Herhaalprik tegen corona

De herhaalprik brengt uw bescherming tegen het coronavirus weer op peil. Iedereen vanaf 12 jaar die de basisserie van de coronavaccinatie heeft afgerond, kan een herhaalprik krijgen. 

Herhaalprik halen

Heeft u na 18 september 2022 een herhaalprik gehad? Dan bent u voldoende beschermd tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van corona. Het is niet nodig en niet mogelijk om nóg een herhaalprik te halen bij de GGD. Voor sommige mensen met een medisch hoog risico kan het wel nodig zijn om een extra herhaalprik te halen. Het gaat om individuele patiënten. Een medisch specialist kan iemand met een medisch hoog risico doorverwijzen naar de GGD voor een extra herhaalprik.

Als u de basisserie van de coronavaccinatie heeft afgerond, kunt u de herhaalprik halen. Ga naar planjeprik.nl of bel met 0800 7070. Of kijk op prikkenzonderafspraak.nl op welke locaties u terecht kunt zonder afspraak.

Lees meer praktische informatie over de coronaprik.
Bekijk de video: Ik ben gevaccineerd. Waarom heb ik een herhaalprik nodig? met professor Van Dongen (Youtube.com).

Geen nieuwe herhaalprikronde in het voorjaar

Er is geen nieuwe herhaalprikronde nodig in het voorjaar van 2023. Dat komt door het verloop van de pandemie, de opgebouwde bescherming en de minder ziekmakende omikronvariant die op dit moment dominant is. Een extra herhaalprik zou op dit moment maar een geringe extra bescherming bieden.

De ontwikkelingen rond het coronavirus worden goed in de gaten gehouden. Onder andere door deskundigen van het RIVM en de GGD. De deskundigen geven iedere week informatie over de ontwikkelingen van het coronavirus. Het OMT-V (Outbreak Management Team - Vaccinatie) kan als dat nodig is advies geven over een nieuwe vaccinatieronde.

Herhaalprik met vernieuwd vaccin

Sinds 18 september 2022 wordt de herhaalprik gegeven met een vernieuwd mRNA vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. De vernieuwde vaccins beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant, dan de originele vaccins.  

Er zijn 2 vernieuwde vaccins beschikbaar:

  • Een vaccin tegen de BA.1 stam (Moderna of BioNTech/Pfizer) van de omikronvariant.
  • Een vaccin tegen de BA.4/5 stam (BioNTech/Pfizer) van de omikron-variant.

Uit onderzoek blijkt dat beide vaccins goed werken tegen ernstige ziekte en sterfte door een coronabesmetting. Lees wat het verschil is tussen de vernieuwde coronavaccins. Of bekijk het mini college hierover met professor Van Dongen op Youtube.com.

Niet mogelijk om te kiezen tussen de 2 vernieuwde vaccins

Op dit moment wordt geprikt met het BA.1 vaccin. Binnenkort wordt dit vaccin vervangen door het BA. 4/5 vaccin. Wanneer dit zo ver is dan vindt u hierover informatie op deze webpagina. 

Video's: vernieuwde coronavaccins

Bekijk voor meer informatie over de vernieuwde vaccins: 

video RIVM: vernieuwde vaccins
video CBG: coronavaccin herhaalprik