Herhaalprik tegen corona voor jongeren van 12 t/m 17 jaar

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft de herhaalprik voor jongeren vanaf 12 jaar goedgekeurd. Het EMA vindt dat het vernieuwde vaccin van BioNTech/Pfizer goed werkt bij alle leeftijdsgroepen. De voordelen van vaccinatie met de vernieuwde vaccins wegen volgens het EMA op tegen eventuele risico’s op bijwerkingen. Dit betekent dat jongeren die dat willen de herhaalprik kunnen halen.

Herhaalprik veilig en effectief voor jongeren

Het EMA heeft samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de veiligheid, betrouwbaarheid en werking van de herhaalprik met het vernieuwde vaccin van BioNTech/Pfizer onderzocht. De vernieuwde vaccins zijn aangepast om beter te beschermen tegen meer varianten van het coronavirus. Het EMA vindt dat de voordelen van de vernieuwde vaccins op wegen tegen eventuele risico’s op bijwerkingen.

Herhaalprik is een oppepper

De herhaalprik is een oppepper voor het afweersysteem. Je kunt nog steeds besmet raken met het coronavirus, maar de kans dat je erg ziek wordt is veel kleiner. De herhaalprik zorgt ervoor dat je afweersysteem sneller werkt op het moment dat je besmet raakt met het coronavirus. Omdat je meer antistoffen in je lichaam hebt na het halen van de herhaalprik. Daardoor is de kans waarschijnlijk kleiner dat je bijvoorbeeld een kwetsbare naaste besmet of heel erg ziek wordt. Het is nog niet precies bekend hoe lang dit effect blijft. Je kunt de herhaalprik 3 maanden na je laatste vaccinatie of coronabesmetting krijgen.

Bijna niet ziek door omikron

Heb je als jongere de basisserie van de coronavaccinatie afgerond? Dan word je over het algemeen bijna niet ziek door de omikronvariant van het coronavirus. En bij een besmetting heb je meestal milde klachten. De kans dat je naar het ziekenhuis moet door omikron is heel klein. 

Kiezen voor de herhaalprik

Wil je een herhaalprik? Deze keuze maak je zelf of samen met je ouders. Dit hangt af van je leeftijd. Het is belangrijk dat je goed over je keuze nadenkt. De GGD-medewerker vraagt hiernaar op de priklocatie of als je de afspraak maakt.

Prik halen bij de GGD

Heb je besloten dat je een herhaalprik wilt? Dan kan je die halen op een priklocatie van de GGD, met of zonder afspraak.