Wat moet er op het etiket van voedingsmiddelen staan?

Op het etiket van voedingsmiddelen moeten onder meer de naam van het product en de naam en het adres van de producent staan. En ook de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, E-nummers en een productiecode of partijcode.

Informatie voedsel op etiket

In de Warenwet staat wat er op het etiket van een voedingsmiddel moet staan. Bijvoorbeeld:

 • E-nummers

  Dit zijn toevoegingen aan een product die de eigenschappen van dat product verbeteren of veranderen. Zoals kleurstoffen en smaakstoffen. Alleen producenten binnen de Europese Unie mogen E-nummers gebruiken.
 • Biologisch voedsel

  Producenten mogen alleen maar biologisch op een etiket vermelden als hun producten voldoen aan wettelijke normen voor biologische productie. Ook moet de producent vermelden welke instantie dit heeft gecontroleerd (inclusief het bedrijfsnummer van deze organisatie). In Nederland geeft de stichting Skal namens de overheid het EU-logo voor biologische producten uit.
 • Genetisch gemodificeerde organismen (GGO's)

  Als een product uit meer dan 0,9% GGO's bestaat, moet dat op het etiket staan. GGO’s zijn planten, dieren of micro-organismen die een stukje genetisch materiaal van een ander organisme hebben ontvangen. Bijvoorbeeld met het doel om een plant weerbaarder te maken tegen plantenziekten.
 • Herkomst voedsel

  Bevat een product meer dan 50% dierlijke bestanddelen zoals vlees, vis of zuivel? Dan moeten producenten op het etiket vermelden in welk land of welke regio zij dit product maken. Deze verplichting geldt niet voor eieren en honing.
 • Voedingswaarde: energie en voedingsstoffen

  De voedingswaarde geeft aan hoeveel energie een voedingsmiddel bevat. En welke voedingsstoffen erin zitten. Bijvoorbeeld hoeveel eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
 • Voedingsclaims (zoals light of natriumarm)

  Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product. Claims zijn bijvoorbeeld 'natriumarm' of 'light'. Alleen wetenschappelijk bewezen voedingsclaims mogen op een etiket staan.
 • Gezondheidsclaims voedingsstof

  Een gezondheidsclaim beschrijft het verband tussen een voedingsstof in een product en het effect op de gezondheid. Bijvoorbeeld 'Vitamine C draagt bij aan de instandhouding van het immuunsysteem'. Er is een lijst met wetenschappelijk bewezen gezondheidsclaims. Producenten mogen alleen deze claims op een etiket zetten.
 • Allergenen in voedsel

  Sommige ingrediënten kunnen bij mensen leiden tot allergieën of voedselovergevoeligheid. Voorbeelden hiervan zijn koemelk, peulvruchten en schaaldieren. Eiwitten in deze producten, allergenen, veroorzaken een allergische reactie. Voedselproducenten moeten allergenen vermelden op het etiket.

Meer informatie over etiketten

Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum over het lezen van etiketten op voedingsmiddelen.