Keuze en volgorde voor vaccinatie tegen het coronavirus

Een vaccin tegen het coronavirus helpt om corona te bestrijden in Nederland. Vanaf 6 januari 2021 zijn de eerste Nederlanders gevaccineerd tegen corona. Dit gebeurt met een veilig en goed werkend coronavaccin van BioNTech/Pfizer. Het vaccin is op 21 december 2020 door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) goedgekeurd.

Vaccinatie is vrijwillig

U kiest zelf of u zich laat vaccineren tegen corona. Het coronavaccin is vrijwillig en niet verplicht. Het coronavaccin beschermt uzelf en ook uw familie, vrienden, collega’s en kwetsbare mensen om u heen.

Volgorde van vaccineren

Er zijn niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Om de meest kwetsbare mensen te beschermen en om de druk op de gezondheidszorg te verlagen, komen bepaalde groepen zorgmedewerkers als eerste in aanmerking voor vaccinatie.

Op woensdag 6 januari is gestart met vaccinatie van de eerste groepen in een GGD-priklocatie in Veghel en in ziekenhuizen. Op vrijdag 8 januari is gestart met vaccineren in Rotterdam en Houten, en op maandag 11 januari ook Amsterdam, Drenthe en Den Haag. Met ingang van 15 januari zijn alle 25 GGD-priklocaties in het land geopend voor het toedienen van de COVID-19-vaccins.

Afhankelijk van het advies van de Gezondheidsraad over de inzet van het Moderna-vaccin worden de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna zo snel mogelijk ingezet voor 60-plussers.

BioNTech/Pfizer-vaccin

Er komen centrale priklocaties waar met het BioNTech/Pfizer-vaccin wordt gevaccineerd. Het vaccin is verpakt in grote hoeveelheden en in een speciale verpakking. Daarom is het lastig om dit vaccin in kleine hoeveelheden te verspreiden naar bijvoorbeeld verpleeghuizen.

Moderna-vaccin

Het Moderna-vaccin is makkelijker te verspreiden. Dit vaccin kan begin 2021 na goedkeuring door EMA beschikbaar komen voor:

  • Bewoners van verpleeghuizen; en
  • mensen met een verstandelijke beperking in instellingen.

Tijdlijn

Van goedkeuring door EMA tot en met de start van de coronavaccinaties: download de tijdlijn (PDF).

Vragen en antwoorden over keuze en volgorde

Lees de vragen en antwoorden over de keuze en volgorde voor vaccinatie

Informatie over coronavaccinatie in kamerbrieven

De informatie over coronavaccinatie wordt voortdurend bijgewerkt. Uitgebreide informatie over vaccinatie vindt u in de kamerbrieven over coronavaccinatie.