Onderzoeken over gedrag en het coronavirus

De Rijksoverheid laat sinds de uitbraak van het coronavirus regelmatig onderzoeken hoe het gedrag van mensen met de maatregelen zich ontwikkelt. En ook wat zij ervan vinden en welke informatie zij nodig hebben. De overheid gebruikt deze informatie bij de communicatie over het coronavirus en bij beslissingen over de maatregelen.

Rapporten over de campagne-effecten 'Alleen Samen'

De Dienst Publiek en Communicatie (van het ministerie van Algemene Zaken) doet onderzoek naar het effect van de overheidscampagne 'Alleen samen krijgen we corona onder controle'. De volgende rapporten zijn verschenen:

Van ieder rapport verschijnt ook een samenvatting. Daarin staan de belangrijkste conclusies. En extra inzichten uit onderzoeken van andere organisaties.

Onderzoeken naar gedrag

De corona-gedragsunit van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet onderzoek naar gedrag en gezondheid tijdens de coronacrisis. Het onderzoek biedt inzicht in hoe de overheid mensen kan helpen om de gedragsregels te blijven volgen. Hierbijgaat het om:

  • het gedrag van mensen;
  • wat mensen vinden van de gedragsregels van de overheid; en
  • hoe het mensen in Nederland gaat.

Bekijk de informatie over gedragsonderzoeken bij het RIVM.

Onderzoeken naar beleving en opinie

Het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laten ook regelmatig onderzoek doen. Die onderzoeken gaan over de beleving en opinie van Nederlanders over bijvoorbeeld:

  • zorgen rond het coronavirus;
  • informatiebehoefte rond het coronavirus;
  • het Coronadashboard;
  • wat mensen vinden van de informatie en maatregelen van de overheid.

De volgende rapporten zijn verschenen:

Vanaf juli 2020 zijn de flitspeilingen opgenomen in de campagne-effectmonitor 'Alleen Samen'. Tot juli 2020 verschenen de volgende rapporten: