Gezinnen met kinderen en quarantaine (gezinsquarantaine)

Blijf altijd thuis als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand met corona. Dat geldt ook voor kinderen.

Quarantaineregels voor kinderen tot 13 jaar

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen tot 4 jaar besmetten bijna nooit andere personen. Vanaf 15 oktober geldt voor deze kinderen het volgende:

 • Zij hoeven niet in quarantaine. Ook niet als zij een huisgenoot of nauw contact zijn van iemand met corona. 
 • Zij mogen naar de kinderopvang bij verkoudheidsklachten (zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn), bij bekende chronische luchtwegklachten, of bij astma of hooikoorts (zonder koorts of benauwdheid). Zij hoeven bij verkoudheidsklachten dus niet thuis te blijven.
  • Deze kinderen kunnen getest worden met verkoudheidsklachten, maar moeten dan wel thuisblijven tot ze de uitslag hebben.
 • Kinderen mogen naar de kinderopvang als zij klachten hebben, terwijl zij kort geleden een positieve testuitslag hebben gehad. 
  • Het gaat om nieuwe klachten die ontstaan binnen acht weken na de eerste ziektedag van de bevestigde infectie. Of binnen acht weken na de testdatum als zij toen niet ziek werden. 
  • Bij een positieve testuitslag, is het niet zinvol binnen 8 weken opnieuw te laten testen.
 • Voorkom zij contact met kwetsbare personen in de 10 dagen na het contact met de besmette persoon.
 • Krijgt het kind koorts, is het benauwd of hoest het veel? Maak bij deze zwaardere klachten altijd een afspraak voor een test bij de GGD. En hou het kind thuis. 

Kinderen van 4 tot en met 12 jaar

 • Mogen naar de kinderopvang of basisschool bij verkoudheidsklachten (zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn), bij bekende chronische luchtwegklachten, of bij astma of hooikoorts (zonder koorts of benauwdheid).
 • Hoeven bij verkoudheidsklachten dus niet thuis te blijven.
 • Kunnen getest worden met verkoudheidsklachten, maar moeten dan wel thuisblijven tot ze de uitslag hebben.
 • Blijven thuis bij koorts, benauwdheid of veel hoesten. Laat uw kind altijd testen bij zwaardere klachten.
 • Mogen naar de kinderopvang of basisschool als zij klachten hebben, terwijl zij kort geleden een positieve testuitslag hebben gehad. Het gaat om nieuwe klachten die ontstaan binnen acht weken na de eerste ziektedag van de bevestigde infectie. Of binnen acht weken na de testdatum als zij toen niet ziek werden. Bij een positieve testuitslag, is het niet zinvol binnen 8 weken opnieuw te laten testen.
 • Blijven thuis en laten zich testen als een huisgenoot corona heeft.
 • Blijven thuis en laten zich testen als zij nauw contact hadden met iemand met corona of als zij op de basisschool of de kinderopvang contact hadden met iemand met corona.
 • Zijn zij zelf minder dan zes maanden geleden positief getest op corona? Dan hoeven zij niet thuis te blijven als een huisgenoot corona heeft of als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.
 • Is uw kind erg ziek? Bel uw huisarts.

Gevolgen huisgenoten als een kind klachten heeft

Gevolgen huisgenoten als een kind tot 13 jaar klachten heeft

Vanaf 8 juli hoeven huisgenoten van een kind met verkoudheidsklachten en koorts of benauwdheid niet meer thuis te blijven, ook niet in afwachting van een testuitslag van het kind of als het verkouden kind een dringend testadvies heeft.

Heeft een kind corona? De GGD vertelt wat de regels zijn. Lees de brief voor huisgenoten op de website van het RIVM.

Coronaklachten bij volwassenen en kinderen van 13 jaar en ouder

Als iemand in huis corona heeft

U hoort van de GGD wat u moet doen:

 • Degene met corona gaat in thuisisolatie (dat betekent op een eigen kamer blijven en afstand houden van huisgenoten). Lees de brief met leefregels voor positief geteste coronapatiënten op de website van het RIVM.
 • Gezinsleden die niet beschermd zijn (dus niet volledig gevaccineerd of positief getest in de afgelopen 6 maanden) gaan in quarantaine en laten zich meteen testen. Ook als zij geen klachten hebben. De quarantaine duurt 10 dagen. Dat is gerekend vanaf het moment dat zij voor het laatst een tijd dicht in de buurt zijn geweest van degene met corona. Ze kunnen zich na 5 dagen opnieuw laten testen. Als deze test negatief is en ze hebben geen klachten gekregen, mogen ze uit quarantaine.

Als iemand op school of de kinderopvang corona heeft

Kinderen tot 13 jaar die in dezelfde groep zitten als een besmet kind of medewerker hoeven per 20 september niet meer in quarantaine. Dit betekent dat deze kinderen in principe naar de kinderopvang kunnen. Wel wordt u als ouder van de kinderen geïnformeerd. U als ouder wordt gevraagd extra alert te zijn op klachten en bij klachten, ook bij milde verkoudheidsklachten, de kinderen thuis te houden en te laten testen in de GGD-teststraat. De GGD vertelt u hoe u de testafspraken kunt maken en hoe het werkt.

Medewerkers die niet beschermd/gevaccineerd zijn, die in nauw contact zijn geweest met een kind dat positief getest is op COVID-19, krijgen wel een quarantaine-advies. Als er meerdere besmettingen in de groep zijn, doet de GGD uitbraakonderzoek. In dat geval kan de GGD nog wel adviseren om een quarantaine-advies te geven voor de hele groep.

In quarantaine na terugkeer uit het buitenland

Voor sommige landen geldt sinds 1 juni 2021 de quarantaineplicht. Na verblijf in een zeer hoog risicogebied gaat u verplicht 10 dagen thuis in quarantaine. Sommige reizigers zijn uitgezonderd van de quarantaineplicht. Bijvoorbeeld kinderen tot en met 12 jaar of als u volledig gevaccineerd bent. Iedereen die is uitgezonderd moet wel een quarantaineverklaring bij zich hebben. Voor hen geldt een dringend quarantaineadvies. Uitgebreide uitleg over de quarantaineplicht en verklaring vindt u op rijksoverheid.nl/quarantaineplicht

Op dag 5 kunt u een testafspraak maken. Is die test negatief dan stopt de thuisquarantaine.

Wie klachten krijgt laat zich meteen testen. Is de testuitslag negatief en bent u vóór dag 5 getest? Dan blijft u in quarantaine omdat u nog corona kunt ontwikkelen. U kunt op dag 5 opnieuw een test doen. Als die testuitslag negatief is, kunt u uit quarantaine. Maar blijf u altijd aan de basisregels houden.

Doe de quarantainecheck

Doe de quarantainecheck om te weten of u in quarantaine moet. En wanneer u zich moet laten testen.