1e en 2e coronaprik (basisserie)

Bent u nog niet gevaccineerd en wilt u de coronaprik alsnog? Dat kan. Dan haalt u de basisserie van de coronavaccinatie. Deze vaccinaties maken de kans kleiner dat u door corona ernstig ziek wordt en in het ziekenhuis moet worden opgenomen.

De basisserie bestaat uit:

  • 2 prikken met het originele vaccin van BioNTech/Pfizer of met Novavax;
    of
  •  1 prik met Janssen;
    of
  • 1 prik met BioNTech/Pfizer of Novavax als u corona heeft gehad.

Afspraak maken of prik direct halen

Bel naar 0800 7070 om een afspraak voor de basisvaccinatie te maken. Waar u een prik kunt halen zonder afspraak staat op prikkenzonderafspraak.nl.

Bescherming na vaccinatie duurt even

Na uw basisserie duurt het even voordat u beschermd bent tegen het virus. Hoe lang precies, dat hangt af van het vaccin dat u kreeg:

  • Het BioNTech/Pfizer-vaccin beschermt vanaf 7 dagen na de tweede prik.
  • Het Novavax vaccin beschermt vanaf 14 dagen na de tweede prik.
  • Het Janssen-vaccin beschermt na 28 dagen.

Na een tijdje neemt de bescherming van vaccins af. Daarom kunt u vanaf 3 maanden na uw basisserie een herhaalprik halen. Die prik is bedoeld als oppepper om de bescherming hoog te houden.

Kleinere kans op ziekenhuisopname en ic na vaccinatie

Heeft u de basisserie afgerond en een herhaalprik gehaald? Dan kunt u nog wel besmet raken door het coronavirus, maar wordt u meestal minder ziek. De kans dat u ernstig ziek wordt door corona is dan kleiner. De vaccins beschermen u tegen opname in het ziekenhuis en op de ic. Wel kunt u anderen nog besmetten. Volg daarom het advies om luchtweginfecties te voorkomen en kwetsbare mensen te beschermen.

Het RIVM publiceert iedere maand de cijfers over de effectiviteit van de vaccins tegen ziekenhuisopname.