Boostervaccinatie tegen corona voor jongeren van 12 t/m 17 jaar

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft de booster voor jongeren vanaf 12 jaar goedgekeurd. Het EMA vindt het vaccin van BioNTech/Pfizer voldoende veilig en effectief als boostervaccinatie voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Dit betekent dat jongeren die dat willen de booster kunnen halen. Op Prikkenzonderafspraak.nl staan de priklocaties waar dit zonder afspraak kan. Liever een afspraak? Bel dan naar 0800 7070.

Booster veilig en effectief voor jongeren

Het EMA heeft samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de veiligheid, betrouwbaarheid en werking van de boosterprik van BioNTech/Pfizer onderzocht. Het EMA vindt deze voldoende veilig en effectief voor jongeren. Dat betekent dat jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen kiezen voor een boostervaccinatie tegen het coronavirus.

Booster is een oppepper

De boostervaccinatie is een oppepper. Het verbetert de werking van de basisserie van de coronavaccinatie. Je kunt nog steeds besmet raken met het coronavirus. Maar je hebt meer antistoffen in je lichaam. Daardoor is de kans kleiner dat je bijvoorbeeld een kwetsbare naaste besmet. Het is nog niet precies bekend hoe lang dit effect blijft. Bij volwassenen is de vaccineffectiviteit 50 tot 75%. Dus krijgt een volwassene de omikronvariant van corona? Dan zorgt de booster bij meer dan de helft van de volwassenen dat ze niet erg ziek worden. Je kunt de extra prik 3 maanden na je laatste vaccinatie of coronabesmetting krijgen.

Bijna niet ziek door omikron

Heb je als jongere de basisserie van de coronavaccinatie afgerond? Dan word je over het algemeen bijna niet ziek door de omikronvariant van het coronavirus. En bij een besmetting heb je meestal milde klachten. De kans dat je naar het ziekenhuis moet door omikron is heel klein. 

Kiezen voor de boosterprik

Wil je een booster? Dan kan dat. Deze keuze maak je zelf of samen met je ouders. Dit hangt af van je leeftijd. Het is belangrijk dat je goed over je keuze nadenkt. De GGD-medewerker vraagt hiernaar op de priklocatie of als je de afspraak maakt. Meer informatie vind je ook

Prik halen bij de GGD

Heb je besloten dat je een boosterprik wilt? Dan kan je die halen op een priklocatie van de GGD. Op prikkenzonderafspraak.nl staat waar dit zonder afspraak kan. Liever een afspraak maken? Dan bel je naar  0800-7070. 

3e prik voor jongeren met ernstige afweerstoornis

Als je een ernstige afweerstoornis hebt, dan kon je al een 3e coronaprik krijgen als onderdeel van de basisserie van coronavaccinatie. Dit is een extra prik bovenop de basisvaccinaties die jou misschien kan helpen. Jouw kinderarts geeft advies of die extra prik jou kan helpen.