Adviezen om luchtweginfecties te voorkomen

Volg onderstaande adviezen en help zo verspreiding van luchtwegvirussen te beperken. Daarmee beschermen we ook mensen met een kwetsbare gezondheid.

Adviezen

Heeft u klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop-of snotneus? 

 1. Blijf thuis als u ziek bent.
 2. Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken.
 3. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje. Bijvoorbeeld bij mantelzorg.

Voor iedereen met of zonder klachten geldt:

 • Hoest of nies in uw elleboog.
 • Was vaak en goed uw handen met water en zeep. 
 • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.
  • Frisse lucht helpt om de overdracht van het virus te beperken. Zorg dat thuis, in winkels, in horeca, op school en op het werk regelmatig wordt gelucht.
  • Zorg dat er thuis altijd een raampje of ventilatierooster open staat. Of zorg dat uw ventilatiesysteem aanstaat.
  • Zorg dat een huis meerdere keren per dag goed kan doorluchten door ramen en deuren wijd open te zetten. Doe dit ook voor en na bezoek.
  • Controleer hoe goed de ventilatie in uw huis is.
  • In winkels, horeca, op scholen, op het werk en in andere ruimtes waar mensen samenkomen geldt: zet ramen open. Of zorg dat er regelmatig verse lucht een gebouw in wordt gebracht. Bijvoorbeeld doordat luchtverversingsinstallaties zo zijn ingesteld.

Testen niet meer nodig

Per 11 maart 2023 vervallen de adviezen over testen op corona en isolatie na een coronabesmetting. U hoeft dus geen coronatest meer te doen als u coronaklachten heeft. Houdt u zich wel aan de algemene adviezen op deze pagina.

Herstelbewijs nodig?

Een herstelbewijs kunt u voortaan bij een commerciële testaanbieder krijgen. Daar moet u wel voor betalen. Wilt u toch zelf een coronatest doen? Dan kunt u een test kopen bij bijvoorbeeld een drogist of apotheek. Via gemeenten zijn er tot het einde van 2023 nog gratis coronatesten voor mensen met een minimum-inkomen beschikbaar.
 

Gaat u op reis naar het buitenland? Controleer de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voordat u naar het buitenland reist.

This information in English

Read the coronavirus measures in brief in English on Government.nl.