Gezinnen met kinderen en quarantaine (gezinsquarantaine)

Blijf altijd thuis als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand met corona. Dat geldt ook voor kinderen.

Kinderen tot en met 12 jaar

 • Mogen naar de kinderopvang of basisschool bij verkoudheidsklachten (zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn), bij bekende chronische luchtwegklachten, of bij astma of hooikoorts (zonder koorts of benauwdheid).
 • Hoeven bij verkoudheidsklachten dus niet thuis te blijven.
 • Kunnen getest worden met verkoudheidsklachten, maar moeten dan wel thuisblijven tot ze de uitslag hebben.
 • Blijven thuis bij koorts, benauwdheid of veel hoesten. Laat uw kind altijd testen bij zwaardere klachten.
 • Mogen naar de kinderopvang of basisschool als zij klachten hebben, terwijl zij kort geleden een positieve testuitslag hebben gehad. Het gaat om nieuwe klachten die ontstaan binnen acht weken na de eerste ziektedag van de bevestigde infectie. Of binnen acht weken na de testdatum als zij toen niet ziek werden. Bij een positieve testuitslag, is het niet zinvol binnen 8 weken opnieuw te laten testen.
 • Blijven thuis en laten zich testen als een huisgenoot corona heeft.
 • Blijven thuis en laten zich testen als zij nauw contact hadden met iemand met corona of als zij op de basisschool of de kinderopvang contact hadden met iemand met corona.
 • Zijn zij zelf minder dan zes maanden geleden positief getest op corona? Dan hoeven zij niet thuis te blijven als een huisgenoot corona heeft of als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.
 • Is uw kind erg ziek? Bel uw huisarts.

Gevolgen huisgenoten als een kind klachten heeft

Vanaf 8 juli hoeven huisgenoten van een kind met verkoudheidsklachten en koorts of benauwdheid niet meer thuis te blijven, ook niet in afwachting van een testuitslag van het kind of als het verkouden kind een dringend testadvies heeft.

Heeft een kind corona? De GGD vertelt wat de regels zijn. Lees de brief voor huisgenoten op de website van het RIVM.

Als iemand anders in huis klachten heeft

Als iemand in huis corona heeft

U hoort van de GGD wat u moet doen: 

 • Degene met corona gaat in thuisisolatie (dat betekent op een eigen kamer blijven en afstand houden van huisgenoten). Lees de brief met leefregels voor positief geteste coronapatiënten op de website van het RIVM.
 • Gezinsleden die niet beschermd zijn (dus niet volledig gevaccineerd of positief getest in de afgelopen 6 maanden) gaan in quarantaine en laten zich meteen testen. Ook als zij geen klachten hebben. De quarantaine duurt 10 dagen. Dat is gerekend vanaf het moment dat zij voor het laatst een tijd dicht in de buurt zijn geweest van degene met corona. Ze kunnen zich na 5 dagen opnieuw laten testen. Als deze test negatief is en ze hebben geen klachten gekregen, mogen ze uit quarantaine.

Als iemand op school of de kinderopvang corona heeft

Heeft iemand in de klas van uw kind of de kinderopvangroep van uw kind corona ? De GGD adviseert dan wie er in quarantaine moet. Vaak is dat de hele groep of klas. Uw kind moet dan 10 dagen in quarantaine en kan na 5 dagen getest worden. Is de testuitslag negatief? Dan mag uw kind weer naar buiten en naar school. Uw kind kan ook direct getest worden om het virus snel op te sporen. Maar als die test negatief is dan moet uw kind nog wel in quarantaine blijven en na 5 dagen opnieuw testen. De GGD vertelt u hoe u de testafspraken kunt maken en hoe het werkt.

In quarantaine na terugkeer uit het buitenland

Voor sommige landen geldt sinds 1 juni 2021 de quarantaineplicht. Na verblijf in een zeer hoog risicogebied gaat u verplicht 10 dagen thuis in quarantaine. Sommige reizigers zijn uitgezonderd van de quarantaineplicht. Bijvoorbeeld kinderen tot en met 12 jaar. Zij moeten wel een quarantaineverklaring bij zich hebben en voor hen geldt een dringend quarantaineadvies. Uitgebreide uitleg over de quarantaineplicht en verklaring vindt u op rijksoverheid.nl/quarantaineplicht

Op dag 5 kunt u een testafspraak maken. Is die test negatief dan stopt de thuisquarantaine.

Wie klachten krijgt laat zich meteen testen. Is de testuitslag negatief en bent u vóór dag 5 getest? Dan blijft u in quarantaine omdat u nog corona kunt ontwikkelen. U kunt op dag 5 opnieuw een test doen. Als die testuitslag negatief is, kunt u uit quarantaine. Maar blijf u altijd aan de basisregels houden.

Doe de quarantainecheck

Doe de quarantainecheck om te weten of u in quarantaine moet. En wanneer u zich moet laten testen.