Volgorde van vaccinatie tegen het coronavirus

Sinds 6 januari 2021 worden Nederlanders gevaccineerd tegen corona. Zorgmedewerkers zijn als eerste aan de beurt. Daarna volgen mensen boven de 18 jaar die niet in de zorg werken. 

Eerste vaccinaties voor zorgmedewerkers

Er zijn niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Bepaalde groepen zorgmedewerkers komen als eerste in aanmerking voor vaccinatie. Dit om de meest kwetsbare mensen te beschermen en om de druk op de gezondheidszorg te verlagen.

Volgorde vaccinaties voor mensen die niet in de zorg werken

Na de zorgmedewerkers krijgen andere mensen in Nederland een oproep voor vaccinatie. Dit zijn bijvoorbeeld bewoners van verpleeghuizen. 60-plussers worden zo snel mogelijk gevaccineerd. Dit is afhankelijk van het advies van de Gezondheidsraad over de inzet van het Moderna-vaccin.

De volgorde van vaccinatie is afhankelijk van onder andere:

  • goedkeuring van de vaccins;,
  • de werking van de vaccins;
  • levering en distributie van de vaccins;
  • of mensen zich laten vaccineren

Eerste vaccinaties sinds 6 januari 2021

Op 6 januari 2021 kregen de eerste groepen een vaccinatie in een GGD-priklocatie in Veghel en in ziekenhuizen. Op 8 januari is gestart met vaccineren in Rotterdam en Houten. En op maandag 11 januari ook in Amsterdam, Drenthe en Den Haag. Vanaf 15 januari zijn alle 25 GGD-priklocaties in het land open voor vaccinatie tegen het coronavirus.

Periode van vaccinatie

Het is nu nog lastig te voorspellen na hoeveel tijd ongeveer 70% van de bevolking is gevaccineerd. Dit hangt af van:

  • de beschikbaarheid van de vaccins;
  • of de vaccins geschikt zijn voor de verschillende doelgroepen;
  • of mensen zich willen laten vaccineren tegen corona.

Als iedereen zich laat vaccineren, kan corona niet meer zomaar om zich heen grijpen. Zo komt er stap voor stap meer vrijheid terug voor iedereen.

Telefonische afspraak na uitnodiging

Sinds maandag 4 januari 2021 zijn de eerste uitnodigingen verstuurd. Wie een uitnodiging heeft kan telefonisch een afspraak maken.

Bekijk ook: