Conflict Israël en Palestijnse Gebieden: liveblog gesloten, nieuwe geopend

Ministeries

In dit blog verschenen van 7 tot en met 24 oktober updates van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. Er is een nieuw liveblog geopend, om te zorgen dat de pagina snel kan worden geladen.

Click here for updates in English

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP
In Israël en de Palestijnse Gebieden braken op zaterdag 7 oktober hevige gevechten uit.

Blog gesloten, nieuw liveblog geopend

Update 25 oktober 09:00

Dit liveblog is gesloten (in verband met de snelheid van de pagina). Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een nieuw liveblog geopend over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden.

Bent u in Israël, de Palestijnse Gebieden of Libanon? Meld u aan bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Voor Nederlanders in nood is het ministerie dag en nacht bereikbaar via het telefoonnummer +31 247 247 247.

Minister Hanke Bruins Slot spreekt bij de VN-Veiligheidsraad in New York

Update 24 oktober 22:44

Vandaag sprak minister Hanke Bruins Slot de VN-Veiligheidsraad in New York toe tijdens een debat over het Midden-Oosten.

In haar toespraak pleitte minister Bruins Slot onder andere voor humanitaire pauzes zodat humanitaire hulp Gaza kan bereiken. Ook vroeg de minister aandacht voor het belang van het nastreven van internationaal recht en riep zij op tot een inzet om gegijzelden vrij te krijgen.

Lees hier de volledige toespraak (Engels).

Bericht van minister-president Rutte over het gesprek met mensen uit de Palestijnse gemeenschap in Nederland

Update 24 oktober 18.16

Vanmiddag sprak minister-president Mark Rutte met mensen uit de Palestijnse gemeenschap in Nederland.

“Ik ben dankbaar voor dit open en eerlijke gesprek. En we blijven het gesprek voeren, met betrokken groepen, in heel Nederland. Zodat we naast elkaar blijven staan”, schrijft de minister-president op X. 

Lees het hele bericht op X

Bericht aan Nederlanders in Libanon via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 24 oktober 15.52

Beste Nederlanders in Libanon,

Hopelijk gaat alles goed met u en bent u allemaal veilig.

U heeft gemerkt dat het reisadvies voor Libanon vorige week op rood is gezet. Dat is omdat de ontwikkelingen in Gaza en in Israël - en met name aan de Libanees-Israëlische grens- onvoorspelbaar zijn. Dat leidt tot verhoogde spanningen in Libanon. De ambassade moet ook rekening houden met de mogelijkheid dat het geweld aan de zuidgrens zich uitbreidt naar andere delen van Libanon. Wij roepen daarom iedereen op om Libanon zo snel mogelijk te verlaten en er niet naartoe te reizen. Ik begrijp dat dit niet voor iedereen logisch klinkt; misschien merkt u in uw eigen omgeving op dit moment niets van de toegenomen onveiligheid. Of misschien woont u al jaren in Libanon. Wat is voor u dan wijsheid nu dit reisadvies veranderd is?

De ambassade en het ministerie baseren het advies op de (dreigende) veiligheidsituatie, de veranderingen die we daarin waarnemen en de weerbaarheid van de lokale autoriteiten. Kijk hier voor meer informatie over hoe reisadviezen worden gemaakt. Vanuit Israël en Libanon worden in het grensgebied raketaanvallen en beschietingen uitgevoerd. Het is onvoorspelbaar of dit geweld zich uit zal breiden naar andere delen van Libanon. We zagen de afgelopen tijd dat de situatie snel kan veranderen. Ook zien we dat we, als ambassade, u hierdoor minder goed kunnen helpen, mocht u toch in nood zijn.

Evacuatie door de Nederlandse overheid is op dit moment niet aan de orde. Uit voorzorg worden hier wel voorbereidingen voor getroffen, maar het is geen gegeven dat een evacuatie plaats kan en zal vinden wanneer het conflict verder escaleert. Ons advies is daarom: vertrek, met commerciële luchtvaartmaatschappijen, nu dat nog mogelijk is. Wacht niet tot het te laat is. Kijk hier voor meer informatie over hoe evacuaties werken.

Wat betekent dit concreet voor de dienstverlening door de ambassade?

In deze omstandigheden beperkt de ambassade de dienstverlening tot consulaire bijstand aan Nederlanders in Libanon en hun gezinsleden.
Wij geven nooddocumenten af aan Nederlanders om snel naar Nederland te kunnen reizen en noodvisa aan meereizende gezinsleden. Voor deze dienstverlening kunt u een afspraak maken via bei-ca@minbuza.nl.
Zoals gebruikelijk kunt u voor alle vragen 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht bij het contactcenter van Nederland Wereldwijd. Dat is te bereiken via +31 247 247 247. En meld u aan voor de Informatieservice van Buitenlandse Zaken en registreer u bij de ambassade. Zo weten wij dat u zich in het land bevindt en kunnen wij u op de hoogte brengen van actuele informatie.

VFS heeft de inname van visumaanvragen voor kort verblijf in Nederland gestopt en de ambassade heeft de inname van aanvragen van MVV’s voor nareizigers uit Syrië gestopt. Dit om te voorkomen dat de ambassade nog paspoorten van aanvragers in bezit heeft op het moment dat de ambassade eventueel uit veiligheidsredenen moet sluiten.

We zullen u via de informatieservice zo goed mogelijk op de hoogte houden van de actuele ontwikkelingen. Ook op deze website vindt u veelgestelde vragen die we regelmatig updaten. We hopen dat u veilig bent en blijft, en aarzel niet om contact met ons op te nemen in geval van vragen. U kunt bellen naar +31 247 247 247 of een Whatsapp-bericht sturen naar +31 8238 7796.

Hartelijke groet,
De Nederlandse Ambassadeur in Libanon
Hans Peter van der Woude

Buitenlandse Zaken met 23 personen in Gaza in contact

Update 24 oktober 12.13
Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat op dit moment met 23 personen in Gaza in contact. Het betreft mensen met een Nederlands paspoort of verblijfspapieren en hun kerngezinsleden.

Er hebben zich in de afgelopen dagen twee nieuwe Nederlanders gemeld. Daarnaast heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dit weekend vernomen dat een 33-jarige Nederlandse vrouw, Islam al-Ashqar, is overleden. Minister Bruins Slot: “het is een groot verdriet voor haar man en al haar kinderen. We leven intens mee en onze gedachten zijn bij de familie. Onze mensen in Ramallah hebben contact met de familie.”

Samen met internationale partners doen we er via diplomatieke kanalen alles aan om de mensen daar weg te krijgen. Er is voortdurend diplomatiek contact hierover door onze collega’s, maar ook door de minister en minister-president Rutte met hun buitenlandse collega’s.

We staan dagelijks met de mensen in Gaza in contact. En mocht de grens opengaan, dan zullen we de mensen met wie we contact hebben direct vanaf de grens in Rafah opvangen en ondersteunen om verder te reizen naar Nederland. In Egypte staat een team van Buitenlandse Zaken hiervoor klaar.

Bericht van minister-president Rutte over de door Hamas gegijzelde mensen in de Gazastrook

Update 24 oktober 09.29
Minister-president Mark Rutte: “Meer dan tweehonderd mensen zijn gegijzeld door terreurorganisatie Hamas. Zoons en dochters, vaders en moeders, broers en zussen, vrienden en vriendinnen. Dierbaren die gemist worden.

Vanmorgen sprak ik familieleden en vrienden van mensen die in de Gazastrook gegijzeld worden. Wat zij vertelden tart iedere beschrijving. Het woord dat nog enigszins in de buurt komt is barbarij. De familieleden en vrienden zitten in grote onzekerheid over het lot van hun dierbaren. Ik ben diep geraakt door hun verhalen en diep onder de indruk hoe zij op alle mogelijke manieren aandacht vragen voor het lot van hun geliefden. Door hun verhaal te vertellen. Door hen een gezicht te geven.  

Het is ontzettend belangrijk dat zij snel vrijgelaten worden. Minister Hanke Bruins Slot en ik werken samen met onze partners in het Midden-Oosten om te zorgen dat de gegijzelden van alle nationaliteiten vrijkomen. We mogen niet rusten voor alle gegijzelde mensen weer herenigd zijn met hun families en vrienden. Breng ze thuis.” Lees het bericht op X.

Minister-president Rutte bezoekt premier Netanyahu en president Abbas

Update 23 oktober 21.59

Vandaag bezocht minister-president Mark Rutte de Israëlische premier Netanyahu in Tel Aviv en de president van de Palestijnse Autoriteit Abbas in Ramallah om met hen te spreken over de zorgwekkende situatie in Israël en Gaza. Dit schrijft de minister-president op X.

Minister Bruins Slot spreekt Israëlische minister

Update 23 oktober 21:10
Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft vandaag gesproken met haar collega Eli Cohen. Dat schrijft de minister op X. Bruins Slot sprak onder meer over de huidige situatie in Israël en de grote noodzaak om alle gegijzelden vrij te krijgen.

Ook schrijft de minister: “Ik heb aangedrongen op humanitaire pauzes en ongehinderde humanitaire toegang, zodat de mensen in Gaza de hoognodige hulp kunnen krijgen. Daarnaast heb ik benadrukt dat er alles aan gedaan moet worden om burgerslachtoffers te voorkomen.”

Minister Bruins Slot morgen bij de VN-Veiligheidsraad

Update 23 oktober 16.32
Morgen (24 oktober) is minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot bij de VN-Veiligheidsraad in New York voor een debat over het Midden-Oosten. In een bericht op X schrijft de minister: "Met collega's uit de hele wereld spreken we over Israël en de Palestijnse Gebieden. Als internationale gemeenschap moeten we alles op alles zetten om regionale escalatie te voorkomen."

"Tijdens deze bijeenkomst zal ik pleiten voor humanitaire pauzes zodat humanitaire hulp Gaza kan bereiken, en zal ik aandacht vragen voor het belang van het naleven van internationaal recht. Daarnaast moeten we ons blijven inzetten om gegijzelden vrij te krijgen."

Bericht aan Nederlanders in Israël via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 23 oktober 14.20

Beste Nederlanders in Israël,

We hopen dat u en uw naasten veilig zijn en leven met u mee in deze zware tijd.

Vorige week is de laatste repatriëringsvlucht van Tel Aviv naar Keulen geweest. Voorlopig organiseert Nederland geen nieuwe repatriëringsvluchten meer, omdat het aantal aanmeldingen daarvoor erg laag is.

Het is nu nog mogelijk om het land zelfstandig te verlaten. Overweegt u te vertrekken, wacht u dan niet te lang. De situatie kan snel veranderen, het aantal vluchten kan bijvoorbeeld afnemen of meer overstappen bevatten.

Op de website van Ben Gurion Airport Tel Aviv leest u welke vluchten vandaag en de komende dagen vertrekken. Er gaan de komende dagen nog directe vluchten van Tel Aviv naar Amsterdam. Ook zijn er rechtstreekse vluchten gepland naar Londen, Parijs en andere Europese steden.

De informatie op de website van Ben Gurion Airport wordt regelmatig aangepast, vanwege de onvoorspelbare situatie. Houd hier rekening mee.

U bent zelf verantwoordelijk voor de keuze of u vertrekt en via welke route. Zorg dat u op de hoogte bent van de veiligheidssituatie op uw route. Lees ons reisadvies, houd u aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten en volg het lokale nieuws.

Het is voor ons erg belangrijk om te weten welke Nederlanders in Israel zijn.

Ons team is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247 en WhatsApp (+31 682 387 796). We kunnen u ook helpen met aanmelden of afmelden bij de Informatieservice.

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse ambassade in Israël

Minister Schreinemacher reageert op bericht over 29 omgekomen UNRWA-medewerkers in Gaza

Update 23 oktober, 09.46
Minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking reageert op X (in het Engels) op het bericht dat er 29 medewerkers van de VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in Gaza zijn omgekomen. Vertaalde tekst: “Diep bedroefd door het verlies van 29 UNRWA-stafleden in Gaza. Velen van hen waren onderwijzers en cruciaal voor de toekomst van de Palestijnse jeugd. Wij dringen er bij alle partijen sterk op aan om het VN-personeel en alle andere humanitaire hulpverleners en hun faciliteiten te beschermen.”

Vergroot afbeelding Tweet van minister Schreinemacher over 29 omgekomen UNRWA-medewerkers

Minister Bruins Slot spreekt collega's in Egypte en Verenigde Arabische Emiraten

Update 23 oktober 8.21
Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft zondagavond gesproken met haar collega's in Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat schrijft de minister op X. Bruins Slot sprak onder meer over het instellen van een zogeheten 'corridor' waardoor hulp aan Gaza, zoals voelsel en water, vanuit Egypte kan worden aangevoerd.

Minister-president Mark Rutte spreekt met Israëlische premier Netanyahu

Update 22 oktober 21.50
Premier Mark Rutte heeft in een gesprek met de Israëlische premier Netanyahu gevraagd om duidelijkheid over de Nederlandse vrouw die in Gaza om het leven is gekomen. Ook benadrukte Rutte de noodzaak dat voedsel, water en brandstof wordt toegelaten tot Gaza.

Dat schrijft Rutte op X. Een regionale escalatie van het conflict moet koste wat het koste worden voorkomen, aldus de Nederlandse premier. ‘Een tweestatenoplossing is harder nodig dan ooit.’ Rutte sprak later op de avond met de Franse president Macron en de Egyptische president El-Sisi. Ook in die gesprekken sprak de premier zijn bezorgdheid uit over het conflict en de noodzaak om humanitaire hulp te geven aan Gaza.

Rutte reist maandag af naar Israël voor een ontmoeting met Netanyahu. Ook heeft Rutte een gesprek met de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas.

Bericht via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken aan Nederlanders in Libanon

Update 22 oktober 20.57

Beste Nederlanders in Libanon,

Hopelijk gaat het goed met u in deze onzekere tijd.

Het reisadvies voor Libanon is rood. U wordt sterk geadviseerd om het land te verlaten nu er nog reguliere commerciële vluchten zijn. De situatie kan snel verslechteren.

Op de website van Rafik Hariri Airport Beiroet leest u welke vluchten vandaag en de komende dagen vertrekken. Er gaan de komende dagen geen directe vluchten van Beiroet naar Amsterdam. Wel zijn er (nu nog) rechtstreekse vluchten gepland naar Londen, Parijs en andere Europese steden.

De informatie op de website van Rafik Hariri Airport wordt regelmatig aangepast, vanwege de onvoorspelbare situatie. Houd hier rekening mee.

U bent zelf verantwoordelijk voor de keuze of u vertrekt en via welke route. Zorg dat u op de hoogte bent van de veiligheidssituatie op uw route. Lees ons reisadvies, houd u aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten en volg het lokale nieuws.

Het is voor ons erg belangrijk om te weten welke Nederlanders in Libanon zijn.

Bent u WEL in Libanon? Controleer of u bent aangemeld bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken onder de optie 'Aanmelden en registratie bij de ambassade'.

 1. Ga naar de Informatieservice en klik op de gele knop.
 2. Vul uw e-mailadres in. Klik op de link in de e-mail die u ontvangt.
 3. Klik onderaan de pagina op “Naar aanmelden + registratie bij ambassade gaan”.
 4. Vul uw gegevens en die van uw gezin of reisgenoten in. Weet u niet wanneer u kunt vertrekken? Vul dan geen einddatum in.
 5. Klik op “Bewaar”. U ontvangt géén bevestigingsmail.

Bent u NIET in Libanon? Meld u af bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
1. Ga naar de Informatieservice en klik op de gele knop.
2. Vul uw e-mailadres in. Klik op de link in de e-mail die u ontvangt.
3. Klik onderaan de pagina op “Afmelden”. U ontvangt géén bevestigingsmail.

Ons team is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247 en WhatsApp (+31 682 387 796). We kunnen u ook helpen met aanmelden of afmelden bij de Informatieservice.

Met vriendelijke groet,

Nederlandse ambassade in Libanon

Minister-president Rutte reageert op bericht over omgekomen Nederlande vrouw in Gaza

Update 22 oktober 14.21
Minister-president Mark Rutte reageert op X bedroefd op het nieuws dat er een Nederlandse vrouw is omgekomen in Gaza. 'Mijn gedachten zijn bij haar nabestaanden in deze moeilijke tijd.'

Nederlandse vrouw in Gaza omgekomen

Update 22 oktober 12.07
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft van de familie in Gaza gehoord dat een 33-jarige Nederlandse vrouw in Gaza is overleden. We staan haar naasten bij in deze zware tijd. Zij was een van de personen in Gaza met wie Buitenlandse Zaken in contact stond.

Minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken reageert op X op het bericht: 'Zeer verdrietig om te vernemen dat een 33-jarige Nederlandse vrouw in Gaza is omgekomen. Mijn gedachten zijn bij haar familieleden en andere naasten in deze afschuwelijke tijd.'

Bericht Informatieservice Buitenlandse Zaken aan Nederlanders in de Palestijnse Gebieden

Update 22 oktober 10.04

Beste Nederlanders in de Palestijnse Gebieden,

We hopen dat u veilig bent in deze moeilijke tijden.

Het reisadvies voor de Westelijke Jordaanoever is rood, met uitzondering van Oost-Jeruzalem dat oranje is. U wordt sterk geadviseerd om het gebied te verlaten als dat op een veilige manier kan. Lees de laatste informatie die we hebben over internationale grensovergangen in de Westelijke Jordaanoever.

Openingstijden van de grensovergangen op zondag 22 oktober 2023:

 • Allenby Bridge: Open tot 14.30 uur in beide richtingen
 • Jordan River/Sheikh Hussein grensovergang: Open van 8.30 - 15.30 uur in beide richtingen
 • Taba grensovergang: Open van 7.30 - 17.30 uur in beide richtingen
 • Yitzhak Rabin/Arava grensovergang: Open van 8.00 - 20.00 uur in beide richtingen

Deze informatie kan elk moment veranderen. Houd er rekening mee dat buitenlanders 3 uur voor sluitingstijd bij de grensovergang moeten zijn.

Met vriendelijke groet,

Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah

Bericht aan Nederlanders in de Palestijnse Gebieden via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 21 oktober, 15:15

Beste Nederlanders in de Palestijnse Gebieden,

Hopelijk gaat het goed met u in deze onzekere tijd.

Het reisadvies voor de Westelijke Jordaanoever is rood, met uitzondering van Oost-Jeruzalem dat oranje is. U wordt sterk geadviseerd om het gebied te verlaten als dat op een veilige manier kan. Lees de laatste informatie die we hebben over internationale grensovergangen in de Westelijke Jordaanoever.

Openingstijden van de grensovergangen op 21 oktober 2023:

 • Allenby Bridge: Gesloten in beide richtingen
 • Jordan River/Sheikh Hussein grensovergang: Gesloten in beide richtingen
 • Taba grensovergang: Open van 7.30 - 17.30 uur in beide richtingen
 • Yitzhak Rabin/Arava grensovergang: Open van 8.00 - 20.00 uur in beide richtingen


Deze informatie kan elk moment veranderen. Houd er rekening mee dat buitenlanders 3 uur voor sluitingstijd bij de grensovergang moeten zijn.

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah

Minister-president Rutte en ministers Bruins Slot en Schreinemacher reageren op levering humanitaire goederen aan Gaza

Update 21 oktober, 10:49
Minister-president Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Schreinemacher hebben op X gereageerd op het binnenrijden van de eerste vrachtwagens met humanitaire hulp vanuit Egypte. De bewindspersonen noemen het een opluchting. Tegelijkertijd dringen zij aan op meer toegang tot humanitaire hulp en het openstellen van een doorgang voor burgers met andere nationaliteiten in Gaza, waaronder Nederlanders.

Bekijk hier het volledige bericht van minister-president Rutte op X.

Bekijk hier het volledige bericht van minister Bruins Slot op X.

Bekijk hier het volledige bericht van minister Schreinemacher op X. 

Humanitaire hulp bereikt Gaza, Nederlandse ambassade gereed voor opvang

Update 21 oktober, 10:40
Bij de grensovergang tussen Egypte en de Palestijnse gebieden bij Rafah zijn vandaag de eerste vrachtwagens met humanitaire hulp gepasseerd. Het is nog onduidelijk of en wanneer mensen met een buitenlands paspoort Gaza kunnen verlaten. De Nederlandse ambassade in Cairo staat met een team klaar om de groep van 22 Nederlanders en hun kerngezin op te vangen.

Bericht aan Nederlanders in Libanon via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 21 oktober, 10:38

Beste Nederlanders in Libanon,

We leven met u mee in deze moeilijke situatie, en hopen dat u veilig bent.

Het reisadvies voor Libanon is rood. U wordt sterk geadviseerd om het land te verlaten nu er nog reguliere commerciële vluchten zijn. De situatie kan snel verslechteren. Op de website van Rafik Hariri Airport Beiroet leest u welke vluchten vandaag en de komende dagen vertrekken. Er zijn ook (nu nog) rechtstreekse vluchten gepland naar Londen, Parijs en andere Europese steden.

U bent zelf verantwoordelijk voor de keuze of u vertrekt en via welke route. Zorg dat u op de hoogte bent van de veiligheidssituatie op uw route. Lees ons reisadvies, houd u aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten en volg het lokale nieuws.

Het is voor ons erg belangrijk om te weten welke Nederlanders in Libanon zijn.

Bent u WEL in Libanon? Controleer of u bent aangemeld bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken onder de optie “Aanmelden en registratie bij de ambassade”.
1. Ga naar de Informatieservice en klik op de gele knop.
2. Vul uw e-mailadres in. Klik op de link in de e-mail die u ontvangt.
3. Klik onderaan de pagina op “Naar aanmelden + registratie bij ambassade gaan”.
4. Vul uw gegevens en die van uw gezin of reisgenoten in. Weet u niet wanneer u kunt vertrekken? Vul dan geen einddatum in.
5. Klik op “Bewaar”. U ontvangt géén bevestigingsmail.

Bent u NIET in Libanon? Meld u af bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
1. Ga naar de Informatieservice en klik op de gele knop.
2. Vul uw e-mailadres in. Klik op de link in de e-mail die u ontvangt.
3. Klik onderaan de pagina op “Afmelden”. U ontvangt géén bevestigingsmail.

Ons team is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247 en WhatsApp (+31 682 387 796). We kunnen u ook helpen met aanmelden of afmelden bij de Informatieservice.

Met vriendelijke groet,
Nederlandse ambassade in Libanon

Veelgestelde vragen over de situatie in Libanon

Update 20 oktober, 19:15
De veiligheidssituatie in Libanon is verslechterd. Vanuit Israël en Libanon worden in het grensgebied raketaanvallen en beschietingen uitgevoerd. Het is onvoorspelbaar of dit geweld zich uit zal breiden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt u aan zo snel mogelijk uit Libanon te vertrekken als dat veilig kan.

Op de pagina Veelgestelde vragen over de situatie in Libanon vindt u onder andere antwoorden op de vragen:

 • Ik ben in Libanon. Wat moet ik doen?
 • Mijn familie is in Libanon, wat kan ik vanuit Nederland voor hen doen?
 • Gaat de Nederlandse overheid Nederlanders uit Libanon evacueren?

Reisadvies voor heel Libanon op rood

Update 20 oktober 09:12
De kleurcode van het reisadvies voor heel Libanon is gewijzigd naar rood. Reis niet naar Libanon. Als gevolg van de onvoorspelbare ontwikkelingen tussen Israël en de Palestijnse Gebieden (Gaza) zijn er verhoogde spanningen in Libanon. Vanuit Israël en Libanon worden in het grensgebied raketaanvallen en beschietingen uitgevoerd. Het is onvoorspelbaar of dit geweld zich uit zal breiden naar andere delen van Libanon. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt u aan zo spoedig mogelijk uit Libanon te vertrekken als dat veilig kan. Vertrek met commerciële luchtvaartmaatschappijen nu dat nog mogelijk is. Lees het hele reisadvies voor Libanon.

Bent u in Libanon? Meld u aan via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in Libanon bent. Heeft u hulp nodig? Neem telefonisch contact op via +31 247 247 247 of stuur een bericht via WhatsApp: +316 82 38 77 96.

Minister-president Rutte en minister Bruins Slot reageren op situatie Nederlandse gegijzelde in Gaza

Update 19 oktober, 19:20
Ook minister-president Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot hebben op X gereageerd op de situatie van de gegijzelde Nederlander in Gaza. De bewindspersonen noemen het nieuws heftig en aangrijpend, en geven aan samen te werken met regionale partners om hem en de andere gegijzelden vrij te krijgen.

Bekijk hier het volledige bericht van minister-president Rutte op X.

Bekijk hier het volledige bericht van minister Bruins Slot op X.

Buitenlandse Zaken over Nederlandse gegijzelde in Gaza

Update 19 oktober, 17:52
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat zich in Gaza onder de gegijzelden een Nederlander bevindt. Deze jongeman had een Israëlisch paspoort en heeft op basis van zijn familieband deze week een Nederlands paspoort verkregen. Op die manier wordt gehoopt dat de kans op vrijlating vergroot kan worden. In het belang van de betrokken persoon doet het ministerie verder geen mededelingen over deze zaak.

Minister-president Rutte sprak met de emir van Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani

Update 19 oktober, 13:37
Minister-president Mark Rutte meldt op X: "Net gesproken met Z.H. Tamim bin Hamad Al Thani, van Qatar. Uiteraard spraken we over de situatie in Israël en de Gazastrook na de verschrikkelijke aanslagen van Hamas en over de vele burgerslachtoffers. We delen het belang van een veilige corridor voor hulpmiddelen, zoals brandstof, voedsel en water en van de noodzaak om regionale escalatie te voorkomen. Ook heb ik Z.H. de emir bedankt voor zijn inzet om de gegijzelden vrij te krijgen.

Samen met minister Hanke Bruins Slot en het ministerie van Buitenlandse Zaken sta ik in nauw contact met regionale partners om het belang van humanitaire hulp, de vrijlating van gegijzelden en het voorkomen van escalatie in het Midden-Oosten te blijven benadrukken."

Bericht aan Nederlanders in de Palestijnse Gebieden via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 19 oktober 11:22

Beste Nederlanders in de Palestijnse Gebieden,

We hopen dat u veilig bent in deze moeilijke tijden.

Gisteren, 18 oktober, vertrok de voorlopig laatste repatriëringsvlucht van Tel Aviv naar Keulen. Van daaruit zijn Nederlanders per bus naar Eindhoven gebracht. Afgelopen periode hebben we 774 Nederlanders gerepatrieerd.

Het aantal aanmeldingen is sterk afgenomen. Voorlopig organiseert Nederland geen nieuwe repatriëringsvluchten meer. We blijven uiteraard de ontwikkelingen op de voet volgen.

Zelfstandig het land verlaten kan nog. Maar er is kans dat het aantal lijnvluchten minder wordt. Hierdoor wordt het moeilijker om op eigen gelegenheid te vertrekken.

Openingstijden van de landgrensovergang op 19 oktober 2023:

 • Taba grensovergang: 08:00 - 20:00
 • Yitzhak Rabin grensovergang (Arava): 08:00 - 20:00
 • Jordaanovergang: 08:30 - 15:30
 • Israëlische kant gaat om 08:30 uur open, de Jordaanse kant om 09:00 uur.
 • Allenby Bridge grensovergang: open tot 13:30 voor doorgang van groepen/individuen
 • Voor diplomaten open tot 15:00
 • VIP-diensten zijn niet beschikbaar

Het aantal passagiers/bussen is beperkt en hangt af van de openingstijden. Groepen die reizen van Israël naar Jordanië moeten vooraf een bus regelen die hen opwacht in Jordanië.

Israël laat Palestijnse ID-houders voorlopig niet door. Houders van een Arbel-vergunning zijn hiervan uitgezonderd.

Bovenstaande informatie kan elk moment veranderen. Voor vragen kunt u contact opnemen met de ASU hotline +972(0)543311850 | 0598331185.

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah

Laatste cijfers: repatriëringen uit Israël

Update 19 oktober, 10:26
Van 11 tot en met 18 oktober zijn er in totaal 774 Nederlanders en 144 mensen met andere nationaliteiten gerepatrieerd uit Israël met Nederlandse vluchten. Het aantal aanmeldingen is de afgelopen dagen sterk afgenomen. De zevende vlucht van 18 oktober was voorlopig de laatste. Als dat nodig en veilig is, blijven het ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie kijken of er nieuwe vluchten mogelijk zijn.

De situatie in de regio is onveilig en onzeker. Bent u in Israël, de Palestijnse Gebieden of in Libanon? Meld u aan bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.

Vergroot afbeelding Aantal mensen gerepatrieerd uit Israël

Beeld: ©Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister Bruins Slot spreekt met Jordaanse counterpart

Update 18 oktober, 23.20
Minister Bruins Slot heeft op woensdagavond gebeld met haar Jordaanse collega Ayman Safadi. Ze bespraken de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. Bruins Slot onderstreepte het belang van humanitair recht en gaf aan dat dat te allen tijde gerespecteerd dient te worden. De minister drong er bovendien op aan dat er de mogelijkheid moet zijn voor snelle, humanitaire toegang tot het gebied.

Lees het volledige bericht van minister Bruins Slot op X (in het Engels).

Vergroot afbeelding Tweet Minister Bruins Slot over gesprek met Ayman Safadi

Zevende repatriëringsvlucht geland in Keulen

Vergroot afbeelding Het vliegtuig van Defensie.
Beeld: ©Ministerie van Defensie

Update 18 oktober, 20.40
De zevende en voorlopig laatste repatriëringsvlucht uit Israël, georganiseerd door de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken, is zojuist geland in Keulen. Aan boord zaten ongeveer 30 personen. Zij worden op dit moment met bussen naar Eindhoven gebracht.

Update minister-president Rutte op X

Update 18 oktober, 20.00
Minister-president Rutte heeft op X laten weten dan hij tevreden is over de aankondiging van de Amerikaanse president Biden dat met Israël overeen is gekomen dat humanitaire hulp via de grens van Egypte naar Gaza mogelijk gemaakt wordt.

Rutte onderstreept het belang van bescherming en humanitaire hulp voor burgers.

Lees het bericht van de premier.

Vergroot afbeelding Tweet MP Rutte na statement Biden Israël

Zevende repatriëringsvlucht is voorlopig de laatste

Update 18 oktober, 18.45
Vandaag (18 oktober) is de voorlopig laatste repatriëringsvlucht van Tel Aviv naar Keulen vertrokken. Vanuit hier worden Nederlanders per bus naar Eindhoven gebracht. Het aantal aanmeldingen is de afgelopen dagen sterk afgenomen. Voorlopig organiseert Nederland geen nieuwe repatriëringsvluchten. Mocht het nodig en veilig zijn dan kijken we of nieuwe vluchten mogelijk zijn.

Woensdag 11 oktober vertrok het eerste militaire vliegtuig uit Tel Aviv, waarna elke volgende dag (behalve gisteren) opnieuw een toestel volgde. Deze vluchten zijn op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken door Defensie uitgevoerd met een militair transportvliegtuig van de multinationale eenheid die is gestationeerd op de vliegbasis Eindhoven en Keulen.

Bericht aan Nederlanders in Israël via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 18 oktober, 18.40

Beste Nederlanders in Israël,

We leven met u mee in deze angstige tijd en hopen dat u en uw naasten veilig zijn.

Vandaag 18 oktober is de voorlopig laatste repatriëringsvlucht van Tel Aviv naar Keulen vertrokken. Van daaruit worden Nederlanders per bus naar Eindhoven gebracht. De afgelopen periode hebben we zo’n 800 Nederlanders gerepatrieerd.

Het aantal aanmeldingen is sterk afgenomen. Voorlopig organiseert Nederland geen nieuwe repatriëringsvluchten meer. We blijven uiteraard de ontwikkelingen op de voet volgen.

Zelfstandig het land verlaten kan nog. Maar er is kans dat het aantal lijnvluchten minder wordt. Hierdoor wordt het moeilijker om op eigen gelegenheid te vertrekken.

Vandaag en morgen vanaf Tel Aviv, Ben Gurion:
• El Al (naar Amsterdam, Londen, Frankfurt, Berlijn, München, Parijs, Nice, Athene, Thessaloniki, Larnaca, Paphos, Dublin, Lissabon, Porto, Madrid, Barcelona, Praag, Wenen, Rome, Milaan, Venetië, Zürich, Boedapest, Boekarest, Sofia, Tbilisi, Dubai)
• Arkia Israeli Airlines (naar Athene, Larnaca, Barcelona)
• Israir Airlines (naar Athene, Larnaca, Berlijn, Boedapest, Varna, Istanboel, Dubai)
• TUS Air (naar Larnaca, Dusseldorf)
• Bluebird Airways (naar Athene)
• Smartwings (naar Parijs)
• Georgian Airways (naar Tbilisi)
• FlyDubai (naar Dubai)
• Etihad ( naar Abu Dhabi)
• Ethiopian Airlines (naar Addis Ababa)

De situatie is onvoorspelbaar en kan snel verslechteren. Bent u in Israël? Overweeg of uw verblijf noodzakelijk is. Meld u aan bij de Informatieservice https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl (kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Bel naar +31 247 247 247 als u geholpen wilt worden met de aanmelding.

Heeft u het land verlaten? Meld u meteen af bij de Informatieservice via https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl (ook als u een vertrekdatum heeft ingevuld). Gebruik daarvoor de gele knop.

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse ambassade in Israël

Zevende repatriëringsvlucht met Nederlanders vertrokken uit Tel Aviv

Update 18 oktober 16.38
De zevende repatriëringsvlucht is zojuist vertrokken vanaf de luchthaven van Tel Aviv naar Keulen en komt rond 20.30 uur daar aan. 

SCOT'ers van BZ actief op zes plekken

Update 18 oktober 16.19
Vanwege de onveilige en onvoorspelbare situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden, zet het ministerie van Buitenlandse Zaken extra collega’s in in de regio.

Medewerkers van het Snel Consulair Ondersteunings Team (SCOT) van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn momenteel actief in Jordanië, Cyprus, Israël, Libanon, Egypte en Keulen. SCOT’ers kunnen op zeer korte termijn ingezet worden overal ter wereld en worden uitgezonden als Nederlanders in het buitenland bijstand nodig hebben.

De SCOT'ers die momenteel op zes plekken actief zijn rond de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden brengen de situatie lokaal in kaart en treffen voorbereidingen voor verschillende scenario’s. De uitgezonden SCOT'ers ondersteunen ook de Nederlandse ambassades in die landen.

Lees meer over het SCOT 

Lees het interview met SCOT'er Arjen in Tel Aviv

Amman, Jordanië
Nicosia, Cyprus
Tel Aviv, Israël
Beiroet, Libanon
Caïro, Egypte
Keulen, Duitsland

Zevende repatriëringsvlucht vertrokken van Keulen naar Tel Aviv

Update 18 oktober 10.12
De zevende repatriëringsvlucht is zojuist vertrokken vanuit Keulen naar Tel Aviv. Het vliegtuig zal Nederlanders die gestrand zijn in Israël terug naar huis brengen.

Na aankomst in Duitsland, later vanavond, gaan de passagiers met bussen naar Eindhoven.

Dat meldt het ministerie van Defensie.

Militairen naar Cyprus met oog op situatie in Israël en Palestijnse Gebieden

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Ministerie van Defensie

Update 18 oktober, 08:55
Twee C-130 Hercules transportvliegtuigen en een gecharterd passagiersvliegtuig vertrekken vandaag naar Cyprus. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie bereiden zich voor op verschillende scenario’s. Dit voor het geval de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden verder verslechtert. Deze toestellen brengen in totaal ongeveer 200 militairen naar Cyprus, om vanaf die locatie snel te kunnen reageren. De twee C-130’s blijven op Cyprus, zolang dat nodig is.

Het team van militairen bestaat, naast de C-130 crews, uit een detachement mariniers en ondersteunend personeel. Vanuit Buitenlandse Zaken is een Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT) ter plaatse om de ambassade te ondersteunen.

Lees het hele bericht op Defensie.nl

Update minister Bruins Slot op X

Update 17 oktober, 22:14
Minister Bruins Slot schrijft op X: ‘Met grote afschuw heb ik kennis genomen van het Al-Ahli ziekenhuis dat is getroffen in Gaza. Een vreselijke tragedie. Mijn gedachten gaan uit naar de vele slachtoffers & hun familie. Het is cruciaal dat er snel en zorgvuldig onderzoek wordt gedaan naar wat er precies is gebeurd.’

Bericht van minister-president Rutte

Update 17 oktober, 21:36
Minister-president Rutte laat via X weten: ‘Vandaag kwamen we met de Europese Raad via videoverbinding bij elkaar om te spreken over de zeer zorgwekkende situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden na de verschrikkelijke terreuraanslagen van Hamas. Europa steunt Israël in het recht op zelfverdediging tegen de terreur van Hamas, proportioneel en in lijn met internationaal humanitair oorlogsrecht. De noodzaak onschuldige burgers te beschermen staat buiten kijf.

De humanitaire situatie in de Gazastrook is een punt van grote zorg. Er moet een veilige en ongehinderde doorgang komen voor hulpverleners, voedsel, water en medische goederen. Nederland zet de ontwikkelingshulp door en heeft vandaag besloten de humanitaire hulp aan Gaza met tien miljoen te verhogen.

We spraken af ons te blijven inzetten op het voorkomen van regionale escalatie. En ondanks dat het verder weg voelt dan ooit, ziet Nederland een Tweestatenoplossing als enige duurzame oplossing voor vrede.’

Reisadvies voor Libanon gewijzigd

Update 17 oktober, 19:12
Het reisadvies voor Libanon is gewijzigd. De kleurcode van het reisadvies blijft oranje en rood. De veiligheidssituatie in delen van Libanon is instabiel. Dit geldt vooral in het grensgebied met Israël. Beide landen voeren in het grensgebied raketaanvallen uit en er wordt met scherp geschoten. Bedenk of uw aanwezigheid in Libanon nog noodzakelijk is. Is dat niet het geval? Vertrek zo spoedig mogelijk als dat veilig kan uit het land. Er zijn nu nog mogelijkheden om het land uit te reizen.

Reis niet naar Libanon tenzij dit strikt noodzakelijk is. De veiligheidssituatie kan snel veranderen. Blijft u in Libanon? Registreer uw verblijf via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken en kies de middelste optie, ‘aanmelden + registreren bij ambassade’. Komt u in een crisissituatie terecht en heeft u hulp nodig? Neem contact op met +31 247 247 247 of stuur een bericht via WhatsApp: +316 82 38 77 96.  

Bekijk het volledige reisadvies hier.

Video: het werk van Buitenlandse Zaken en Defensie vanuit Tel Aviv

Vergroot afbeelding Buitenlandse Zaken en Defensie werken samen op het vliegveld van Tel Aviv
Beeld: ©Ministerie van Defensie

Update 17 oktober, 15:06
Vanuit Tel Aviv (Israël) werken teams van Buitenlandse Zaken en Defensie intensief samen om Nederlanders te helpen. In een video van Defensie vertellen ambassadeur Marriët Schuurman en Defensieattaché Mirjam Grandia-Mantas (Luitenant-kolonel) over de gezamenlijke inzet. Bekijk nu de video op X (voorheen Twitter).

Marriët Schuurman: “We zijn heel druk bezig om – aan de ene kant informatie te verzamelen en te duiden over wat er nu gebeurt. En tegelijkertijd staan we in heel nauw contact om ons voor te bereiden op de onzekere scenario’s.”

Bericht aan Nederlanders in Israël via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 17 oktober, 14:40

Beste Nederlanders in Israël,

We leven met jullie mee in deze angstige tijd. Hopelijk bent u veilig.

We merken dat het aantal aanmeldingen voor repatriëring verder afneemt. Vandaag organiseert Nederland geen vlucht. We zijn van plan morgen weer een repatriëringsvlucht uit te voeren. Voor de dagen erna verkennen we wat nodig en mogelijk is. Daarover zult u nadere informatie ontvangen. Mensen die mee willen met de vlucht van morgen moeten zich aanmelden via de Informatieservice (kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Bel naar +31 247 247 247 als u geholpen wilt worden met de aanmelding.

Bent u al aangemeld? Controleer dan of u ook geregistreerd staat bij de ambassade. Gebruik daarvoor de gele knop op https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/.

De situatie is onvoorspelbaar en kan snel omslaan. Bent u in Israël? Overweeg of uw verblijf noodzakelijk is. Zelfstandig het land verlaten kan nu nog. Maar er gaan steeds minder reguliere lijnvluchten waardoor het moeilijker wordt om op eigen gelegenheid te vertrekken.

Vandaag en morgen vanaf Tel Aviv Ben Gurion:

 • El Al (naar Amsterdam, Londen, Frankfurt, Berlijn, München, Parijs, Marseille, Nice, Athene, Thessaloniki, Larnaca, Lissabon, Porto, Madrid, Barcelona, Praag, Wenen, Rome, Milaan, Venetië, Napels, Boedapest, Boekarest, Tbilisi, Ljubljana)
 • Arkia Israeli Airlines (naar Amsterdam, Athene, Larnaca, Dubai, Tbilisi)
 • Israir Airlines (naar Athene, Larnaca, Rome, Madrid, Dubai)
 • TUS Air (naar Larnaca)
 • Bluebird Airways (naar Athene en Larnaca)
 • Air Serbia (naar Belgrado)
 • Georgian Airways (naar Tbilisi)
 • FlyDubai (naar Dubai)
 • Etihad ( naar Abu Dhabi)
 • Ethiopian Airlines (naar Addis Ababa)

Vliegtijden vanaf vanavond met geplande vertrektijd (vertraging tussen haken). Alle tijden zijn onder voorbehoud. Er is veel vertraging. Sommige vluchten vertrekken eerder dan volgens schema en vluchten kunnen alsnog worden geannuleerd:

Heeft u het land verlaten? Meld u meteen af bij de Informatieservice via https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/. Gebruik daarvoor de gele knop. Voor vragen kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht bij het contactcenter Nederland Wereldwijd op +31 247 247 247 of neem contact op via Whatsapp: +316 82 38 77 96.

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse ambassade in Israël

Kamerbrief: Nederland voert woensdag 18 oktober opnieuw repatriëringsvlucht uit

Update 17 oktober, 14:20
Nederland is van plan om aanstaande woensdag (18 oktober) nog een repatriëringsvlucht uit te voeren, eventueel in samenwerking met partners. Voor de dagen erna wordt verkend wat nodig en mogelijk is. Dat staat in een Kamerbrief die Hanke Bruins Slot, minister van Buitenlandse Zaken en Kajsa Ollongren, minister van Defensie vandaag hebben verstuurd.

Ook blijven het ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie zich inzetten voor de mensen met wie ze in contact staan in Gaza. Samen met andere EU-lidstaten wordt alles op alles gezet om deze EU-paspoorthouders via een humanitaire corridor over de grens bij Rafah te laten vertrekken uit Gaza naar Egypte.

Nederland trekt 10 miljoen euro extra uit voor humanitaire hulp aan Gaza

Update 17 oktober, 13:21
Nederland stelt 10 miljoen euro extra beschikbaar voor humanitaire hulp aan Gaza. Het geld is bestemd voor voedsel, water en medische zorg aan de bevolking. Dat heeft minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vandaag bekendgemaakt. Nederland geeft zo gehoor aan de dringende oproep van de Verenigde Naties om extra internationale bijstand. De Nederlandse bijdrage is bestemd voor VN-organisaties, een groep internationale en nationale NGO’s, en de Palestijnse Rode Halve Maan.

Minister Schreinemacher: “Het is heel belangrijk dat de humanitaire hulp snel in Gaza terechtkomt. Bijna 1,3 miljoen mensen hebben dringend behoefte aan water, medicijnen en voedsel.”

Lees het hele nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl.

Laatste cijfers: repatriëringen uit Israël

Update 17 oktober, 12:35
Tot en met 16 oktober zijn er in totaal 751 Nederlanders en 136 mensen uit andere landen gerepatrieerd uit Israël met Nederlandse vluchten. In tegenstelling tot wat er gisteren is gemeld, is het aantal mensen dat op 16 oktober is gerepatrieerd naar beneden bijgesteld naar 80.

Vergroot afbeelding Aantal mensen gerepatrieerd uit Israël tot en met 16 oktober

Beeld: ©Ministerie van Buitenlandse Zaken

Interview: het werk van het Snel Consulair OndersteuningsTeam (SCOT)

Update 17 oktober, 12:04

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Arjen Nauta
Arjen op weg naar Tel Aviv in een vliegtuig van Defensie

Om Nederlanders wereldwijd te helpen – in noodsituaties of tijdens grote evenementen – zet het ministerie van Buitenlandse Zaken het Snel Consulair OndersteuningsTeam in (SCOT, afgekort). Arjen Nauta, senior beleidsmedewerker Taiwan en Hongkong, was als SCOT’er betrokken bij de eerste vier repatriëringsvluchten uit Israël. Lees het hele artikel.

Zesde repatriëringsvlucht geland in Keulen

Update 16 oktober, 22:35

Vergroot afbeelding MRTT-vliegtuig van Defensie
Beeld: ©Ministerie van Defensie

Een zesde repatriëringsvlucht georganiseerd door Defensie en Buitenlandse Zaken is zojuist geland in Keulen. Aan boord zaten 80 personen. Passagiers worden op dit moment met bussen naar Eindhoven gebracht. We bedanken het ministerie van Defensie voor de goede samenwerking.

We merken dat het aantal aanmeldingen voor repatriëring verder afneemt. Morgen organiseert Nederland geen zelfstandige vlucht. Voor de komende dagen verkennen we de mogelijkheden voor een nieuwe vlucht. Daarover zullen de mensen die het betreft nader geïnformeerd worden.

Mensen die voor een latere vertrekmogelijkheid uit Israël in aanmerking willen komen moeten zich aanmelden via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.

Update 17 oktober: eerder werden in dit bericht 83 personen aan boord gemeld, dat aantal is naar beneden bijgesteld naar 80.

Bericht aan Nederlanders in Israël via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 16 oktober, 21:16

Beste Nederlanders in Israël,

Hopelijk gaat het goed en zijn jullie nog veilig.

Vanavond 16 oktober vertrok de zesde repatriëringsvlucht met een toestel van het ministerie van Defensie uit Tel Aviv. De Nederlanders aan boord worden via de luchthaven in Keulen per bus naar Eindhoven gebracht. We merken dat het aantal aanmeldingen voor repatriëring verder afneemt. Morgen organiseert Nederland geen zelfstandige vlucht. Voor de komende dagen verkennen we de mogelijkheden voor een nieuwe vlucht. Daarover zult u nadere informatie ontvangen. Blijf u aanmelden voor de Informatieservice van Buitenlandse Zaken via https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/ .

De situatie is onvoorspelbaar en kan snel omslaan. Er gaan steeds minder reguliere lijnvluchten waardoor het steeds moeilijker wordt om op eigen gelegenheid te vertrekken. Bent u in Israël? Overweeg of uw verblijf nog altijd noodzakelijk is.

Zelfstandig het land verlaten kan nog altijd. Maar er gaan steeds minder reguliere lijnvluchten waardoor het moeilijker wordt om op eigen gelegenheid te vertrekken.

Vanavond en morgen vanaf Tel Aviv, luchthaven Ben Gurion worden er nog vluchten uitgevoerd door:

 • El Al (naar Amsterdam, Londen, Frankfurt, Berlijn, Parijs, Athene, Praag, Larnaca, München, Marseille, Lissabon, Madrid, Dublin, Wenen, Barcelona, Rome, Milaan, , Boedapest, Thessaloniki, Venetië, Sofia, Zagreb, Tbilisi)
 • Arkia Israeli Airlines (naar Amsterdam, Athene, Larnaca)
 • Israir Airlines (naar Athene, Larnaca)
 • Bluebird Airways (naar Athene en Larnaca, maar minder vluchten dan voorheen)
 • FlyDubai (alleen overdag – naar Dubai)
 • Etihad (naar Abu Dhabi)
 • Ethiopian Airlines (naar Addis Ababa)

Aanmelden voor een mogelijke nieuwe repatriëringsvlucht kan bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken via https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/. Voor vragen kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht bij het contactcenter Nederland Wereldwijd op +31 247 247 247 of neem contact op via Whatsapp: +316 82 38 77 96.

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse ambassade in Israël

Zesde repatriëringsvlucht vertrokken uit Israël met bestemming Keulen

Update 16 oktober, 18:43

De zesde repatriëringsvlucht vanuit Israël is zojuist vertrokken richting Keulen (Duitsland) en zal rond 22:30 landen. Nadat het vliegtuig in Keulen is geland, deelt het ministerie van Buitenlandse Zaken meer informatie over het aantal reizigers aan boord. Vanuit Keulen reizen de Nederlanders met de bus verder naar Vliegbasis Eindhoven.

Buitenlandse Zaken in contact met meer Nederlanders in Gaza

Update 16 oktober, 15:28
Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in contact met 22 personen in Gaza, die een Nederlands paspoort hebben, beschikken over verblijfsdocumentatie voor Nederland of behoren tot het kerngezin van deze mensen.

De Nederlandse Vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden houdt zo goed mogelijk contact met deze mensen in Gaza. De slechte omstandigheden in Gaza bemoeilijken het contact. Samen met internationale partners doen we er via diplomatieke kanalen alles aan om de mensen daar weg te krijgen. 

We hebben berichten gelezen dat Egypte mogelijk de grens opent voor mensen met een buitenlands paspoort. Mocht dit het geval zijn dan doen we er alles aan om de groep, met wie het ministerie contact heeft, zo goed mogelijk te adviseren en op te vangen.

Het reisadvies voor Gaza is al geruime tijd rood. De betekent dat we ook vóór de huidige crisis alle reizen naar Gaza ten strengste afraadden. Daarbij hebben we steeds gewaarschuwd dat de Nederlandse overheid niet of nauwelijks consulaire bijstand kan verlenen als je in dat gebied in nood komt.

Minister Bruins Slot sprak met collega-minister Abdallah Bou Habib uit Libanon

Update 16 oktober, 15:09
Minister Bruins Slot sprak zojuist met Abdallah Bou Habib, de Libanese minister van Buitenlandse Zaken en Emigranten over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. Lees het bericht op X (voorheen Twitter).

Vergroot afbeelding Minister Bruins Slot gesprek met Abdallah Bou Habib

Laatste cijfers: repatriëringen uit Israël

Update 16 oktober, 13:16
Het aantal Nederlanders dat zich aanmeldt voor repatriëring neemt af. Heeft u zich wel aangemeld bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken om te vertrekken, maar bent u nog niet gebeld? Controleer of uw aanmelding compleet is en of uw telefoonnummer juist is. U kunt ook bellen naar +31 247 247 247.

Hieronder een overzicht van het aantal mensen dat tot en met 15 oktober met Nederlandse vluchten is gerepatrieerd uit Israël. Het gaat in totaal om 702 Nederlanders en 105 mensen uit andere landen. Vandaag (op 16 oktober) staat er een nieuwe vlucht gepland. Deze is onderweg naar Tel Aviv.

Vergroot afbeelding Aantal mensen gerepatrieerd uit Israël tot en met 15 oktober

Beeld: ©Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zesde repatriëringsvlucht vertrokken naar Tel Aviv

Update 16 oktober, 12:02
Een zesde repatriëringsvlucht is vertrokken vanuit Keulen naar Tel Aviv, dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het toestel zal vanavond weer terugvliegen naar Keulen. Vanaf daar worden Nederlanders vervoerd naar Vliegbasis Eindhoven met de bus.

Bericht aan Nederlanders in de Palestijnse Gebieden via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 16 oktober, 11:17

Beste Nederlanders in de Palestijnse Gebieden,

We hopen dat u nog veilig bent in deze moeilijke tijden.

Hierbij de volgende updates over de openingsuren van de volgende internationale grensovergangen van 16 tot 19 oktober 2023:

Allenby / King Hussein brug: open van 08:00 tot 16:30 in beide richtingen voor alle reizigers, inclusief buitenlanders, Palestijnen en Oost-Jerusalem ID-kaarthouders.

Er bestaat een limiet voor het aantal busreizigers voor Palestijnen, Oost-Jerusalem ID-kaarthouders en buitenlanders. Het specifieke aantal zal per dag worden vastgesteld.

Graag uw aandacht voor het volgende:

 • Buitenlanders moeten 3 uur voor sluitingstijd aankomen bij de brug;
 • BZ kaarthouders moeten 1,5 uur voor sluitingstijd aankomen bij de brug;
 • VIP service is beschikbaar. De VIP openingsuren worden per dag vastgesteld.

Jordaanrivier / Sheikh Hussein grensovergang: open van 08:00 tot 18:00 in beide richtingen.

Yitshak Rabin / Aqaba grensovergang: open van 08:00 tot 16:00 in beide richtingen.

Taba grensovergang: open van 08:00 – 16:00 in beide richtingen.

Deze informatie is geldig op dit moment en is onderhevig aan veranderingen.

Voor verdere vragen of inlichtingen, kunt u contact opnemen met de ASU hotline via: +972(0) 543311850 | 0598331185.

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden

Vijfde repatriëringsvlucht geland in Keulen

Update 15 oktober 23:24

Vergroot afbeelding Aankomst tweede repatriëringsvlucht in Eindhoven
Beeld: ©Ministerie van Defensie
Archieffoto van een eerdere repatriëringsvlucht.

De vijfde repatriëringsvlucht met 119 mensen aan boord, is zojuist geland in Keulen (Duitsland). Met bussen worden de passagiers nu naar Eindhoven gebracht. Deze rit duurt ongeveer 3 uur.

Als de veiligheidssituatie het toelaat, wordt morgen (maandag 16 oktober) weer een repatriëringsvlucht uitgevoerd. Wilt u gebruik maken van deze vlucht? Meld u aan via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.

Minister Bruins Slot bespreekt situatie Israël en Palestijnse Gebieden met Josep Borrell

Update 15 oktober, 23:02

Minister Bruins Slot besprak vandaag de verontrustende situatie in Israël en de Palestijnse Gebiden met Josep Borrell, de Hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid laat ze weten op X.

‘Goed om gesproken te hebben met Josep Borrell over de zeer verontrustende situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. Ik benadrukte de steun van NL voor een buitengewone Europese Raad: een eensgezinde stem vanuit de EU is nu van groot belang.

Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen, in overeenstemming met het internationale recht. We bespraken daarnaast de zeer zorgwekkende humanitaire situatie in Gaza, de noodzaak van toegang voor humanitaire hulp, en een veilige doorgang voor EU-burgers.’

Minister Bruins Slot spreekt Israëlische minister over terroristische aanvallen

Update 15 oktober, 20:02

Minister Bruins Slot laat via X weten: ‘Zojuist gesproken met collega Eli Cohen. Heb nogmaals mijn medeleven betuigd voor de slachtoffers van de terroristische aanvallen van Hamas. We zijn geschokt door alle verhalen van onschuldige burgers en zijn solidair met Israël. We leven mee met de gegijzelden & hun families.

Ik heb daarnaast aandacht gevraagd voor de zeer zorgelijke humanitaire situatie in Gaza en het belang van humanitaire toegang.

Ik heb nogmaals benadrukt dat Israel bij het uitoefenen van het recht op zelfverdediging dient te handelen in overeenstemming met internationaal humanitaire recht.’

Vijfde repatriëringsvlucht vertrokken uit Israël

Update 15 oktober, 19:04

De vijfde repatriëringsvlucht is zojuist opgestegen uit Tel Aviv om opnieuw een groep Nederlanders naar huis te brengen meldt het ministerie van Defensie. Het toestel landt naar verwachting rond 23.00 uur op het vliegveld van Keulen. Met bussen worden de passagiers daarna naar Eindhoven gebracht. Deze rit duurt ongeveer 3 uur.

Als de veiligheidssituatie het toelaat, zal morgen (maandag 16 oktober) weer een repatriëringsvlucht worden uitgevoerd. Dat hebben ministers Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken en Kajsa Ollongren van Defensie besloten.

Wilt u gebruik maken van deze vlucht? Meld u aan via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.

Bericht aan Nederlanders in Israël via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 15 oktober, 18:51

Beste Nederlanders in Israël,

Als de veiligheidssituatie het toelaat, zal morgen (maandag 16 oktober) weer een repatriëringsvlucht worden uitgevoerd. Dat hebben ministers Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken en Kajsa Ollongren van Defensie besloten.

Er komen nog steeds nieuwe aanmeldingen voor de vluchten binnen. Dat aantal neemt wel af. De situatie is onvoorspelbaar en kan snel omslaan. Er gaan steeds minder reguliere lijnvluchten waardoor het steeds moeilijker wordt om op eigen gelegenheid te vertrekken. Bent u in Israël? Overweeg of uw verblijf nog altijd noodzakelijk is.

Mogelijk is de vlucht van maandag de laatste repatriëringsvlucht die Nederland zelfstandig organiseert. De vluchten hebben gestrande reizigers de kans gegeven om terug te keren naar Nederland. Ook zien we dat een significant deel van de mensen die aanspraak maakt op een vlucht niet verschijnt bij de gate voor incheck en boarding.

Aanmelden voor de repatriëringsvlucht van morgen (maandag) kan via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken via: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/. Voor vragen kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht bij het contactcenter Nederland Wereldwijd op +31 247 247 247 of neem contact op via Whatsapp: +31 6 82 38 77 96.

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse ambassade in Israël.

Minister Bruins Slot spreekt minister Qatar over situatie Israël en Palestijnse Gebieden

Update 15 oktober, 17:15

Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot sprak vandaag telefonisch met de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar (tevens premier) Al-Thani. In hun gesprek benadrukten ze beiden het grote belang om escalatie in de regio te voorkomen. Verder sprak Bruins Slot de hoop uit dat Qatar invloed en een bemiddelende rol gebruikt, ook op het gebied van humanitaire corridors en gegijzelden.

Bekijk het volledige bericht van minister Hanke Bruins Slot

Verslag eerste repatriëringsvlucht in Defensiekrant

Update 15 oktober, 14:20
De spanning is voelbaar in de volle aankomsthal op Vliegbasis Eindhoven. Honderden vrienden en familieleden van de 200 Nederlanders die in Israël vastzaten, wachten ongeduldig tot het toestel met hun geliefden landt. Woensdag werden zij als eersten teruggehaald door Nederlandse, Duitse en Belgische militairen met een Multi Role Tanker Transport (MRTT). Een enorme opluchting, want de situatie was angstig en onzeker. “In ons hotel moesten we meerdere malen per dag naar de schuilkelder.”

Lees het hele verslag in de Defensiekrant

Vergroot afbeelding Het MRTT-team bereidt de passagiers voor op de terugvlucht.
Het MRTT-team bereidt de passagiers voor op de terugvlucht.

Bericht aan Nederlanders in Israël via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 15 oktober, 12:22

Beste Nederlanders in Israël,

We hopen dat u nog veilig bent in deze moeilijke tijden.

Gisteren is de vierde repatriëringsvlucht naar Eindhoven gevlogen met 102 Nederlanders en zes personen van Europese partnerlanden aan boord. Helaas waren er ook 57 personen die aanspraak maakten op de vlucht, maar bij boarding niet aanwezig waren. Vandaag (zondag 15 oktober) vertrekt er weer een repatriëringsvlucht. Hoewel er nog steeds aanmeldingen binnenkomen, loopt dat aantal snel terug. In de loop van vandaag wordt besloten of een volgende vlucht nog nodig is en veilig kan worden uitgevoerd.

Wacht niet op een vlucht van de overheid als u kans ziet op een andere manier het land te verlaten. De veiligheidssituatie kan snel verslechteren. De mogelijkheden om met commerciële vluchten te vertrekken, nemen steeds verder af.

O.a. de volgende commerciële luchtvaartmaatschappijen vliegen nog:

Vanaf Tel Aviv Ben Gurion
• El Al
• Arkia Israeli Airlines
• Bluebird Airways
• Ethiopian Airlines
• Etihad
• FlyDubai
• Georgian Airways
• Israir Airlines
• Smartwings
• TUS Air

Vanaf Eilat Ramon (alleen 15 oktober):
Smartwings

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse ambassade in Israël

Infographic: repatriëringen uit Israël naar Nederland

Vergroot afbeelding Op deze infographic zie je hoeveel mensen tot en met 14 oktober zijn gerepatrieerd uit Israël naar Nederland.
Op deze infographic zie je hoeveel mensen tot en met 14 oktober zijn gerepatrieerd uit Israël naar Nederland.

Vijfde repatriëringsvlucht vertrokken naar Tel Aviv

Update 15 oktober, 11:16

Ook vandaag vliegt er een militaire Airbus naar Israël om gestrande Nederlanders op te halen. Een Multirole Tanker Transport (MRTT) is zojuist vanaf Keulen opgestegen richting Tel Aviv, meldt het ministerie van Defensie

Het toestel vliegt later vanavond met de Nederlanders aan boord terug naar Keulen. Vanaf daar regelt Defensie busvervoer naar vliegbasis Eindhoven. Het is de vijfde repatriëringsvlucht sinds de uitbraak van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Bericht aan Nederlanders in de Palestijnse Gebieden via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 15 oktober, 10:42

Beste Nederlanders in de Palestijnse Gebieden,

We hopen dat u nog veilig bent in deze moeilijke tijden.

Gisteren is de vierde repatriëringsvlucht naar Eindhoven gevlogen met 102 Nederlanders en 6 mensen van Europese partnerlanden aan boord. Helaas waren er ook 57 mensen die aanspraak maakten op de vlucht, maar bij boarding niet aanwezig waren. Vandaag (zondag 15 oktober) vertrekt er weer een repatriëringsvlucht. Hoewel er nog steeds aanmeldingen binnenkomen, loopt dat aantal snel terug. In de loop van vandaag wordt besloten of een volgende vlucht nog nodig is en veilig kan worden uitgevoerd.

Zelf uitreizen is nog steeds mogelijk. De meest recente informatie over de mogelijkheid over het grensgebied om zondag 15 oktober 2023 de grens over te gaan is als volgt:

Allenby/King Hussein Brug:
Open van 08:00 tot 16:30 uur in beide richtingen voor alle reizigers, inclusief buitenlandse nationaliteiten, Palestijnen en Oost-Jeruzalem ID-kaart houders.

Er komt een limiet op het aantal reizigers in bussen voor Palestijnen, ID-kaart houders uit Oost-Jeruzalem en buitenlandse paspoorthouders. Het specifieke aantal wordt op dezelfde dag bepaald.

Houd rekening met het volgende:

• Degenen met een buitenlands paspoort moeten drie uur vóór sluitingstijd op de brug aanwezig zijn.
• Diplomaten moeten anderhalf uur voor sluitingstijd bij de brug aanwezig zijn.
• VIP-openingstijd is van 10.00 tot 13.00 uur.

Oversteek Jordaan / Sjeik Hussein: open van 08.00 tot 18.00 uur in beide richtingen.

Kruispunt Yitshak Rabin / Aqaba: open van 08.00 tot 16.00 uur in beide richtingen.

Taba Crossing: open van 08.00 tot 16.00 uur in beide richtingen.

Deze informatie is op dit moment bekend, maar kan ieder moment wijzigen.

Neem voor vragen contact op met de ASU hotline via: +972(0) 543311850 | 0598331185.


Met vriendelijke groet,
De Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden

Vergroot afbeelding C-130 Hercules transportvliegtuig
Archieffoto C-130 (Bron: defensie.nl)

Team Defensie op weg naar Libanon

Update 15 oktober, 09:35

Een C-130 Hercules transportvliegtuig is zojuist opgestegen uit Eindhoven richting Libanon. Aan boord van het vliegtuig zit een team van Defensie dat uit voorzorg afreist in verband met oplopende spanning in het noorden van Israël en zuiden van Libanon.

De militairen zullen ondersteuning bieden aan de Nederlandse ambassade in Beiroet in het geval de veiligheidssituatie in Libanon aanzienlijk verslechtert. Van evacuatie van Nederlanders uit Libanon is op dit moment geen sprake.

Vierde repatriëringsvlucht geland in Eindhoven

Update 14 oktober 22:31
De vierde repatriëringsvlucht met 102 Nederlanders en zes mensen van Europese partnerlanden aan boord, is zojuist geland in Eindhoven.

Ook morgen staat er nog een vlucht gepland voor Nederlanders die zich hebben aangemeld via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Deze vliegt van Keulen naar Tel Aviv en landt ook weer in Keulen. Van daaruit zal Defensie bussen inzetten voor het vervoer naar Eindhoven.

Bent u nog niet gebeld? Bel dan zo snel mogelijk naar +31 247 247 247.

Hoewel er nog steeds Nederlanders zich aanmelden voor repatriëring, loopt dat aantal snel terug. Het kabinet heeft steeds gezegd dat we blijven vliegen zolang dat nodig is en de veiligheidssituatie het toelaat. In de loop van morgen wordt besloten of een volgende vlucht nodig is en veilig kan worden uitgevoerd.

Bericht aan Nederlanders in Israël via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 14 oktober, 21:19
Beste Nederlanders in Israël,

Zojuist is de vierde repatriëringsvlucht vertrokken uit Israël, zo meldt het ministerie van Defensie. Verwachte aankomsttijd in Eindhoven is ongeveer 22:30 uur.

Ook morgen staat een repatriëringsvlucht gepland. Deze vliegt van Keulen naar Tel Aviv en landt ook weer in Keulen. Van daaruit zal Defensie bussen inzetten voor het vervoer naar Eindhoven. Wilt u gebruik maken van deze vlucht? Meld u aan via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Heeft u zich al eerder aangemeld? Bel dan naar +31 247 247 247.

Hoewel er nog steeds Nederlanders zich aanmelden voor repatriëring, loopt dat aantal snel terug. Het kabinet heeft steeds gezegd dat we blijven vliegen zolang dat nodig is en de veiligheidssituatie het toelaat. In de loop van zondag wordt besloten of een volgende vlucht nodig is en veilig kan worden uitgevoerd. Mocht u willen vertrekken, meldt u zich zo snel mogelijk aan.

Heeft u zich aangemeld bij de informatieservice, maar verblijft u niet meer in Israël? Meldt u dan svp af.

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse ambassade in Israël

Vierde repatriëringsvlucht vertrokken uit Israël

Update 14 oktober, 19:18
Zojuist is de vierde repatriëringsvlucht vertrokken uit Israël, zo meldt het ministerie van Defensie. Verwachte aankomsttijd in Eindhoven is ongeveer 22:30 uur.

Ook morgen staat een repatriëringsvlucht gepland. Deze vliegt van Keulen naar Tel Aviv en landt ook weer in Keulen. Van daaruit zal Defensie bussen inzetten voor het vervoer naar Eindhoven.

Wilt u gebruik maken van deze vlucht? Meld u aan via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Heeft u zich al eerder aangemeld? Bel dan naar +31 247 247 247.

Hoewel er nog steeds Nederlanders zich aanmelden voor repatriëring, loopt dat aantal snel terug. Het kabinet heeft steeds gezegd dat we blijven vliegen zolang dat nodig is en de veiligheidssituatie het toelaat. In de loop van morgen wordt besloten of een volgende vlucht nodig is en veilig kan worden uitgevoerd.

Bericht van minister-president Rutte

Update 14 oktober, 19:05
Minister-president Rutte heeft vandaag met president Abbas van de Palestijnse Autoriteit gesproken. Hij sprak zijn medeleven uit voor alle onschuldige slachtoffers. Ook bespraken ze de zorgen over de humanitaire situatie in de Gazastrook en heeft hij president Abbas verzekerd dat de Nederlandse humanitaire steun aan de Palestijnse Gebieden wordt voortgezet.

Lees het volledige bericht hier.

Bericht aan Nederlanders in Israël via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 14 oktober, 16:04
Beste Nederlanders in Israël,

Na de derde vlucht van gisteren hebben we nu in totaal bijna 550 Nederlanders en ongeveer 50 mensen van andere landen gerepatrieerd. Vandaag voeren we weer een vlucht uit. We hopen morgen weer een vlucht uit te voeren.

We blijven iedereen bellen die zich bij de Informatieservice heeft aangemeld (met de optie ‘aanmelden + registratie bij de ambassade’ – de middelste van de drie kolommen) https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/ . Nog steeds melden zich nieuwe mensen aan voor repatriëring.

Heeft u zich aangemeld en wilt u vertrekken, maar bent u nog niet gebeld? Controleer of uw aanmelding compleet is en of uw telefoonnummer juist is. U kunt ook bellen naar +31 247 247 247 of neem contact op via Whatsapp: +316 82 38 77 96.

Duitsland verzorgt op 15 oktober 2023 een commerciële vlucht met CONDOR vanuit Aqaba in Jordanië naar Frankfurt in Duitsland. De vlucht DE 9111 vertrekt om 16.30 uur lokale tijd en is te boeken via de website www.condor.com .

Wacht niet op een vlucht van de overheid als u kans ziet op een andere manier het land te verlaten. De veiligheidssituatie kan snel verslechteren. De mogelijkheden om met commerciële vluchten te vertrekken, nemen steeds verder af.

O.a. de volgende commerciële luchtvaartmaatschappijen vliegen nog vanaf vliegveld Ben Gurion, Tel Aviv:
• Bluebird Airways
• El Al
• Israir
• Arkia
• TUS Air
• Etihad

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse ambassade in Israël

Bericht over repatriëren op X (voorheen Twitter)

Update 14 oktober, 15:14
De afgelopen dagen is er continu gewerkt om Nederlanders te repatriëren uit Israël en de Palestijnse Gebieden. Tot nu toe zijn er drie repatriëringsvluchten vanuit Tel Aviv naar Eindhoven gevlogen. Vanavond vertrekt de vierde vlucht.

Lees het volledige bericht hier.

Vierde repatriëringsvlucht onderweg naar Israël

Update 14 oktober, 12:00
Nederland stuurt vandaag voor de vierde keer een Airbus A330 Multi Role Tanker Transport naar Israël om Nederlanders te repatriëren. Rond 11:50 is het militaire vliegtuig vertrokken vanaf Vliegbasis Eindhoven, meldt het ministerie van Defensie.

Later vandaag stappen de passagiers aan boord op het vliegveld van Tel Aviv. Ook dit keer gaat het om mensen die zich hebben aangemeld bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken.

Bekijk ook de video van Defensie over de eerdere repatriëringsvluchten en het vliegtuig waarmee deze vluchten worden uitgevoerd.

Terugkijken: minister Bruins Slot in Op1

Update 14 oktober, 11:08
Gisteravond was minister Bruins Slot aanwezig in de uitzending van Op1. Daarbij sprak ze over de Nederlanders die vastzitten in de Gazastrook. Ook benadrukte ze dat Israël ervoor moet zorgen dat er zo weinig mogelijk onschuldige burgerslachtoffers vallen en ruimte geeft aan internationale hulpverlenende organisaties.

Kijk de uitzending terug via NPO Start.

Berichten over openstelling grens Gaza voor buitenlanders

Update 14 oktober, 10:38
In de media wordt bericht over een mogelijke openstelling van de grensovergang bij Rafah. Deze berichten zijn bij het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. In het belang van de Nederlanders in Gaza geeft het ministerie daar in het openbaar geen verdere informatie over. 

Samen met internationale partners doen we er via diplomatieke kanalen alles aan om de Nederlanders daar weg te krijgen. We houden daarover zo goed mogelijk contact met de Nederlanders die daar vast zitten. Dat wordt bemoeilijkt door slechte verbindingen en stroomuitval.

Minister Bruins Slot spreekt met Franse minister Colonna

Update 14 oktober, 10:27
Minister Bruins Slot sprak vandaag met haar Franse collega Colonna over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. Ze spraken onder andere over het voorkomen van regionale escalatie van het conflict, respect voor het internationaal recht en de Franse slachtoffers in Israël.
Lees het volledige bericht hier.

Derde repatriëringsvlucht geland in Eindhoven

Update 13 oktober 22:33
De derde repatriëringsvlucht met gestrande reizigers is zojuist geland op Vliegbasis Eindhoven. Aan boord zaten ongeveer 110 Nederlanders en ongeveer 30 mensen van andere landen. In totaal zijn nu bijna 600 mensen door Nederland gerepatrieerd. Zo’n 30 Nederlanders die aanspraak maakten op de vlucht van vandaag, hebben zich niet gemeld op het vliegveld.

Ook morgen staat er nog een vlucht gepland voor gestrande Nederlanders die zich hebben aangemeld via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Bent u nog niet gebeld? Bel dan zo snel mogelijk naar +31 247 247 247.

Derde repatriëringsvlucht vertrokken uit Israël

Update 13 oktober, 18:14
Zojuist is de derde repatriëringsvlucht vertrokken uit Israël. Verwachte aankomsttijd in Eindhoven is ongeveer 22:15 uur. Ook morgen staat een repatriëringsvlucht gepland. Wilt u daar gebruik van maken? Meld u aan via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Heeft u zich al eerder aangemeld? Bel dan naar +31 247 247 247.

Reisadvies voor Libanon gewijzigd

Update 13 oktober, 17:15
Het reisadvies voor hoofdstad Beiroet en een deel van Libanon gaat van geel naar oranje. Daarmee is het reisadvies voor heel Libanon oranje en rood. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de oranje gebieden. Reis niet naar de rode gebieden vanwege grote veiligheidsrisico’s. Houd rekening met protestdemonstraties als gevolg van de situatie in Israël/Palestijnse Gebieden. Blijf altijd waakzaam en vermijd grote menigten en demonstraties. Lees meer over de veiligheidssituatie onder Veiligheidsrisico's. Bedenk of uw aanwezigheid in Libanon nog noodzakelijk is. Er zijn mogelijkheden om het land uit te reizen. Komt u in een crisissituatie terecht en heeft u hulp nodig? Registreer u via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Neem contact op met +31 247 247 247 of stuur een bericht via WhatsApp: +316 82 38 77 96. Houd er rekening mee dat de communicatiekanalen zoals internet en telefonie kunnen uitvallen.

Lees nu: interview over het werk van het belteam van Buitenlandse Zaken

Update 13 oktober, 16:01
Karin Devilee staat de hele dag telefonisch in contact met Nederlanders in Israël en de Palestijnse Gebieden. “Normaal gesproken werk ik in wisselende diensten van het BZ-contactcentrum Nederland Wereldwijd dat 24/7 bereikbaar is,” vertelt Karin. “Op dit moment versterk ik het crisisteam. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarvoor een grote groep collega’s ingeschakeld. Samen zetten we ons in om zo veel mogelijk gestrande Nederlanders, zo snel mogelijk te bereiken.”

Lees het artikel - Het werk van het belteam van Buitenlandse Zaken: ‘Emotioneel, maar ook ontzettend dankbaar.’

Defensie: verwachte aankomsttijd derde repatriëringsvlucht in Eindhoven

Update 13 oktober, 15:26
Passagiers van de militaire repatriëringsvlucht kunnen worden opgehaald op de militaire vliegbasis Eindhoven. De aankomst is niet eerder dan 20:00 uur vanavond. Een update met een verwachte aankomsttijd wordt op deze pagina gepubliceerd, zodra het toestel vertrekt uit Tel Aviv, aldus het ministerie van Defensie.

Adres: 

Flight Forum 1550
5657 EZ  Eindhoven
Volg vanaf de afrit ‘Eindhoven AirPort’ de borden ‘Koninklijke Luchtmacht’

Bericht aan Nederlanders in Israël via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 13 oktober 13:03

Beste Nederlanders in Israël,

We hopen dat u veilig bent en leven met u mee in deze angstige tijd.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken werkt met man en macht om de komende dagen gestrande Nederlanders te repatriëren. Vandaag, 13 oktober, vindt de derde vlucht plaats. We blijven iedereen bellen die zich bij de Informatieservice (met de optie ‘aanmelden + registratie bij de ambassade’ – de middelste van de drie kolommen) https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/ heeft aangemeld. We werken er hard aan iedereen zo spoedig mogelijk te bereiken en te informeren over de vertrekmogelijkheden.

Heeft u zich aangemeld en wilt u vertrekken, maar bent u nog niet gebeld? Controleer dan of uw aanmelding compleet en of uw telefoonnummer juist is. Dat kan via de Informatieservice Buitenlandse Zaken (nederlandwereldwijd.nl)
U kunt ook bellen naar +31 247 247 247 of neem contact op via Whatsapp: +316 82 38 77 96.

Wacht niet op een vlucht van de overheid. Als u kans ziet op een andere manier het land te verlaten, moet u dat doen. De veiligheidssituatie kan snel verslechteren.

O.a. de volgende commerciële luchtvaartmaatschappijen vliegen nog vanaf vliegveld Ben Gurion, Tel Aviv:

 • Bluebird Airways
 • Cyprus Airways
 • El Al
 • Israir
 • Arkia
 • TUS Air
 • Etihad

Ook vanaf de vliegvelden van Eilat en Haifa gaan nog vluchten. Houd er wel rekening mee dat reizen over de weg risico’s met zich kan meebrengen.

We hopen dat u zich op een veilige plek bevindt. Met vragen kunt u ons 24 uur per dag bereiken via +31 247 247 247 of neem contact op via Whatsapp: +316 82 38 77 96.

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse ambassade in Israël

Bericht aan Nederlanders in Libanon via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 13 oktober, 11:00

Beste Nederlanders in Libanon,

Vandaag zijn in Libanon wijdverspreide protesten aangekondigd als steunbetuiging aan de Palestijnen in Gaza.
Voor uw veiligheid adviseren wij u protesten en grote menigten te mijden en waakzaam te blijven op lokale ontwikkelingen.

Heeft u vragen of heeft u consulaire hulp nodig?
Neem contact op met het contact center Nederland Wereldwijd via:

Met vriendelijke groet,
Nederlandse ambassade in Beiroet

Militair vliegtuig voor derde repatriëringsvlucht onderweg naar Israël

Update 13 oktober, 10:29
Nederland stuurt vandaag voor de derde keer een Airbus A330 Multi Role Tanker Transport naar Israël om gestrande reizigers op te halen. Het militaire toestel vertrok zojuist vanaf Vliegbasis Eindhoven. Dit meldt het ministerie van Defensie.

Later vandaag stappen de passagiers aan boord op het vliegveld van Tel Aviv. Ook dit keer gaat het om mensen die zich hebben aangemeld bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie sluiten niet uit dat er komende dagen meer repatriëringsvluchten naar Israël gaan.

Oproep aan gestrande Nederlanders: bent u nog niet gebeld? Check uw registratie bij de Informatieservice en bel +31 247 247 247

Update 13 oktober 10:13
Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft alle Nederlanders bellen die zich hebben aangemeld bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (met de optie ‘aanmelden + registratie bij de ambassade’). Het ministerie heeft telefonisch contact gezocht met iedereen die zich sinds afgelopen zaterdag heeft gemeld. Vrijwel iedereen is bereikt, maar bij een aantal mensen is dat nog niet gelukt. We werken er hard aan om alle gestrande Nederlanders die zich hebben aangemeld zo spoedig mogelijk te bereiken en te informeren over eventuele volgende vluchten.

Let op: Heeft u zich aangemeld en wilt u vertrekken, maar bent u nog niet gebeld? Controleer dan of uw aanmelding via de Informatieservice compleet is (selecteer het gele tekstveld ‘Eerder aangemeld?’) en of uw telefoonnummer juist is. Als alle gegevens kloppen, kunt u ook bellen naar +31 247 247 247.

Tweede repatriëringsvlucht geland

Vergroot afbeelding Aankomst tweede repatriëringsvlucht in Eindhoven
Beeld: ©Ministerie van Defensie

Update 13 oktober 01:30

Vannacht is de tweede repatriëringsvlucht met gestrande reizigers geland op Vliegbasis Eindhoven. Aan boord zaten ruim 200 Nederlanders. Omdat het bij repatriëring gebruikelijk is om internationaal samen te werken, zijn ook ongeveer twintig burgers van andere Europese landen meegevlogen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken dankt Defensie voor de goede samenwerking en zet zich intensief in om de komende dagen nog meer gestrande reizigers naar Nederland te halen.

Tweede repatriëringsvlucht vertrokken naar Eindhoven

Update 12 oktober 21:27
Een tweede repatriëringsvlucht van het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken is zojuist vertrokken vanuit Tel Aviv. Het toestel is op weg naar Eindhoven. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. De verwachte aankomst in Eindhoven is rond 01:30 uur.

Vrijdag is er een nieuwe repatriëringsvlucht gepland voor Nederlanders die Israël willen verlaten.

Minister Bruins Slot roept Palestijnse Autoriteit op om aanval van Hamas te veroordelen

Update 12 oktober 20:43
Minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken sprak vandaag met Riyad Al-Malki, de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit. Bruins Slot veroordeelde de aanval van Hamas van afgelopen zaterdag 'krachtig' en riep Al-Malki op om hetzelfde te doen.

Bekijk het bericht op X

Artikel AD over consulaire afdeling Buitenlandse Zaken en belteam

Update 12 oktober 20:25
Het Algemeen Dagblad (AD) bezocht vandaag de consulaire afdeling DCV op het ministerie van Buitenlandse Zaken en het belteam dat contact legt met Nederlanders in Israël.

Het AD sprak met Dirk-Jan Nieuwenhuis, hoofd Consulaire Zaken bij het ministerie: ‘De taak van zijn medewerkers: iedereen die op de lijst staat bellen, vragen of ze nog in Israël zijn, en of ze met een vlucht van de Nederlandse overheid het land uit willen. En vervolgens: paspoortgegevens noteren, controleren of de personen die zich melden ‘recht’ hebben op een overheidsvlucht, vertellen waar ze zich op het vliegveld in Tel Aviv moeten melden. Mensen maken hier lange dagen om alles in goede banen te leiden, en ze slapen over het algemeen weinig. Dirk-Jan Nieuwenhuis: ‘Het is druk, stressvol. Je slaapt weinig, en als je op bed ligt, staat je hoofd nog steeds niet stil. Je wil gewoon dat alles goed verloopt.’ ’

Lees het artikel

Iedereen die zich sinds zaterdag heeft gemeld via de Informatieservice is gebeld door Buitenlandse Zaken

Update 12 oktober 19:14
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft telefonisch contact gezocht met iedereen die zich sinds afgelopen zaterdag heeft gemeld. Vrijwel iedereen is bereikt, bij een aantal mensen is dat nog niet gelukt. Het bellen door het ministerie gaat onverminderd door. Ook melden zich nog steeds nieuwe mensen aan.

Wie gebruik wil maken van de geboden repatriëringsvluchten is de afgelopen dagen opgeroepen om zich te melden bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Gisteren zijn zo’n 200 gestrande Nederlanders vanuit Tel Aviv meegevlogen naar Eindhoven. Vandaag is opnieuw een toestel van Defensie onderweg om een vergelijkbaar aantal mensen op te halen.

Morgen staat een nieuwe repatriëringsvlucht gepland en ook de dagen erna zullen vluchten volgen als dat nodig is en de veiligheidssituatie het toelaat. Aanvankelijk werd gewerkt aan een tweede vlucht op vrijdag, maar dat is gewijzigd. Dat heeft alles te maken met de operationele planning van de vluchten en benodigde capaciteit.

Bericht aan Nederlanders in Israël via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 12 oktober, 14:23

Beste Nederlanders in Israël,

We schrijven u opnieuw in deze donkere tijd en kunnen ons voorstellen dat u zich zorgen maakt.

Op de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie en op de Nederlandse vertegenwoordigingen in Tel Aviv en Ramallah wordt dag en nacht gewerkt om de gestrande Nederlanders die dat willen en daarvoor in aanmerking komen uit Israël en de Palestijnse gebieden te laten vertrekken.

Vandaag, 12 oktober, vindt de tweede vlucht plaats. Deze vlucht zit vol. Voor morgen worden nieuwe vlucht(en) gepland. We blijven iedereen bellen die zich bij de Informatieservice (met de optie ‘aanmelden + registratie bij de ambassade’) heeft aangemeld. We realiseren ons dat nog niet iedereen is gebeld. We werken er hard aan iedereen zo spoedig mogelijk te bereiken en te informeren over eventuele volgende vluchten. U kunt ervan uitgaan dat we met man en macht met onze partners werken om de komende dagen nog meer gestrande Nederlanders te repatriëren.

Zolang het nodig en qua veiligheid mogelijk is, gaan we door met vluchten.
Wacht niet op een vlucht van de overheid. Als u kans ziet op een andere manier het land te verlaten, moet u dat doen. De veiligheidssituatie kan snel verslechteren.

O.a. de volgende commerciële luchtvaartmaatschappijen vliegen nog vanaf vliegveld Ben Gurion, Tel Aviv:

 • El Al
 • Israir
 • Arkia
 • TUS Air
 • Virgin Atlantic (Londen)
 • Pegasus
 • FlyDubai
 • Etihad
 • Emirates

Ook vanaf het vliegveld van Eilat gaan nog vluchten.
Vanaf de haven van Haifa vertrekken dagelijks nog schepen van Mano Shipping naar Cyprus.
Houd er wel rekening mee dat reizen over de weg risico’s met zich kan meebrengen.

We hopen dat u zich op een veilige plek bevindt. Met vragen kunt u ons 24 uur per dag bereiken via +31 247 247 247.

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse ambassade in Israël

Terugkijken: Nederlandse ambassadeur in Israël Marriët Schuurman in uitzending Op1

Vergroot afbeelding Marriët Schuurman
Marriët Schuurman, Nederlandse ambassadeur in Israël.

Update 12 oktober 14:03

Gisteravond was ambassadeur Marriët Schuurman vanuit Israël aanwezig in de uitzending van Op1. Daarbij sprak ze over de intensieve samenwerking om gestrande Nederlanders te repatriëren: ‘Door de collega’s van Defensie, collega’s van Buitenlandse Zaken en hier op de posten in Tel Aviv en in Ramallah is heel hard gewerkt om ervoor te zorgen dat deze eerste vlucht veilig kon vertrekken.’

Bekijk de uitzending terug via NPO Start.

Reisadvies voor Jordanië aangepast

Update 12 oktober 13:43
Het reisadvies voor Jordanië is zojuist gewijzigd. Door de onveilige situatie in Israël kunnen de grensovergang van Jordanië naar de Westelijke Jordaanoever bij King Hussein/Allenby Bridge en naar Israël bij Aqaba/Eilat in het zuiden en de Jordan River Crossing in het noorden van Jordanië van tijd tot tijd worden gesloten. Ook kunnen op korte termijn (grootschalige) demonstraties in Amman en andere steden plaatsvinden. Vermijd deze demonstraties. Volg het lokale nieuws en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. De kleurcode van het reisadvies voor Jordanië is geel en oranje. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit betekent.

Tweede repatriëringsvlucht onderweg naar Israël

Update 12 oktober 13:01
Zojuist is de tweede Militaire Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) vertrokken richting Israël, meldt Defensie op X. Het toestel wordt ingezet om Nederlanders die Israël willen verlaten, te repatriëren. Naar verwachting keert het toestel vanavond terug.

Tweede repatriëringsvlucht vertrekt en landt vandaag

Update 12 oktober, 9:39
De tweede repatriëringsvlucht van Defensie en Buitenlandse Zaken vertrekt vandaag in de loop van de dag vanuit Keulen naar Israël om gestrande Nederlanders  op te halen. Het toestel wordt in de late avond terug verwacht op de Vliegbasis Eindhoven. Defensie en Buitenlandse Zaken blijven deze repatriëringsvluchten uitvoeren zo lang als nodig is en zo lang de veiligheidssituatie in Israël dit toestaat.

Nederlandse reizigers die willen vertrekken moeten zich aanmelden bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Zij worden dan zo spoedig mogelijk gebeld over een vertrekmogelijkheid. Als mensen kans zien op een andere wijze het land te verlaten, moeten ze dat doen. De veiligheidssituatie kan snel verslechteren. Wacht niet op een repatrieringsvlucht van de overheid.

Informatie over het aantal personen een boord wordt na aankomst in Eindhoven gecommuniceerd.

Eerste gerepatrieerde Nederlanders uit Israël geland op Vliegbasis Eindhoven

Update 11 oktober, 22:11
Zojuist is een eerste repatriëringsvlucht met gestrande reizigers geland op Vliegbasis Eindhoven. Er zaten 199 mensen aan boord. Het ministerie van Buitenlandse Zaken dankt Defensie voor de goede samenwerking en zet zichintensief  in om de komende dagen nog meer gestrande reizigers naar Nederland te halen.

Bericht voor Nederlanders in Israël via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 11 oktober, 21:16

Beste Nederlanders in Israël,

Morgen, op 12 oktober, zal de repatriëringsvlucht vanuit Israël worden uitgevoerd met een toestel van Defensie. Deze vlucht vervangt de vlucht van KLM. KLM heeft met een zwaar gemoed besloten geen vlucht uit te voeren vanwege de verslechterde veiligheidssituatie. We danken KLM voor de bereidheid.

De vluchttijden van de Defensievlucht zijn hetzelfde als van de geannuleerde KLM-vlucht.

We realiseren ons dat nog niet iedereen die zich bij de Informatieservice heeft aangemeld, is gebeld. We werken er hard aan iedereen zo spoedig mogelijk te bereiken. U kunt ervan uitgaan dat we met man en macht met onze partners werken om de komende dagen nog meer gestrande Nederlanders te repatriëren.

Als u de mogelijkheid hebt om op eigen gelegenheid het land te verlaten, doe dit dan. De veiligheidssituatie kan snel verslechteren.

Wij leven met u mee in deze angstige situatie.

Met vriendelijke groet,

De Nederlandse ambassade in Israël

In Tel Aviv opgehaalde gestrande reizigers op weg naar Vliegbasis Eindhoven

Update 11 oktober, 17:45
Het eerste Nederlandse militaire vliegtuig met gestrande reizigers is vanuit Israël op weg naar de vliegbasis in Eindhoven. Een Airbus A330 Multi Role Tanker Transport haalde de passagiers er vanmiddag op. Het toestel landt naar verwachting tussen 22.00 en 23.00 uur.

Vergroot afbeelding Gestrande Nederlandse reizigers stappen in het transportvliegtuig van Defensie in Tel Aviv
Beeld: ©Ministerie van Defensie

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie sluiten niet uit dat er een dezer dagen nogmaals een militair toestel naar Israël vliegt om gestrande reizigers op te halen.

De mensen aan boord van het terugkerende toestel hadden zich voor deze vlucht aangemeld bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.

Bericht voor Nederlanders in de Palestijnse Gebieden via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 11 oktober, 17:16

Beste Nederlanders in de Palestijnse Gebieden,

We hopen dat het naar omstandigheden goed met u gaat. Het crisisteam en de ambassade blijven de ontwikkelingen op de voet volgen. Juist in deze moeilijke tijd, staan wij voor u klaar.

Zoals u waarschijnlijk vernomen heeft, wordt er hard gewerkt aan verschillende opties om vluchten in te zetten om gestrande Nederlanders te kunnen repatriëren. De capaciteit van de repatriëringsvlucht van Defensie van vandaag 11 oktober is bereikt. Kom alleen naar het vliegveld van Tel Aviv als u door ons gebeld bent en een plaats bevestigd heeft gekregen.

De komende dagen zijn er nieuwe charters voorzien. Gestrande Nederlanders in Israël en de Palestijnse gebieden, die zich geregistreerd hebben bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken blijven we bellen met informatie over nieuwe vluchten komende dagen. Daarnaast blijven we Nederlanders ook informeren over de bestaande alternatieve uitreismogelijkheden. Mocht u een plek op een andere vlucht kunnen krijgen of over land kunnen vertrekken, maak daar gebruik van.

Vandaag gaan er vluchten van in elk geval, El Al (volgens berichten zijn alle vluchten naar Europese bestemmingen volgeboekt), Israir, Arkia, TUS Air, Virgin Atlantic (Londen), Pegasus, FlyDubai, Etihad, Emirates en Bluebird Airways.

Mocht u willen vertrekken over land, de Palestijnse autoriteiten hebben (via de VN) de volgende informatie gedeeld:

 • De grensovergang tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië bij Allenby (King Hussein brug) is beperkt open voor alle reizigers.
 • Werktijden van medewerkers bij Allenby zijn onvoorspelbaar en kunnen elk moment wijzigen.
 • Ook geldt dat de categorie reizigers (buitenlanders of personen met de Palestijnse nationaliteit) telkens kan veranderen.
 • Voor Jordanië is een inreisvisum verplicht en online verkrijgbaar (https://eservices.moi.gov.jo).

Openingstijden van de grensposten:

 • Taba grensovergang: 08:00-20:00 uur
 • Yitzhak Rabin grensovergang (Arava): 08:00-20:00 uur
 • Jordaanovergang: 08:30-16:30 uur
 • De Israëlische kant gaat om 08:30 uur open, de Jordaanse kant om 09:00 uur
 • Allenby Bridge grensovergang: open tot 13:30 uur voor doorgang van groepen/individuen
 • Als groepen van Israël naar Jordanië gaan, moet de groep van tevoren een bus regelen die aan de Jordaanse kant op hen wacht

Het is onzeker wat de komende dagen gaan brengen. Wij houden u via deze weg en via onze websites zo goed mogelijk op de hoogte:

U bent zelf verantwoordelijk voor de keuze of u vertrekt en via welke route. Zorg dat u op de hoogte bent van de veiligheidssituatie op uw route. Lees ons reisadvies, volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en volg het lokale nieuws.

Ons team is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247.

Vertrekt u uit het land, of bent u vertrokken? Geef dit dan zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl). Zo weten wij wie zich nog in het land bevinden.

Met vriendelijke groet,
Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah

Snel Consulair Ondersteuningsteam arriveert in Tel Aviv

Update 11 oktober 16:10
Met het transportvliegtuig reisden vandaag ook medewerkers uit het Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT) van het ministerie van Buitenlandse Zaken mee. Het team is gearriveerd in Tel Aviv om de Nederlandse ambassade in Israël en de Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden te ondersteunen bij het repatriëren van gestrande Nederlanders.

Lees nu: interview met Marriët Schuurman en Michel Rentenaar

Update 11 oktober 15:23
Marriët Schuurman (Nederlandse ambassadeur in Israël) en Michel Rentenaar (Nederlands vertegenwoordiger in de Palestijnse Gebieden) vertellen over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. En wat er achter de schermen gebeurt om Nederlanders te helpen: ‘Samen zetten we onze schouders eronder’. Lees het artikel.

Bericht voor Nederlanders in Israël via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 11 oktober 14:20

Beste Nederlanders in Israël,

Wij leven met u mee in deze angstige situatie. Het crisisteam en de ambassade blijven de ontwikkelingen op de voet volgen. Juist in deze moeilijke tijd, staan wij voor u klaar.

Zoals u waarschijnlijk vernomen heeft, wordt er nu hard gewerkt aan verschillende opties om vluchten in te zetten om u te kunnen repatriëren. De capaciteit van de repatriëringsvlucht van Defensie van vandaag 11 oktober is bereikt. Kom alleen naar het vliegveld als u door ons gebeld bent en een plaats bevestigd heeft gekregen.

De komende dagen zijn er nieuwe charters voorzien. Gestrande Nederlanders die zich geregistreerd hebben bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken blijven we bellen met informatie over nieuwe vluchten komende dagen. Daarnaast blijven we Nederlanders ook informeren over de bestaande alternatieve uitreismogelijkheden. Mocht u een plek op een andere vlucht kunnen krijgen of over land kunnen vertrekken, maak daar gebruik van.

Vandaag gaan er vluchten van in elk geval:

 • El Al (maar volgens berichten zijn alle vluchten naar Europese bestemmingen volgeboekt)
 • Israir
 • Arkia
 • TUS Air
 • Virgin Atlantic (Londen)
 • Pegasus
 • FlyDubai
 • Etihad
 • Emirates
 • Bluebird Airways

Verder gaat er morgen een passagierschip van Mano Shipping van Haifa naar Cyprus.

Het is onzeker wat de komende dagen gaan brengen. Wij houden u via deze weg en via onze websites (updates, veelgestelde vragen, reisadvies) zo goed mogelijk op de hoogte.

U bent zelf verantwoordelijk voor de keuze of u vertrekt en via welke route. Zorg dat u op de hoogte bent van de veiligheidssituatie op uw route. Lees ons reisadvies, volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en volg het lokale nieuws.

Ons team is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Kijk hier voor meer contactgegevens.

Vertrekt u uit het land? Of bent u vertrokken? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo weten wij wie zich nog in het land bevinden.

Met vriendelijke groeten,

De Nederlandse ambassade in Israël

Brief aan de Tweede Kamer over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden

Update 11 oktober, 14:10
De ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie, Justitie en Veiligheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking informeren de Tweede Kamer onder andere over actuele ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse Gebieden, de situatie van Nederlanders en de Nederlandse crisisgereedstelling. Lees de brief aan de Tweede Kamer.

Belteam van Buitenlandse Zaken in contact met gestrande Nederlanders voor repatriëring

Update 11 oktober 13:07
Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is het belteam sinds gisteravond druk bezig om gestrande Nederlanders te bellen die zich bij ons aangemeld hebben voor repatriëring. Veel mensen zijn inmiddels bereikt en we blijven bellen. Er wordt hard gewerkt om iedereen te bereiken. Daarnaast gaan er nog steeds commerciële vluchten en blijven we kijken met onze partners of we meer vluchten moeten faciliteren, naast de Defensie-vlucht van vandaag en de KLM-chartervlucht van morgen.

Capaciteit van de repatriëringsvlucht van Defensie van vandaag is bereikt

Update 11 oktober 12:17
De capaciteit van de repatriëringsvlucht van Defensie van vandaag (11 oktober) is bereikt. Kom alleen naar het vliegveld als u door het ministerie van Buitenlandse Zaken gebeld bent en een plaats bevestigd heeft gekregen. Er zijn nieuwe charters komende dagen voorzien. Gestrande Nederlanders die zich geregistreerd hebben bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken blijven we bellen met informatie over nieuwe vluchten komende dagen. Daarnaast blijven we Nederlanders ook informeren over de bestaande alternatieve uitreismogelijkheden.

Militair vliegtuig op weg naar Israël om gestrande Nederlanders op te halen

Vergroot afbeelding MRTT-toestel van Defensie
Beeld: ©Ministerie van Defensie
Militaire Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) van Defensie vertrekt vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Tel Aviv.

Update 11 oktober 10:45
Nederland zet een militair transportvliegtuig in om Nederlanders uit Israël te halen. Rond 10:30 is het toestel vertrokken vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Tel Aviv om gestrande Nederlanders, die hebben aangegeven het land te willen verlaten, te repatriëren. Op het vliegveld Ben Gurion is een ambassadeteam aanwezig om de opvang en het inchecken van de passagiers te begeleiden.

Wat is het verschil tussen evacueren en repatriëren?

Bij een evacuatie helpt de Nederlandse overheid mensen (die in aanmerking komen) weg te komen van een gevaarlijke plek in het buitenland naar een veilig punt in de regio. Bij repatriëring zorgt de Nederlandse overheid voor vervangend vervoer naar Nederland voor mensen die vast zijn komen te zitten, en voor repatriëring in aanmerking komen.

Reisadvies Libanon gewijzigd

Update 11 oktober 9:55
Het reisadvies voor Libanon is aangepast. De kleurcode van het gebied ten zuiden van de Litani-rivier tot aan de grens met Israël en de steden Nabatiye en Marjaayoun gaat van oranje naar rood. Reis niet naar of in dit gebied vanwege gewapende confrontaties aan de Libanese zuidgrens met Israël.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het gebied ten zuiden van de hoofdstad Beiroet tot aan de Litani-rivier. De kleurcode van het reisadvies van Libanon is rood, oranje en geel. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Bereikbaarheid Ministerie van Buitenlandse Zaken

Update 11 oktober 9:30
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is 24/7 bereikbaar voor Nederlanders in Israel en de Palestijnse gebieden via het telefoonnummer +31 247 247 247. Sinds het begin van de hevige gevechten in Israël en de Palestijnse Gebieden op 7 oktober 2023 heeft het ministerie de crisisstructuur opgeschaald.

Alle aanwezige Nederlanders in Israël en de Palestijnse gebieden worden daarnaast opgeroepen om zich te registeren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.

Minister Schreinemacher: Hulp aan Palestijnen kan doorgaan

Update 10 oktober, 20:52
Minister Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) zet de hulp aan de Palestijnen voort. Het is belangrijk om daarmee door te gaan 'met het oog op de stabiliteit in de andere Palestijnse gebieden en vanuit humanitair perspectief', zegt de minister.

Minister Schreinemacher: 'Vooraf, tijdens en na ieder project wordt uitgebreid gecontroleerd met wie er wordt samengewerkt en of een hulpproject aan het doel beantwoordt. Projecten worden uitgevoerd door de VN, NGO’s, de private sector en maatschappelijke organisaties.'

'Wij geven geen bilaterale begrotingssteun aan de Palestijnse Autoriteit. En hoewel onze processen daar dus al op zijn ingericht, hebben we gezien de uitzonderlijke situatie onze hele portfolio in de Palestijnse gebieden scherp tegen het licht gehouden en ons er nogmaals van vergewist dat er geen geld naar terroristische organisaties, zoals Hamas, gaat.'

Dit jaar is voor hulp aan de Palestijnen 51 miljoen euro begroot. Met dat geld voeren de VN, maatschappelijke organisaties en bedrijven projecten uit op het gebied van water, voedsel, onderwijs en andere sectoren. Uit die begroting gaat 19 miljoen euro naar UNRWA, een VN-organisatie die zich richt op Palestijnse vluchtelingen.

Kamerbrief: eerste vlucht op woensdag om Nederlanders uit Israël te repatriëren

Update 10 oktober, 20:00
Het kabinet stuurt op woensdag een militair transportvliegtuig om Nederlanders in Israël, die hebben aangegeven het land te willen verlaten, te repatriëren. Dat hebben de ministers Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en Ollongren (Defensie) laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Ook worden de mogelijkheden onderzocht om militaire en civiele vluchten in te zetten in de dagen daarna om Nederlanders uit Israël te halen.

Lees de Kamerbrief

Lees het nieuwsbericht van het ministerie van Defensie

Bericht voor Nederlanders in Israël via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 10 oktober, 19:26

Beste Nederlanders in Israël,

We hopen dat u veilig bent in deze moeilijke tijden. Gezien de escalatie van het conflict is het reisadvies voor Israël op 10 oktober verder aangescherpt. De grensgebieden met Gaza, Syrië, Libanon, de Golan en Egypte staan op rood, de overige delen van het land staan op oranje. Uitreizen is nog steeds mogelijk. Het vliegveld Ben Gurion is open en commerciële vluchten zijn beperkt beschikbaar.

Voor vanavond 10 oktober en morgen 11 oktober staan op dit moment uitgaande vluchten naar Europese bestemmingen en Dubai gepland met El Al, Arkia Israir, Tus Air, Pegasus en Dubai.

De grensovergang tussen Israël en Jordanië zijn open met volgende tijden:

The Yitzhak Rabin Crossing (Arava): 08:00-20:00
The Jordan River crossing: 08:30-16:30
Allenby Bridge crossing: nog niet bekend
Voor Jordanië is een inreisvisum verplicht en online verkrijgbaar (https://eservices.moi.gov.jo).

De werktijden van de medewerkers bij Allenby zijn onzeker en onvoorspelbaar en kunnen op elk moment wijzigen. Ook geldt dat de categorie reizigers (buitenlandse paspoorthouders) telkens aan verandering onderhevig kan zijn. Gezien deze onzekere situatie en de veiligheidssituatie geldt deze optie ALLEEN VOOR NOODZAKELIJKE REIZEN.

Met vriendelijke groet,

Nederlandse ambassade in Tel Aviv

Reisadvies voor Israël gewijzigd

Update 10 oktober, 15:34
Het reisadvies voor Israël is gewijzigd. Het rode reisadvies voor de grensgebieden bij Syrië, Libanon en de Golan is verder uitgebreid. Ga niet naar de gebieden met een rood reisadvies. Gaat u toch? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Reis alleen naar de oranje gebieden in Israël als het strikt noodzakelijk is. Bent u in Israël? Overweeg of uw verblijf nog altijd noodzakelijk is. De veiligheidssituatie in Israël is onvoorspelbaar en kan snel omslaan. Houd er rekening mee dat de mogelijkheden om het land te verlaten (per vliegtuig, over land, over zee) elk moment snel kunnen worden ingeperkt.

Bericht voor Nederlanders in de Palestijnse Gebieden via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 10 oktober, 14:58

Beste Nederlanders in de Palestijnse Gebieden,

We hopen dat u veilig bent in deze moeilijke tijden. Gezien de escalatie van het conflict, is het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden op 10 oktober verder aangescherpt. Alle delen van de Palestijnse Gebieden staan nu op rood, met uitzondering van Oost Jeruzalem. Uitreizen is nog steeds mogelijk. Hierover hebben de Palestijnse autoriteiten (via de VN) volgende informatie gedeeld.

De grensovergang tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië bij Allenby (King Hussein brug) is zover nu bekend open tot 16.00 uur voor alle reizigers. Voor Jordanië is een inreisvisum verplicht en online verkrijgbaar (https://eservices.moi.gov.jo).

De werktijden van de medewerkers bij Allenby zijn onzeker en onvoorspelbaar en kunnen op elk moment wijzigen. Ook geldt dat de categorie reizigers (buitenlanders of personen met de Palestijnse nationaliteit) telkens aan verandering onderhevig kan zijn. Gezien deze onzekere situatie en de veiligheidssituatie geldt deze optie ALLEEN VOOR NOODZAKELIJKE REIZEN.

De grensovergangen Jordan River/Sheikh Hussein en Yitzhak Rabin/Aqaba zijn open van 08.00 tot 18.00 uur.
De grensovergang bij Taba is open tot 16.00 uur.
De Israëlische autoriteiten hebben voor vandaag informatie beschikbaar gesteld over de diverse grensposten (bijlage wordt hieronder gedeeld)
De luchthaven van Tel Aviv is vandaag open, maar houd rekening met vertragingen en vluchten die worden geannuleerd.

Met vriendelijke groet,

Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah

Terugkijken: minister Bruins Slot in Op1

Update 10 oktober 13:53
Gisteravond stond de aflevering van Op1 in het teken van de situatie in Israël en Gaza. Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot nam vanuit Oman deel aan de uitzending. De minister is daar in het kader van de EU-GCC top (Gulf Cooperation Council). Vanwege het conflict tussen Israël en Hamas is vandaag een bijeenkomst belegd met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Bekijk de uitzending terug via NPO Start.

Reisadvies voor de Westelijke Jordaanoever op rood

Update 10 oktober, 13:00
Het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden is gewijzigd, door de recente aanvallen van Hamas vanuit de Gazastrook op Israël en het risico dat het conflict verder uit de hand loopt. Reis niet naar Gaza of de Westelijke Jordaanoever. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Gaat u toch naar Gaza of de Westelijke Jordaanoever? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden kan geen consulaire bijstand verlenen als u in de problemen komt.

De kleur voor Oost Jeruzalem blijft oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Oost Jeruzalem.

Aanmelden bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Bent u in de Palestijnse Gebieden of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt samen met partners chartermogelijkheden voor Nederlanders die Israël willen verlaten

Update 10 oktober, 12:07
Momenteel onderzoeken we samen met partners chartermogelijkheden voor Nederlanders die Israël willen verlaten. We hebben een aantal Nederlandse groepen in beeld waarvan we weten dat ze Israël willen verlaten. We werken er nu hard aan te inventariseren welke Nederlanders nog meer willen vertrekken.

Minister-president Rutte over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden

Update 9 oktober, 13:42
Vandaag stond minister-president Mark Rutte de pers te woord over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. Lees hieronder zijn gesproken tekst:

Op dit moment geen Nederlandse slachtoffers bekend

Update 9 oktober, 13:08
Er zijn op dit moment voor zover bekend geen Nederlandse slachtoffers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie nauwlettend in de gaten, en is 24/7 bereikbaar voor Nederlanders in nood, via het telefoonnummer +31 247 247 247. Sinds het begin van de hevige gevechten in Israël en de Palestijnse Gebieden op 7 oktober 2023 heeft het ministerie de crisisstructuur opgeschaald.

Bent u in Israël of de Palestijnse Gebieden? Meld u aan via de Informatieservice

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept alle aanwezige Nederlanders in Israël en de Palestijnse gebieden op zich te registeren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan weten wij zo goed mogelijk wie er in het land is en hoe we hen kunnen bereiken als dat nodig is.

Minister Bruins Slot spreekt met internationale partners

Update 8 oktober, 22:30
Minister Bruins Slot sprak op zondag met haar collega's uit Egypte, Jordanië en Saoedi-Arabië over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. Mogelijke inspanningen tegen verdere escalatie in Israël en de Palestijnse Gebieden werden besproken.

Lees het volledige bericht hier.

Nederlandse Ambassade in Tel Aviv en Vertegenwoordiging in Ramallah roepen op tot registratie BZ-informatieservice

Update 8 oktober, 21:45
De Nederlandse ambassade in Tel Aviv en de Nederlandse Vertegenwoordiging in Ramallah hebben een bericht doen uitgaan aan alle Nederlanders in het gebied. Beide posten roepen landgenoten nadrukkelijk op zich te registreren voor de informatieservice van Buitenlandse Zaken en instructies van lokale autoriteiten te allen tijde op te volgen.

Lees hier het volledige bericht van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv:

Beste Nederlanders in Israël,

Afgelopen dagen zijn we opgeschrikt door oplaaiend geweld in Israël en de Palestijnse gebieden. We hopen dat u veilig bent. Vanwege de terroristische aanvallen en de verhoogde terrorismedreiging in heel Israël heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Israël aangescherpt naar oranje (en gedeeltelijk rood). Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd. Vakantie valt daar niet onder.

We hopen dat iedereen zich op een veilige locatie bevindt en adviseren iedereen thuis te blijven en te luisteren naar de lokale autoriteiten. Het is mogelijk om het land te verlaten. Het vliegveld Ben Gurion is open. Check van te voren met uw vliegtuigmaatschappij of reisbureau of uw vlucht gaat en zo niet, welk alternatief zij kunnen aanbieden. De keuze om te blijven of vertrekken is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse overheid kan u niet helpen bij het verlaten van Israël. Overweeg goed wat uw opties zijn.

We roepen u op om u uitgebreid te registreren bij de BZ-informatieservice als u in het land bent. Staat u al ‘uitgebreid’ geregistreerd en heeft u Israël verlaten, geef dit dan ook aan ons meteen door via de Informatieservice. Kent u Nederlanders die nog geen gebruik maken van deze Informatieservice Buitenlandse Zaken? Zorg dan dat zij daar op gewezen worden. Zo blijft iedereen geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij wie er in het land is.

Met vriendelijke groet,
Nederlandse Ambassade Tel Aviv

Lees hier het volledige bericht van de Nederlandse Vertegenwoordiging in Ramallah:

Beste Nederlanders in de Palestijnse Gebieden,

Afgelopen dagen zijn we opgeschrikt door oplaaiend geweld in Israël en de Palestijnse gebieden. We hopen dat u veilig bent. Vanwege de aanvallen en de verhoogde terrorismedreiging in heel Israël heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Israël aangescherpt naar oranje (en gedeeltelijk rood). Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd. Vakantie valt daar niet onder.

We hopen dat iedereen zich op een veilige locatie bevindt en adviseren iedereen thuis te blijven en te luisteren naar de lokale autoriteiten. Het is mogelijk om het gebied te verlaten. Het vliegveld Ben Gurion is open. Check van te voren met uw vliegtuigmaatschappij of reisbureau of uw vlucht gaat en zo niet, welk alternatief zij kunnen aanbieden. De keuze om te blijven of vertrekken is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse overheid kan u niet helpen bij het verlaten van de Palestijnse Gebieden en Israël. Overweeg goed wat uw opties zijn.

We roepen u op om u uitgebreid te registreren bij de BZ-informatieservice https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/ als u in het land bent. Staat u al ‘uitgebreid’ geregistreerd en heeft u Israël verlaten, geef dit dan ook aan ons meteen door via de Informatieservice. Kent u Nederlanders die nog geen gebruik maken van deze Informatieservice Buitenlandse Zaken? Zorg dan dat zij daar op gewezen worden. Zo blijft iedereen geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij wie er in het land is.

Met vriendelijke groet,
Nederlandse Vertegenwoordiging in Ramallah

Reisadvies Jordanië bijgewerkt

Update 8 oktober, 18:45
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Jordanië bijgewerkt. Door de onveilige situatie in Israël kunnen de grensovergang van Jordanië naar de Westelijke Jordaanoever bij King Hussein/Allenby Bridge en naar Israël bij Aqaba/Eilat in het zuiden en de Jordan River Crossing in het noorden van Jordanië van tijd tot tijd worden gesloten.

Bekijk het volledige reisadvies hier.

Antwoorden op veelgestelde vragen uitgebreid

Update 8 oktober, 18:30
De situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden blijft zeer zorgelijk. Het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft daarom een pagina met antwoorden op veelgestelde vragen beschikbaar. Op deze pagina staat onder meer informatie over de huidige situatie, reizen van of naar het gebied en manieren om in contact te komen met het ministerie.

Bekijk hier alle antwoorden op veelgestelde vragen.

Update van minister-president Rutte

Update 8 oktober, 17:30
Minister-president Rutte heeft op X opnieuw gereageerd op de situatie in Israël en Gaza. Hij sprak met Minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot en Minister van Defensie Ollongren. Nederland steunt Israël in de oproep het geweld van Hamas te stoppen, zo herhaalt de premier. Hij laat voorts weten dat er op maandag een beraad van de Nationale Veiligheidsraad gepland staat en dat de situatie van Nederlanders ter plaatse nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Bekijk het volledige bericht van minister-president Rutte hier.

Buitenlandse Zaken staat in contact met Nederlanders

Update 8 oktober, 14:00
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken staat in contact met Nederlanders over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. 

Het ministerie is 24/7 bereikbaar via de volgende kanalen:

Minister Bruins Slot spreekt steun uit aan Israelische collega

Update 7 oktober, 23:50
Minister Bruins Slot heeft contact gehad met haar Israelische collega Eli Cohen, en aan hem haar steun uitgesproken richting het Israelische volk. Cohen praatte haar tevens bij over de stand van zaken in zijn land.

Bekijk hier het bericht van Hanke Bruins Slot.

Ook reisadvies Libanon aangepast

Update 7 oktober, 23:30
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook voor Libanon het reisadvies aangepast als gevolg van het conflict tussen Hamas en Israël. 

De kleurcode voor het gebied ten zuiden van Beiroet tot aan de grens met Israël is nu oranje. In verband met mogelijke veiligheidsrisico's worden niet noodzakelijke reizen afgeraden.

Bekijk het volledige reisadvies hier. 

Veelgestelde vragen over de situatie in Israël

Update 7 oktober, 20:00
Bent u in Israël of de Palestijnse Gebieden en wilt u weten wat u het beste kunt doen? De antwoorden op veelgestelde vragen helpen u wellicht op weg. U vindt ze hier.

Nederland houdt situatie nauwlettend in de gaten

Update 7 oktober, 18:00
Minister-president Rutte, Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en Minister van Defensie Kajsa Ollongren hebben overleg gevoerd over de situatie in Israël, zo meldt de premier op X (voorheen Twitter). De ontwikkelingen worden scherp gevolgd, laten zowel Rutte als Bruins Slot weten.

Bekijk het volledige bericht hier.

Reisadvies bijgewerkt: zowel Israël als de Palestijnse Gebieden naar oranje

Update 7 oktober, 17:00
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor zowel Israël als de Palestijnse Gebieden aangepast naar oranje.

Bekijk hier het volledige reisadvies voor Israël.

Bekijk hier het volledige reisadvies voor de Palestijnse Gebieden.

Minister Bruins Slot en minister-president Rutte veroordelen geweld

Update 7 oktober, 15:00
Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en minister-president Mark Rutte hebben het geweld in Israël op X (voorheen Twitter) scherp veroordeeld. Rutte sprak bovendien al met premier Benjamin Netanyahu van Israël.

Bekijk hier de reactie van Minister Bruins Slot.

Bekijk hier de reactie van minister-president Rutte.

Bericht aan Nederlanders in Israël: blijf binnen en wees alert op luchtalarm

Update 7 oktober, 13:30
Gezien de recente ontwikkelingen adviseren wij Nederlanders in Israël dringend om thuis te blijven en bij het horen van het luchtalarm onmiddellijk een schuilkelder of een andere veilige plek op te zoeken en om de instructies van lokale autoriteiten op te volgen. Kijk voor meer informatie en praktische tips op http://www.oref.org.il (link werkt niet in Nederland).

U kunt de Nederlandse Ambassade in Tel Aviv bereiken via telefoonnummer +972 37 54 07 77. Let op: belt u vanuit Nederland? Bel dan met +31 247 247 247.