlanders in de regio. 

Vergroot afbeelding Gevechten in Israël en de Palestijnse Gebieden
Beeld: ©ANP/AFP – Mahmud Hams
In Israël en de Palestijnse Gebieden braken op 7 oktober 2023 hevige gevechten uit.

Liveblog gesloten, nieuw blog geopend

Update 16 november 09:00

Dit liveblog over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden is gesloten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een nieuw blog met updates geopend over de situatie van de Nederlanders in de regio.

Bent u in Israël, de Palestijnse Gebieden of Libanon? Meld u aan bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Voor Nederlanders in nood is het ministerie dag en nacht bereikbaar via het telefoonnummer +31 247 247 247.

Tweede groep uit Gaza via Cairo aangekomen in Nederland

Update 15 november 15:40

De tien mensen die afgelopen zondag en maandag Gaza hebben verlaten, zijn vandaag aangekomen in Nederland. Zij werden op hun reis tussen Egypte en Nederland begeleid door Buitenlandse Zaken.

In Nederland worden zij opgevangen en verder begeleid op een manier die voor hen passend is. We bedanken alle collega’s van de betrokken ministeries voor de goede samenwerking om deze mensen veilig en goed ondersteund thuis te brengen.

We blijven ons actief inzetten om te zorgen dat de overige 14 mensen waarmee we in contact staan zo snel mogelijk Gaza kunnen verlaten.

Uit Gaza vertrokken personen reizen de komende dagen naar Nederland

Update 14 november, 14:56

De mensen die afgelopen zondag en maandag Gaza hebben verlaten reizen de komende dagen met reguliere vluchten vanuit Caïro naar Nederland. Vanwege de privacy van mensen communiceren we geen reisgegevens. Wanneer zij veilig in Nederland aangekomen zijn, berichten we daarover.

Op dit moment worden de 10 personen die Gaza verlieten opgevangen in Caïro door onze collega’s van Buitenlandse Zaken en Defensie. We blijven ons actief inzetten dat de overige 14 mensen waarmee we in contact staan zo snel mogelijk ook Gaza kunnen verlaten.

Minister Bruins Slot over de humanitaire situatie in Gaza

Update 13 november, 18:07
Op X uit minister Bruins Slot haar zorgen over de verslechterde humanitaire situatie in Gaza. Er moet meer gedaan worden om de humanitaire situatie in Gaza onmiddellijk te verbeteren. Daar heeft de minister vandaag bij de Raad Buitenlandse Zaken in Brussel nogmaals sterk op aangedrongen.

Lees hier het volledige bericht van minister Bruins Slot op X.

Vier Nederlanders verlaten Gaza

Update 13 november, 16:24

Opnieuw zijn vandaag 4 personen met de Nederlandse nationaliteit of verblijfsstatus en hun gezinnen aangekomen in Egypte. Aan de grens met Rafah worden zij opgevangen door een team van de Nederlandse ambassade in Caïro. Aangekomen in de Egyptische hoofdstad kunnen zij medische en psychosociale hulp krijgen. We bedanken de collega’s van Defensie voor de goede samenwerking.

De Nederlandse ambassade zal de mensen vervolgens ondersteunen in voorbereiding op hun terugreis naar Nederland. Wanneer die zal plaatsvinden is op dit moment nog niet duidelijk. Verschillende mogelijkheden worden onderzocht.

Momenteel staat het ministerie in contact met 14 personen in Gaza met de Nederlandse nationaliteit of verblijfsstatus en hun gezinnen. We hopen en spannen ons ervoor in dat ook zij Gaza zo snel mogelijk kunnen verlaten.

Als meer mensen de komende dagen voor grensovergang in aanmerking komen, laten we hen dat eerst weten. Om veiligheidsredenen communiceren we geen verdere operationele informatie. We zullen publiekelijk communiceren als deze personen veilig in Egypte zijn.

EU dringt aan tot onmiddellijke gevechtspauzes en het openen van humanitaire corridors in Gaza

Update 12 november, 20:49

De EU dringt gezamenlijk aan op onmiddellijke gevechtspauzes en het openen van humanitaire corridors in Gaza.

'Er moet meer gedaan worden om de humanitaire situatie in Gaza onmiddellijk te verbeteren. Dit zal een van mijn belangrijkste boodschappen zijn tijdens de Raad Buitenlandse Zaken morgen', zo zegt minister Hanke Bruins Slot op X.

Lees hier het volledige bericht van minister Bruins Slot op X.

Lees hier het volledige statement van de EU.

Vergroot afbeelding De EU roept op tot onmiddellijke gevechtspauzes en het openen van humanitaire corridors

Minister Bruins Slot: 'Dankbaar dat Nederlanders nu in veiligheid zijn'

Update 12 november, 18:16

Minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken is dankbaar dat zes personen met de Nederlandse nationaliteit of verblijfsstatus vanuit Gaza via Rafah aangekomen in Egypte. Dat laat zij weten op X.

Ze geeft verder aan dat de uit Gaza vertrokken personen in Caïro zullen worden opgevangen door de Nederlandse ambassade. Nederland blijft zich inspannen om de andere Nederlanders die nog in Gaza vastzitten zo snel mogelijk in veiligheid te brengen, zo besluit Bruins Slot.

Bekijk haar volledige bericht op X hier.

Vergroot afbeelding Minister Bruins Slot dankbaar dat meer Nederlanders Gaza hebben kunnen verlaten.

Tweede groep Nederlanders heeft zondag Gaza verlaten

Update 12 november, 17:55

Vandaag zijn zes personen met de Nederlandse nationaliteit of verblijfsstatus vanuit Gaza via Rafah aangekomen in Egypte. Zij zijn in Egypte aan de grens eerst tijdelijk opgevangen door vertegenwoordigers van België. Kort daarna was een team van de Nederlandse ambassade in Caïro ter plaatse om de groep van zes verder bij te staan. De groep wordt op dit moment door het ambassadeteam vanaf de grens naar Cairo begeleid. In Cairo kunnen zij, als zij dat willen, medische en psychosociale hulp krijgen van gespecialiseerd personeel van het ministerie van Defensie. De Nederlandse ambassade zal hen ondersteunen in de voorbereiding op hun terugreis naar Nederland. Het is op dit moment niet duidelijk hoe en op welk moment die reis plaatsvindt.

Recent zijn ook 2 nieuwe personen die vastzitten in Gaza in beeld gekomen bij Buitenlandse Zaken. Momenteel staat het ministerie in contact met 18 personen in Gaza met de Nederlandse nationaliteit of verblijfsstatus. We hopen en spannen ons ervoor in dat zij Gaza zo snel mogelijk kunnen verlaten.

Als meer mensen de komende dagen voor grensovergang in aanmerking komen, laten we hen dat eerst weten. Om veiligheidsredenen communiceren we geen verdere operationele informatie. We zullen publiekelijk communiceren als deze personen veilig in Egypte zijn.

Minister-president Rutte nodigt president Abbas uit naar Nederland

Update 9 november, 16:16

Minister-president Mark Rutte meldt op X: 'In aansluiting op ons telefoongesprek gisteravond, zojuist president Abbas van de Palestijnse Autoriteit uitgenodigd voor een bezoek aan Nederland op korte termijn om te spreken over de actuele ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse Gebieden en het perspectief voor de lange termijn, waarbij Nederland zich sterk maakt voor een tweestatenoplossing: een eigen, veilige staat voor de Palestijnen naast een veilig Israël.'

Lees hier het bericht.

Minister Schreinemacher bij internationale conferentie over humanitaire hulp aan Gaza

Update 9 november, 13:56

Zo’n 80 landen en internationale organisaties kwamen vandaag bijeen in Parijs over de humanitaire situatie in Gaza. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Schreinemacher was bij de door president Macron georganiseerde bijeenkomst en deelt haar ervaring op X.

‘Een oproep voor ons allemaal vandaag in Parijs: het menselijk lijden verlichten in Gaza . Ook moeten we de acties voor onmiddellijke humanitaire pauzes opvoeren en opties onderzoeken om de levering van essentiële hulp aan mensen in nood op te schalen. Dank aan president Emmanuel Macron voor het bijeenroepen van deze conferentie.’

Brief aan de Tweede Kamer over militaire inzet voor steun Gaza en de regio

Update 8 november 15:36

Minister Ollongren van Defensie deelt in een brief aan de Tweede Kamer het besluit om marineschip Zr.Ms. Holland richting het oosten van de Middellandse Zee te sturen. Het marineschip kan daar ondersteuning bieden in het geval van een evacuatie uit de regio. Ook kan met bondgenoten een bijdrage geleverd worden aan een maritieme corridor om humanitaire hulp naar Gaza te sturen. 

Lees de brief aan de Tweede Kamer.

Bericht van minister-president Rutte over het telefoongesprek met Koning Abdullah van Jordanië

Update 8 november, 14:45

Minister-president Mark Rutte sprak vandaag met de Jordaanse koning Abdullah II over de de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. 'Ik heb hem bijgepraat over mijn ontmoeting met  Z.H. Tamim bin Hamad Al Thani, de Emir van Qatar, van eerder vandaag, en Koning Abdullah II vertelde over de top die hij organiseerde met ministers van Buitenlandse Zaken uit de regio en Secretary of State Blinken van de VS.'

Lees het hele bericht op X.

Minister-president Rutte sprak met de emir en premier van Qatar, Tamim bin Hamad en Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani

Update 8 november, 13:52

Minister-president Mark Rutte meldt op X:  'Vanochtend bracht ik in Doha een bezoek aan Z.H. Tamim bin Hamad Al Thani, de Emir van Qatar, en Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, premier en minister van Buitenlandse Zaken van Qatar. Onze gesprekken stonden volledig in het teken van de vreselijke situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. Qatar speelt hierbij een cruciale rol in het vinden van diplomatieke oplossingen.

Vanuit Qatar reist minister-president Rutte door naar Israël voor een gesprek met premier Netanyahu.

Bekijk hier het bericht op X.

Berichten over heropening grens Rafah

Update 6 november, 16.07

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft kennisgenomen van berichten in de media over de heropening van de grens bij Rafah tussen de Gazastrook en Egypte. We spannen ons in om de 22 Nederlanders, mensen met een verblijfsstatus en hun gezinnen waarmee we in contact staan Gaza zo snel mogelijk veilig uit te krijgen.

Als deze mensen komende dagen voor grensovergang in aanmerking komen laten we hen dat eerst weten. Om veiligheidsredenen communiceren we geen verdere operationele informatie. We zullen net als vorige week pas communiceren als deze mensen veilig bij ons team van de ambassade in Egypte zijn dat hen zal opvangen.

Terugblik afgelopen weekeinde

Update 6 november, 10.12

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft momenteel contact met 22 Nederlanders in de Gazastrook. Het gaat om mensen die een Nederlands paspoort hebben, beschikken over een verblijfsvergunning voor Nederland, of behoren tot het kerngezin van deze mensen. Het aantal mensen in Gaza waarmee BZ contact heeft is gegroeid omdat nieuwe mensen contact hebben gelegd met het ministerie.

Zaterdag kwamen de eerste zestien evacués uit Gaza aan in Nederland. Via de grensovergang Rafah vertrokken zij naar Egypte, waar ze werden opgevangen door een team van de ambassade in Caïro en medewerkers van BZ.

De Nederlandse regering is opgelucht dat de eerste Nederlanders het gebied hebben verlaten, aldus minister Bruins Slot op X. Nederland blijft aandringen op humanitaire pauzes zodat hulp Gaza kan bereiken. Minister-president Rutte sprak met de premier van Libanon over het voorkomen van verdere escalatie in de regio, meldde hij op X.

Het kabinet blijft zich inzetten om zo snel als mogelijk meer Nederlanders uit Gaza over de grens te krijgen. Tot die tijd blijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in nauw contact met hen.

Eerste evacués uit Gaza aangekomen in Nederland

Update 4 november, 20:17

De eerste evacués uit Gaza zijn zojuist aangekomen op vliegbasis Eindhoven. Daar werden de evacués verwelkomd door minister Bruins Slot, die haar steun aan hen betuigde. 

Op X deelde de minister: 'Zojuist zijn de eerste evacués, die eerder vastzaten in Gaza, veilig aangekomen op vliegbasis Eindhoven vanuit Caïro. Hun ervaringen en verhalen raken ons allemaal diep. Het is nu het belangrijkste dat zij de hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Ik ben dankbaar dat zij nu veilig in Nederland zijn. 

Tegelijkertijd zijn collega’s in binnen- en buitenland elke dag bezig om ervoor te zorgen dat Nederlanders die nog vastzitten in Gaza ook zo spoedig mogelijk het gebied kunnen verlaten. Daar werken we in samenwerking met onder andere onze ambassades in de regio, Defensie en internationale partners hard aan.' 

Bekijk hier het bericht op X.

Minister Schreinemacher en minister-president Rutte spreken met Nederlandse hulporganisaties in Gaza

Update 3 november, 16:18

Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) en minister-president Mark Rutte spraken vandaag met de Nederlandse hulporganisaties in Gaza. 'Het kabinet blijft erop aandringen dat zoveel mogelijk hulpgoederen Gaza in kunnen', schrijft de minister op X

Bekijk het bericht.

Terugkijken: ontvangst uit Gaza vertrokken Nederlanders in Cairo

Vergroot afbeelding
De groep is in Cairo aangekomen, waar zij, als zij dat nodig hebben, medische en psychosociale hulp krijgen.

Update 3 november, 17:27

Gisteren zijn 16 personen uit de Gazastrook die een Nederlands paspoort hebben, beschikken over een verblijfsvergunning voor Nederland, of behoren tot het kerngezin van deze mensen, via Rafah veilig aangekomen in Egypte. De groep is naar Cairo gebracht waar zij, als zij dat nodig hebben, medische en psychosociale hulp krijgen. De groep vertrekt zaterdag 4 november onder begeleiding van medewerkers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie naar Nederland. 

Bekijk op NOS.nl de beelden van de ontvangst van de Nederlanders door ambassadeur Peter Mollema.

Vandaag geen Nederlanders en kerngezinnen die grens Rafah passeren

Update 3 november, 10:06

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat er vanuit dat er vandaag geen Nederlanders, mensen met een Nederlandse verblijfsstatus en hun gezinnen zijn die de grens met Rafah zullen passeren. Er hebben zich daarnaast nieuwe mensen gemeld bij het ministerie. Het ministerie staat daarom nu in contact met 14 personen in Gaza. Het aantal kan veranderen omdat nieuwe mensen zich nog altijd kunnen melden bij het ministerie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassades en vertegenwoordigingen in de regio blijven zich er via alle beschikbare diplomatieke kanalen voor inzetten dat alle overige bij ons bekende Nederlanders en verblijfsvergunninghouders, inclusief kerngezinsleden zo snel mogelijk de Gazastrook kunnen verlaten.

De Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah en het consulaire belteam van het ministerie onderhouden actief contact met hen. Wanneer de overige Nederlanders kunnen vertrekken, is nog niet duidelijk. Samen met andere EU-lidstaten en landen in de regio wordt alles op alles gezet opdat alle buitenlanders zo snel mogelijk de Gazastrook veilig kunnen verlaten.

Brief aan de Tweede Kamer over vertrek Nederlanders uit Gaza

Update 2 november, 21:30

Minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken deelt in een brief aan de Tweede Kamer de laatste stand van zaken over het vertrek van Nederlanders uit de Gazastrook:
 

  • 16 Nederlanders, personen met een Nederlands verblijfsvergunning en hun kerngezinsleden zijn via Rafah veilig aangekomen in Egypte.
  • In Egypte zijn deze personen opgevangen en bijgestaan door een team van medewerkers van de Nederlandse ambassade in Caïro en het ministerie van Defensie.
  • De Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah en het consulaire belteam van het ministerie onderhouden actief contact met de overige Nederlands in de Gazastrook.
  • Samen met andere EU-lidstaten en landen in de regio wordt alles op alles gezet opdat alle buitenlanders zo snel mogelijk de Gazastrook veilig kunnen verlaten.

Lees de brief aan de Tweede Kamer.

Eerste Nederlanders hebben Gaza verlaten

Update 2 november, 20:30

Vandaag hebben 16 bij ons bekende Nederlanders, personen die beschikken over een verblijfsvergunning voor Nederland en hun kerngezinsleden veilig Gaza kunnen verlaten. Zij zijn door een team van de Nederlandse ambassade bij de grens in Egypte opgevangen en worden naar Cairo gebracht waar zij, als zij dat nodig hebben, medische en psychosociale hulp krijgen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in nauw contact met de betrokken internationale partners. Samen met de Nederlandse ambassades in de regio blijven wij ons inzetten zodat alle bij ons bekende Nederlanders, personen met een Nederlands verblijfsvergunning en hun kerngezinsleden zo snel mogelijk de kans krijgen om de Gazastrook te kunnen verlaten. Wij blijven actief contact houden met deze groep en zullen hen als eerste informeren als wij meer informatie hebben. Wij adviseren niet naar de grens te reizen zonder bericht.

Samen met andere EU-lidstaten en landen in de regio wordt alles op alles gezet opdat alle buitenlanders zo snel mogelijk de Gazastrook veilig kunnen verlaten. We blijven deze samenwerking opzoeken om buitenlanders te helpen bij het verlaten van het gebied, en de mensen in Gaza te voorzien van humanitaire hulp. Het is noodzakelijk dat essentiële goederen hen kunnen bereiken. Daarom pleiten wij via alle wegen voor humanitaire pauzes.

Minister Bruins Slot: 16 Nederlanders en hun familie hebben Gaza verlaten

Update 2 november, 20:28

Minister Bruins Slot laat via X weten: 'Vandaag konden 16 Nederlanders of personen met geldig verblijf in Nederland en hun directe familieleden Gaza verlaten. Wij ondersteunen hen zo goed mogelijk en doen er alles aan om andere mensen die hiervoor in aanmerking komen te helpen bij vertrek. Ik leef intens mee met de Nederlanders die zich nog in Gaza bevinden.' Ook bedankte de minister namens Nederland de internationale partners voor hun hulp. 

Bekijk hier het volledige bericht van minister Bruins Slot op X.

Minister Schreinemacher: 'We blijven aandringen op humanitaire pauzes in Gaza'

Update 2 november, 16:05

Ook minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking noemt het goed nieuws dat de Nederlanders uit Gaza veilig Egypte hebben bereikt. Schreinemacher blijft daarnaast samen met internationale partners aandringen op humanitaire pauzes, zo schrijft ze.

Bekijk hier het volledige bericht van minister Schreinemacher op X.

Vergroot afbeelding Minister Schreinemacher roept op tot humanitaire pauze in Gaza.

Minister-President Rutte bedankt internationale partners voor hulp bij vertrek Nederlanders uit Gaza

Update 2 november, 15:44

Minister-president Rutte heeft op X zijn dankbaarheid uitgesproken richting internationale parters Egypte en Qatar voor hun bemiddelende rol bij het mogelijk maken van het vertrek van buitenlanders die vastzaten in Gaza. De premier noemt het zeer goed nieuws dat Nederlanders en hun directe familieleden de grens hebben kunnen passeren.

Rutte laat verder weten dat hij met president Mohamed Bin Zayed van de Verenigde Arabische Emiraten en president Abdelfattah Elsisi van Egypte sprak over de situatie in Gaza en met hen onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om de humanitaire hulp aan Gaza te vergroten.

Bekijk hier het volledige bericht van minister-president Rutte op X.

Vergroot afbeelding Minister-president spreekt zijn opluchting uit over de uit Gaza vertrokken Nederlanders.

Minister Bruins Slot: ‘Opgelucht dat de eerste Nederlanders Gaza veilig hebben verlaten’

Update 2 november, 14:40

Minister Bruins Slot is opgelucht dat de eerste Nederlanders en hun directe familieleden Gaza veilig hebben verlaten via Egypte. Dat schrijft ze op X.

Zij worden opgevangen door een team van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en kunnen vanuit Egypte doorreizen naar Nederland.

Lees hier het volledige bericht van Minister Bruins Slot op X.

Vergroot afbeelding Minister Bruins Slot meldt op X opgelucht te zijn dat de eerste Nederlanders Gaza veilig hebben kunnen verlaten

Grens tussen Rafah en Egypte opnieuw open

Update 2 november, 08:46

Vandaag gaat de grens tussen Rafah en Egypte voor de tweede keer open voor buitenlanders in Gaza. Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in contact met Nederlanders en personen met geldig verblijf in Nederland die vastzitten in Gaza en hun directe familieleden. 

De ambassade in Egypte heeft een team klaar staan om deze groep op te vangen en bij te staan als zij eenmaal de grens zijn overgestoken. We zijn bekend met mediaberichten over personen die vandaag de grens over zouden kunnen. Om veiligheidsredenen delen we geen operationele informatie totdat mensen veilig Gaza hebben kunnen verlaten.

Bericht aan Nederlanders in de Palestijnse Gebieden via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 1 november, 20:24

Beste Nederlanders in de Palestijnse Gebieden,

Wij leven met u mee in deze angstige tijden en hopen dat u veilig bent. De afgelopen weken zijn bijzonder heftig en roepen bij iedereen veel emoties op.

Onze collega’s van het belteam hebben vrijwel dagelijks contact met de Nederlanders die vastzitten in Gaza. Hoewel de omstandigheden dit bemoeilijken en de telefoon- en internetverbinding slecht is. De Nederlandse overheid blijft zich hard maken voor humanitaire pauzes en corridors. Zodat hulp terechtkomt bij de mensen die dat hard nodig hebben. En om ervoor te zorgen dat Nederlanders, en alle andere buitenlanders, Gaza zo snel mogelijk kunnen verlaten.

Vandaag was de grensovergang van Rafah naar Egypte open voor vertrek van een beperkt aantal gewonden en buitenlanders in Gaza. Helaas zaten vandaag geen Nederlanders of personen met een geldig verblijf voor Nederland en hun kerngezinnen onder de eerste groep mensen die Gaza kon verlaten. We staan met de betrokken internationale partners nauw in contact. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt geïnformeerd wanneer de grensovergang opengaat voor hen. Wij informeren dan de Nederlanders in Gaza direct.

Ook met Nederlanders die nog in de Westelijke Jordaanoever verblijven, is er contact. Helaas blijft de veiligheidssituatie instabiel. Er zijn demonstraties en er vindt geweld plaats tussen verschillende bevolkingsgroepen. Er is een risico dat het geweld zich uitbreidt.

Wij willen u eraan herinneren dat de kleurcode van het reisadvies van de Westelijke Jordaanoever (behalve Oost-Jeruzalem) en Gaza rood is. Bent u in Oost-Jeruzalem? Verlaat het gebied als u geen strikt noodzakelijke reden heeft om er te zijn. Bent u in het rode gebied? Vertrek als dat veilig kan. In rode en oranje gebieden kunnen wij u niet of minder goed helpen.

Momenteel gaan er nog vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv naar Amsterdam en andere Europese steden (zie: https://www.iaa.gov.il/en). Houd er rekening mee dat dit aantal snel kan afnemen. De luchthavens van Eilat en Amman zijn mogelijke alternatieven.

De openingstijden van de checkpoints en grensovergangen zijn onzeker en onvoorspelbaar en kunnen op elk moment wijzigen.
Bekijk de openingstijden van de checkpoints via: www.accesscoordination.org
Bekijk de openingstijden van de grensovergangen via:
• Allenby Bridge crossing: https://www.iaa.gov.il/en/land-border-crossings/alenbi/about
• Jordan River/Sheikh Hussein crossing: https://www.iaa.gov.il/en/land-border-crossings/jordan-river/about
• Taba/Menahem Begin crossing: https://www.iaa.gov.il/en/land-border-crossings/menachem-begin/about
• Yitzhak Rabin/Arava crossing: https://www.iaa.gov.il/en/land-border-crossings/yitzhak-rabin/about

Het is voor ons belangrijk om te weten welke Nederlanders in de Palestijnse Gebieden zijn:
• Bent u WEL in de Palestijnse Gebieden? Zorg ervoor dat u staat geregistreerd bij de Informatieservice onder de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl Gebruik hiervoor de gele knop.
• Bent u NIET in Palestijnse Gebieden? Meld u meteen af bij de Informatieservice: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl Gebruik hiervoor de gele knop.

We hopen dat u veilig bent en blijft. Heeft u vragen? Neem contact met ons op via: +31 247 247 247.

Met vriendelijke groet,
Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah

Vandaag geen personen met wie BZ in contact staat grens met Egypte over

Update 1 november, 18:34
Vandaag was de grensovergang van Rafah naar Egypte open voor vertrek van een beperkt aantal gewonden en buitenlanders in Gaza. Helaas zaten vandaag geen Nederlanders of personen met een geldig verblijf voor Nederland en hun kerngezinnen onder de eerste groep mensen die Gaza kon verlaten.

We staan in nauw contact met de betrokken internationale partners. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt geïnformeerd wanneer de grensovergang voor deze groep opengaat. Wij informeren dan de personen in Gaza direct. Wij adviseren niet naar de grens te reizen zonder bericht. Omwille van de veiligheid kunnen er geen verdere details van het proces worden gedeeld.  

Wij hopen dat alle mensen met wie we in contact staan zo snel mogelijk de grens kunnen passeren en zien de opening van de grens vandaag als een hoopvol eerste signaal.

Minister Schreinemacher spreekt met VN-resident en humanitair coördinator 

Update 1 november, 18:08
Minister Schreinemacher vertelt op X dat ze Lynn Hastings, VN-resident en humanitair coördinator in de Palestijnse Gebieden, en haar team heeft bedankt voor hun diplomatieke werk onder zeer lastige omstandigheden. 

Bekijk het volledige bericht op X (in het Engels).

Wat is de situatie bij de grens van Rafah naar Egypte?

Update 1 november, 12:23
Op dit moment is de grensovergang van Rafah naar Egypte open voor gewonden en/of buitenlanders in Gaza. Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in contact met Nederlanders en personen met geldig verblijf in Nederland die vastzitten in Gaza en hun directe familieleden. Momenteel is het onduidelijk wanneer de grensovergang opengaat voor hen. Zodra de grensovergang opengaat voor deze groep laten wij hen dit direct weten.

Wij adviseren niet naar de grens te reizen zonder bericht. Zodra de grens opengaat, staat een team van de ambassade in Egypte klaar om Nederlanders en personen met geldig verblijf in Nederland en hun kerngezinsleden op te vangen en bij te staan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken deelt om veiligheidsredenen geen operationele informatie totdat Nederlanders en personen met geldig verblijf in Nederland en hun kerngezinsleden veilig Gaza hebben verlaten.

Bericht minister Bruins Slot: ons team staat in Egypte klaar om Nederlanders op te vangen bij de grens

Update 1 november, 10:44
Minister Bruins Slot laat via X weten: “Goed nieuws dat de eerste gewonden en buitenlandse burgers Gaza kunnen verlaten via Egypte. We staan hierover in nauw contact met de Nederlanders in Gaza en hun directe familieleden. Ons @MinBZ-team staat klaar om hen op te vangen bij de grens indien zij kunnen oversteken.”

Nederland houdt nauw contact met Nederlanders in Gaza over mogelijke opening grens

Update 31 oktober, 22:53
Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in nauw contact met zijn internationale partners over berichten dat gewonden en/of buitenlanders Gaza via de grens met Egypte mogelijk zouden kunnen verlaten.

Ook de 27 Nederlanders inclusief hun directe familieleden hebben we vanavond geïnformeerd. Omwille van de veiligheid worden niet alle details openbaar gemaakt.

Zoals eerder gemeld staat er in het geval van opening van de grens een team in Egypte klaar om de Nederlanders op te vangen en bij te staan.

Nieuwe fase voor Nederlandse diplomaten in Israël en de Palestijnse Gebieden: ‘We maken ons grote zorgen om de Nederlanders in Gaza'

Kort na het uitbreken van de hevige gevechten tussen Israël en Hamas, op 7 oktober, spraken we met Marriët Schuurman (Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv) en Michel Rentenaar (Nederlands vertegenwoordiger in de Palestijnse Gebieden). Vandaag vertellen zij hoe de situatie zich de afgelopen weken heeft ontwikkeld, en hoe zij zich voor en achter de schermen tomeloos inzetten om alle in Gaza vastzittende Nederlanders te helpen: ‘We maken ons grote zorgen.'

Lees het hele interview

Minister Schreinemacher spreekt commissaris-generaal van UNRWA

Update 30 oktober, 18:22
Minister Schreinemacher vertelt op X dat ze vandaag commissaris-generaal Lazzarini van UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) sprak over de humanitaire situatie in Gaza.

Bekijk het volledige bericht op X (in het Engels).

Minister-president Rutte spreekt familieleden van Nederlandse burgers die vastzitten in de Gazastrook

Update 30 oktober, 18:08
Minister-president Rutte sprak vanmiddag met verschillende familieleden van Nederlandse burgers die vastzitten in de Gazastrook. Hij noemt het: 'van het grootste belang dat alle buitenlanders de Gazastrook zo snel mogelijk kunnen verlaten'. 

Lees het volledige bericht van minster-president Rutte op X.

Contact met alle mensen in Gaza hersteld, nu met 27 mensen in contact

Update 30 oktober, 13:54
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is opgelucht te kunnen melden het contact hersteld te hebben met alle 23 mensen waarmee we ook voor het weekend in contact stonden. Afgelopen weekend was contact krijgen enige tijd heel moeilijk omdat er via telefonie en internet vrijwel geen bereik was. Op dit moment is niemand van hen gewond, maar het ministerie blijft zich zorgen maken om hun veiligheid en welzijn.

Naast deze 23 mensen zijn ook nieuwe mensen in beeld gekomen doordat hun familie zich bij Buitenlandse Zaken heeft gemeld of door een aanmelding bij de Informatieservice. Op dit moment heeft het ministerie daardoor contact met in totaal 27 mensen. We zetten ons voortdurend met onze internationale partners in om deze mensen uit Gaza weg te krijgen en humanitaire pauzes en een humanitaire corridor te bewerkstelligen.

Minister-president Rutte spreekt met Britse premier Sunak

Update 29 oktober, 21:15
Minister-president Mark Rutte meldt op X: 'Gesproken met mijn Britse collega Rishi Sunak over de verontrustende situatie in het Midden-Oosten. Er is urgent meer nodig op het gebied van humanitaire hulp voor de onschuldige inwoners van Gaza. Tergelijkertijd steunen wij Israël om afschrikking tegen terreurgroepen te herstellen.

Daarnaast, zoals ook besproken met de Franse President Emmanuel Macron eerder deze week, zijn premier Sunak en ik het eens dat het belangrijk is nu al na te denken over het politieke proces na de oorlog, gericht op een duurzame vrede met een veilig Israël naast een zelfstandige Palestijnse staat.'

Met de meeste Nederlanders in Gaza weer contact

Update 29 oktober, 16:45
De bereikbaarheid vanuit en naar Gaza lijkt vandaag iets te verbeteren. Buitenlandse Zaken heeft vandaag met de meeste Nederlanders in Gaza weer contact kunnen hebben. Ook met de andere Nederlanders aldaar blijven we vandaag en de komende dagen proberen contact te leggen. In ons contact vragen we hoe het met ze gaat en proberen we ze te steunen in deze moeilijke situatie. Zodra er informatie is over mogelijkheden om Gaza te verlaten, worden zij daarover ingelicht. Op dit moment is daar helaas nog geen sprake van, maar Nederland blijft daartoe druk uitoefenen op de betrokken partijen.

Nederland roept op tot humanitaire pauzes en het creëren van een humanitaire corridor. Zodat voedsel, water, brandstof en medicijnen naar Gaza kunnen worden ingevoerd, en zodat mensen Gaza uit kunnen. Onze diplomatieke inzet blijft daarop gericht.

Bericht van minister-president Rutte over het telefoongesprek met premier Netanyahu

Update 29 oktober, 14:37
Minister-president Mark Rutte sprak vandaag met de Israëlische premier Netanyahu over de zorgwekkende situatie in Gaza.  'Ik heb benadrukt dat er met grote spoed dramatisch meer steun moet worden toegelaten voor de onschuldige inwoners van Gaza.' Daarnaast is er gesproken over de gegijzelden die worden vastgehouden door terreurorganisatie Hamas, de buitenlanders die vastzitten in het gebied en het perspectief voor de Palestijnen.

Lees het hele bericht op X

Contact met Nederlanders in Gaza op dit moment heel moeilijk

Update 28 oktober, 20.54

Nederland volgt de ontwikkelingen in Gaza op de voet. Met de uitbreiding van de Israëlische grondoperaties in Gaza, worden de zorgen over het lot van de mensen in Gaza steeds groter

Communicatie naar en vanuit Gaza is op dit moment bijzonder moeilijk. Het contact met de Nederlanders en hun eventuele gezinsleden verloopt via telefonie en internet, en via beide kanalen is er nu vrijwel geen bereik. Er wordt geregeld gebeld met deze groep. Er is gisteren nog telefonisch contact met hen geweest.

Vandaag heeft de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah contact gezocht, maar het is nog niet gelukt om respons te krijgen. Dat kan komen door de problemen met communicatie waar men in Gaza nu mee te maken heeft. We zullen blijven proberen om contact te hebben.

Onze diplomatieke inzet is er nog steeds op gericht om te zorgen dat zij weg kunnen uit deze afschuwelijke situatie. Nederland blijft ook oproepen tot het onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten van de gegijzelden, inclusief de Nederlandse Ofir Engel.

Bericht minister Bruins Slot: overleg met ministers Qatar, Jordanië en Libanon

Update 28 oktober, 19.17

Minister Bruins Slot laat via X weten:

'Vanwege de situatie in Israël en Gaza is het van groot belang om met onze partners in de regio in contact te blijven. Gisteren en vandaag heb ik gesproken met mijn collega’s ministers van Buitenlandse Zaken AlThani (Qatar), Safadi (Jordanië) en Bou Habib (Libanon).

We deelden onze zorgen over de gegijzelden, gebrek aan humanitaire toegang en regionale escalatie. Het is essentieel dat gijzelaars onmiddellijk worden vrijgelaten en dat we regionale escalatie voorkomen. We hebben afgesproken nauw contact te houden.'

Reactie minister Bruins Slot op onthouden van Nederland op Jordaanse resolutie tijdens spoedsessie AVVN

Update 28 oktober, 15.55

Minister Bruins Slot laat weten via X: 

'Nederland heeft onthouden op de Jordaanse resolutie tijdens de spoedsessie van de AVVN op 27 oktober jl. Hierbij heeft Nederland een stemverklaring gedaan met onderstaande overwegingen.

De resolutie bevatte een heleboel punten die ook voor Nederland belangrijk zijn, bijvoorbeeld dat alle partijen zich houden aan internationaal humanitair recht, het veroordelen van geweld tegen burgers en oproepen tot humanitaire toegang.

Anderzijds bevatte de resolutie ook elementen die Nederland niet kon steunen. In reactie op de terroristische aanvallen van Hamas op 7 oktober en de voortdurende dreiging, steunt Nederland het Israëlisch recht op zelfverdediging, in lijn met internationaal humanitair recht en met inachtneming van de principes van proportionaliteit. Dit recht op zelfverdediging tegen terrorisme ontbrak in de resolutie.

Ook bevat de resolutie een oproep tot een wapenstilstand. Dit strookt niet met het recht van Israël om de voortdurende dreiging vanuit Hamas aan te pakken. Dat is waarom Nederland oproept tot humanitaire pauzes om zo humanitaire toegang mogelijk te maken en te voorzien in essentiële goederen en diensten aan de burgers in Gaza.

Ook de oproep tot het direct vrijlaten van alle gijzelaars kwam onvoldoende terug voor Nederland in de resolutie. In onze stemverklaring hebben we benadrukt dat Nederland alle partijen oproept tot terughoudendheid. Verdere burgerslachtoffers moeten voorkomen worden en de cyclus van geweld moet worden doorbroken.

Nederland deelt de grote zorgen over het gebrek aan directe humanitaire toegang tot Gaza en zet alle kanalen in om invoer van voedsel, water, brandstof en medicijnen naar Gaza mogelijk te maken. Daarom roept Nederland op tot humanitaire pauzes en het creëren van een humanitaire corridor.'

Persverklaring Europese Raad over conflict Israël en de Palestijnse Gebieden

De Europese Raad heeft in een verklaring de terroristische aanslagen van Hamas in Israël ten strengste veroordeeld, en onderstreept het recht van Israël om zichzelf - binnen de kaders van het internationaal humanitair recht - te verdedigen. Daarmee schaart de Raad zich achter de verklaring van haar lidstaten van 15 oktober jl.

In de verklaring van 26 oktober is het volgende te lezen:

  • De Europese Raad noemt het gebruik van burgers als menselijk schild door Hamas een zeer betreurenswaardige wreedheid, en herhaalt in haar verklaring het belang van de bescherming van burgers, in lijn met het internationaal recht.
  • De Raad spreekt bovendien haar grote zorg uit over de snel verslechterende humanitaire situatie in Gaza en roept op tot snelle en ongehinderde toegang voor humanitaire hulp. Daarvoor zijn maatregelen zoals humanitaire corridors, en humanitaire pauzes direct nodig, zo stelt de Raad. De Europese Unie zal bovendien nauw samenwerken met regionale partners om burgers te beschermen, en hulp te bieden bij het verkrijgen van toegang tot voedsel, water, medische zorg, brandstof en onderdak. Daarbij moet worden voorkomen dat deze hulpmiddelen in handen komen van terroristische organisaties.
  • De Europese Raad roept op tot het voorkomen van regionale escalatie en benadrukt het belang van gesprekken met regionale partners, waaronder de Palestijnse Autoriteit.
  • De Europese Unie is bereid om bij te dragen aan het heropstarten van het politieke proces voor een tweestatenoplossing, en stimuleert initiatieven voor diplomatieke vrede en veiligheid. Daarnaast steunt het de organisatie van een internationale vredesconferentie op korte termijn.
  • De Europese Raad benadrukt de noodzaak om desinformatie en illegale beelden tegen te gaan, en benadrukt de verantwoordelijkheid van (media-)platformen in dezen.

De gehele verklaring is hier te lezen (in het Engels).

Defensiekrant: Nederland bereidt zich voor op verschillende scenario's in het Midden-Oosten

Update 27 oktober, 17:55

Een samenwerkingsverband tussen het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie heeft zo’n tweehonderd militairen en burgermedewerkers ontplooid op het eiland Cyprus. Vanaf die locatie zou Nederland snel C-130 Hercules-transportvliegtuigen kunnen inzetten, mochten er in het uiterste geval evacuaties uitgevoerd moeten worden vanwege de onrust in Israël en de Palestijnse Gebieden. Door de korte reactietijd is dat een complexe logistieke klus.

Het besluit over te gaan tot evacuatie in nauwe afstemming en samenwerking met andere landen vindt pas plaats als laatste toevluchtOf zoals de officiele formulering luidt: als er geen commerciële uitreisopties zijn, er sprake is van directe grote veiligheidsdreiging voor de Nederlanders ter plaatse en lokale autoriteiten niet meer in staat zijn bescherming te bieden.

Er is geen enkele garantie dat evacuatie mogelijk is als de veiligheidssituatie verder escaleert. Daarom roept het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders in onder andere Libanon en de Palestijnse Gebieden op om niet te wachten tot het te laat is: vertrek nu het nog kan.

Lees hier het hele artikel in de Defensiekrant van deze week.

Nederland verhoogt bijdrage voor humanitaire hulp aan Gaza

Update 27 oktober, 14:22

Nederland maakt nog eens 15 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp aan de inwoners van Gaza. Dat heeft minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vrijdag bekendgemaakt. Het geld is bestemd voor voedsel, water en medische zorg aan de bevolking, en gaat naar het Rode Kruis, het Wereldvoedselprogramma en aantal Nederlandse hulporganisaties. Minister Schreinemacher: ‘De noden zijn ontzettend hoog. Er is behoefte aan medicijnen, water en voedsel. Daar is dit geld voor bestemd.’

Lees hier het volledige nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl.

Bericht aan Nederlanders in Irak via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 27 oktober, 13:28

Beste Nederlanders in Irak,

Hopelijk gaat alles goed met u en bent u veilig.

Naar aanleiding van de ontwikkelingen in Gaza en Israël brengen we graag het reisadvies voor Irak nogmaals onder uw aandacht. Door politieke spanningen en onrust zijn er demonstraties in het hele land, vooral in de grote steden. Deze demonstraties kunnen tot geweld leiden en zich specifiek richten op westerse doelwitten. De veiligheidssituatie in Irak kan snel verder verslechteren.

De kleurcode van het reisadvies voor Irak is rood, met uitzondering van de noordelijke provincies Erbil, Sulaymaniyah en Dohuk (daar is het reisadvies oranje: alleen noodzakelijke reizen). Wij herhalen de oproep aan Nederlanders: reis niet naar de rode gebieden. Ben u in rood gebied, vertrek dan onmiddellijk. Bent u in oranje gebied? Ga na of uw verblijf nog langer noodzakelijk is. Zo niet, verlaat dan het land.

In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt. De Nederlandse ambassade in Bagdad en het Nederlands consulaat-generaal in Erbil kunnen alleen zeer beperkte consulaire hulp bieden.
Bekijk het reisadvies Irak en lees wat dit voor u betekent (https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/irak).

Evacuatie door de Nederlandse overheid uit Irak is niet aan de orde. Het is ook geen gegeven dat een evacuatie plaats kan en zal vinden wanneer de veiligheidssituatie verder verslechtert. Ons advies is daarom: vertrek, met commerciële luchtvaartmaatschappijen, nu dat nog mogelijk is. Wacht niet tot het te laat is.

Bent u nog in Irak? Registreer u bij de BZ-Informatieservice: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl (kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’).
Heeft u het land verlaten? Meld u meteen af via de Informatieservice: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl. Gebruik daarvoor de gele knop.

In geval van vragen kunt u bellen naar +31 247 247 247 of een Whatsapp-bericht sturen naar +31 6 8238 7796.

Hartelijke groet,
De Nederlandse ambassade in Irak

Onzekerheid en angst lopen op bij Nederlanders in Gaza

Update 27 oktober, 07:38

Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt zo goed mogelijk contact met op dit moment 23 personen in Gaza. Het gaat om mensen met een Nederlandse nationaliteit of verblijfsstatus en hun kerngezinnen. Het ministerie maakt zich vanzelfsprekend zorgen over hun veiligheid en welzijn. Zoals eerder gemeld, is afgelopen weekend een 33-jarige Nederlandse vrouw in Gaza om het leven gekomen.

Het frequente contact verloopt voornamelijk telefonisch en via sociale media door onze vertegenwoordiging in Ramallah en het ministerie in Den Haag. Als het een groep betreft, gaat de communicatie via een contactpersoon in die groep. Het contact wordt bemoeilijkt door stroomgebrek en haperende verbindingen, maar in de regel lukt het met enig aanhoudend contact zoeken nog redelijk goed.

Onder de Nederlanders in Gaza heerst groeiende onzekerheid en angst. Bovenop de aanhoudende gevechten, hebben ze te maken met ernstig gebrek aan zaken als drinkwater, eten en medicijnen. Het contact met het ministerie wordt weliswaar gewaardeerd, maar de teleurstelling is uiteraard ook aanwezig als wordt gemeld dat er nog steeds geen concreet uitzicht is op het kunnen verlaten van Gaza.

Nederland blijft er via diplomatieke contacten en samen met internationale partners alles aan doen om er voor te zorgen dat de Nederlanders en hun gezinnen Gaza kunnen verlaten. Er is voortdurend diplomatiek overleg op alle niveaus. Minister Bruins Slot en minister-president Rutte bepleiten veilige doorgang voor deze mensen in de vele diplomatieke contacten die zij hebben. Op diplomatiek niveau zetten onze vertegenwoordigingen in Caïro, Ramallah en Tel Aviv hier voortdurend op in en ook in ander diplomatiek overleg - onder anderen bij de Verenigde Naties en de Europese Unie - wordt hierover gesproken.

Mocht de grens opengaan, dan staat er een team klaar om de mensen op te vangen en bij te staan.

Minister Bruins Slot ontmoet secretaris-generaal Guterres van de VN

Update 25 oktober, 15:58

Minister Hanke Bruins Slot had gisteren een ontmoeting met secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties. Ze spraken over de situatie in Israel en de Palestijnse Gebieden. Dat schrijft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken op X. Bruins Slot betuigde haar medeleven voor de omgekomen VN-medewerkers in Gaza.

Minister Schreinemacher speekt met Rode Kruis over situatie Gaza

Update 25 oktober 14:28

Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) sprak vandaag met hulporganisaties over de situatie in de Gaza-strook. 'Hun verhalen hebben diepe indruk op mij gemaakt', schrijft de minister op X. Nederland blijft aandringen dat hulpgoederen worden toegelaten in het gebied.

Bekijk het bericht

Terugkijken: debat Tweede Kamer over situatie in Israël en de Palestijnse gebieden

Update 25 oktober 9.34

De situatie in Israël en de Palestijnse gebieden is een van de onderwerpen van gesprek tijdens de Europese Raad van regeringsleiders op donderdag 26 en vrijdag 27 oktober. De Tweede Kamer sprak gisteren met demissionair minister-president Mark Rutte over onder andere dit onderwerp.

Kijk dat debat hier terug

Oproep aan Nederlanders in Israël, de Palestijnse Gebieden en Libanon: meld u aan via de Informatieservice

Update 25 oktober 09:00

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept alle Nederlanders in Israël, de Palestijnse Gebieden en Libanon op zich te registeren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan weten wij zo goed mogelijk wie er in het land zijn, waar zij zijn en hoe we hen kunnen bereiken.

Bent u in nood? Het ministerie van Buitenlandse Zaken is dag en nacht bereikbaar via het telefoonnummer +31 247 247 247

Nieuw liveblog geopend: lees de updates van 7 tot en met 24 oktober terug

Update 25 oktober 09:00

In dit blog verschijnen nieuws en updates van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. Voor eerdere updates: zie het liveblog van de periode 7 tot en met 24 oktober. Dit nieuwe blog is geopend zodat de pagina sneller kan worden geladen.

Minister Hanke Bruins Slot spreekt bij de VN-Veiligheidsraad in New York

Update 24 oktober 22:44

Vandaag sprak minister Hanke Bruins Slot de VN-Veiligheidsraad in New York toe tijdens een debat over het Midden-Oosten.

In haar toespraak pleitte minister Bruins Slot onder andere voor humanitaire pauzes zodat humanitaire hulp Gaza kan bereiken. Ook vroeg de minister aandacht voor het belang van het nastreven van internationaal recht en riep zij op tot een inzet om gegijzelden vrij te krijgen.

Lees hier de volledige toespraak (Engels).