Coronaprik: praktische informatie

Vanaf 2 oktober 2023 kunnen de volgende groepen mensen weer een coronaprik halen:

  • Mensen van 60 jaar en ouder ontvangen vanaf 19 september een uitnodigingsbrief voor de coronaprik van het RIVM.
  • Mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik, zorgmedewerkers met direct patiënt- en/of cliëntcontact en zwangeren krijgen geen uitnodigingsbrief. Zij kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of 0800 7070.
  • Dat geldt ook voor mensen buiten deze groepen die toch gevaccineerd willen worden, vanwege bijvoorbeeld een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts.

Op mijnvraagovercorona.nl vindt u het antwoord op de meestgestelde vragen over corona en over de coronaprik. Of bekijk het nieuwsbericht over de coronaprik van 13 september 2023.

Priklocaties en bereikbaarheid

U kunt u op verschillende plekken in Nederland laten vaccineren tegen het coronavirus. In de bevestigingsmail die u ontvangt, staat het adres van de priklocatie waar u terecht kunt. De vaccinatielocaties staan ook op de website van de GGD bij u in de buurt.

Bekijk de priklocaties per provincie en GGD-regio 

Let op: de zoekfunctie gebruiken werkt niet. Bent u op zoek naar een priklocatie dichtbij? Bekijk dan hieronder de lijst van uw provincie en regio.

Actuele openingsdagen en -tijden zijn te vinden op de websites van de regionale GGD’en.

Bereikbaarheid priklocaties

U kunt met de auto of het openbaar vervoer naar de GGD-priklocatie. Als u geen eigen auto heeft kunt u ook hulp vragen aan iemand uit uw omgeving. Of aan de gemeente. Op de website van de priklocatie staat hoe de locatie te bereiken is.

Bent u niet mobiel?

Kunt u niet naar een GGD-priklocatie komen door een ernstige ziekte of beperking? Neem dan contact op met de GGD via 0800-2077. Zij kijken samen met u naar een oplossing en bespreken of u eventueel thuis geprikt kunt worden.

Hulp nodig bij het maken van een prikafspraak?

Hulp en ondersteuning digitaal afspraak maken

Twijfels, zorgen of vragen over de coronaprik?

Kijk dan op mijnvraagovercorona.nl.

Vragen over uw gezondheid bij maken afspraak

Tijdens het maken van een afspraak krijgt u een paar vragen over uw gezondheid. Dit is om te bepalen of het veilig is voor u om u te laten vaccineren.

Wat moet u meenemen naar de priklocatie?

Als u naar een priklocatie gaat, is het handig als u kleding draagt waarbij u uw bovenarm gemakkelijk bloot kunt maken voor de prik.

Neem het volgende mee:

  • De bevestiging van de afspraak, met de gezondheidsverklaring (vragen.coronatest.nl). Deze krijgt u bij de afspraakbevestiging en vult u in voordat u naar de locatie komt.
  • Uw identiteitsbewijs, zoals een paspoort, rijbewijs of Nederlandse Identiteitskaart (ID-kaart).
  • Aanvullende informatie van uw behandelend arts (als dit nodig is).

Toestemming voor opslaan gegevens

Het RIVM houdt bij wie een vaccinatie heeft gekregen. Dit doet het RIVM in het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS). Als u een afspraak maakt wordt aan u gevraagd of u toestemming geeft om uw gegevens op te slaan in het CIMS-register. Het RIVM volgt voor het vaccinatieregister de privacyregels.

Meer informatie over de registratie van uw (persoons)gegevens.

Toestemming geven als bewoner verpleeghuis of instelling

Voor bewoners van verpleeghuizen of instellingen voor gehandicapten geldt het  volgende: