Onderzoeken over gedrag en het coronavirus

De Rijksoverheid laat onderzoeken hoe het gedrag van mensen zich ontwikkelt met de maatregelen tegen corona. En ook wat zij ervan vinden en welke informatie zij nodig hebben. De overheid gebruikt deze informatie bij de communicatie over het coronavirus en bij beslissingen over de maatregelen. Lees de rapporten van deze onderzoeken.

Effecten corona-campagnes

De Dienst Publiek en Communicatie (van het ministerie van Algemene Zaken) onderzoekt het effect van 

Gedrag en gezondheid tijdens de coronacrisis

Rapporten naleving coronamaatregelen

Verschillende onderzoeken naar de naleving van de coronamaatregelen. De rapporten kunnen helpen om tot het gewenste gedrag te komen. Bekijk:

Rapporten coronadashboard

Het Coronadashboard van de Rijksoverheid is een informatiebron voor onder andere burgers, experts en beleidsmakers. Sinds september 2020 zijn er gebruikersonderzoeken voor het coronadashboard gedaan.

RIVM-onderzoek naar gedrag en gezondheid

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een corona-gedragsunit. Die doet onderzoek naar gedrag en gezondheid tijdens de coronacrisis. Het onderzoek biedt inzicht in de vraag hoe de overheid mensen kan helpen om de gedragsregels te blijven volgen.

Beleving en opinie coronacrisis

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laten regelmatig onderzoek doen. Die onderzoeken gaan over de beleving en opinie van Nederlanders. Bijvoorbeeld over:

  • zorgen rond het coronavirus;
  • informatiebehoefte rond het coronavirus;
  • wat mensen vinden van de informatie en maatregelen van de overheid.

Rapporten over de beleving en opinie coronacrisis