Vaccinatie van jongeren van 12 tot en met 17 jaar

Jongeren van 12-17 jaar kunnen zich laten vaccineren tegen het coronavirus als zij dat willen. Dat staat in het advies van de Gezondheidsraad. Dat is een groep experts en wetenschappers die de overheid advies geeft. De overheid heeft dit advies overgenomen.

Eerste vaccinatie voor begin schooljaar

De eerste jongeren, geboren in 2004, kunnen vanaf 2 juli 2021 een afspraak maken voor coronavaccinatie. Vanaf 6 juli ontvangen alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar een uitnodigingsbrief. Voor het begin van het nieuwe schooljaar kunnen alle jongeren een eerste prik ontvangen als zij dat willen.

Vaccinatie met BioNTech/Pfizer

Alle jongeren krijgen het mRNA-vaccin BioNTech/Pfizer aangeboden. Dit vaccin is getest en veilig bevonden voor jongeren van 12 jaar en ouder.

Minder aansteken en minder gezondheidsschade

Jongeren worden zelf niet of nauwelijks ziek van corona. Maar in sommige gevallen kunnen zij er toch flink en lang last van hebben. Dat zegt de Gezondheidsraad. Ook hebben jongeren veel last van  maatregelen tegen corona, bijvoorbeeld door de sluiting van scholen en sportverenigingen. Door vaccinatie steken jongeren elkaar onderling minder vaak aan. Indien het aantal infecties in de winter weer oploopt, is de kans dat zij komend schooljaar in quarantaine moeten daarmee een stuk kleiner. Vaccinatie van jongeren helpt daarnaast ook in de bestrijding van de pandemie.

Wil je meer weten over waarom het goed is om je als jongere te laten vaccineren? Lees het interview met kinderarts Patricia Bruijning-Verhagen over waarom het belangrijk is om ook gezonde tieners te vaccineren.

Vanaf 16 jaar geen toestemming ouders nodig

Ben je 16 jaar of 17 jaar? Dan mag je zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan beslis je samen met je ouders of verzorgers over vaccinatie. Jij en je ouders kunnen je op allerlei manieren goed laten informeren voordat jullie een keuze maken.

Ben je het niet eens met je ouders? Dan is jouw mening doorslaggevend als je goed weet waar vaccinatie over gaat. 

Vragen? Stel ze via de chat voor jongeren op jouwggd.nl

Heb je vragen over de coronavaccinatie voor jongeren? Die kun je stellen via de chat voor jongeren tot 23 jaar van www.jouwggd.nl. Dat kan ook anoniem. De chat is geopend van maandag tot en met vrijdag van 14:00 uur tot 20:00 uur en in het weekend van 18:00 uur tot 20:00 uur.

Nooit buitengesloten zonder vaccinatie

Als jij je niet wilt laten vaccineren dan word je nooit buitengesloten of ergens niet toegelaten. Als het echt nodig is, kun je altijd op andere manieren toegang krijgen. Bijvoorbeeld door je op corona te laten testen. Of een bewijs te laten zien dat je corona hebt gehad (herstelbewijs van corona). 

HPV- en meningokokkenvaccinatie gaan voor

Heb je een uitnodiging gekregen voor een HPV-vaccinatie of een Meningokokkenvaccinatie? Haal deze prik dan eerst. Zorg dat de coronavaccinatie minstens 2 weken later is. Heb  je al een afspraak staan voor je corona-vaccinatie? Dan moet je de afspraak voor coronavaccinatie uitstellen: Bel daarvoor met de GGD via 0800-7070.

Vaccinaties hebben geen invloed op elkaar

Er is geen medische reden om de vaccinaties tegen HPV of meningokokken en corona minstens 2 weken  uit elkaar te plannen. Artsen willen alleen mogelijke bijwerkingen kunnen herkennen. Dat wil zeggen: Heb je de vaccinaties te snel achter elkaar gekregen en krijg je een bijwerking? Dan is het niet duidelijk door welke vaccinatie je de bijwerking hebt gekregen. Daarom moeten er 2 weken tussen zitten.

Vaccinatie kwetsbare jongeren vanaf 12 jaar

Op advies van de Gezondheidsraad worden jongeren vanaf 12 jaar met een medisch risico sinds 22 juni al uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Het gaat om jongeren die jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik zoals jongeren met longziekten, kanker, of immuunziekten en ook om jongeren met het syndroom van Down.

Lees ook: