De zorgmedewerkers die als eerste een prik krijgen tegen corona, werken in de directe COVID-zorg, verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning en GGZ-zorg. Daarnaast krijgen ook huisartsen sinds eind januari 2021 een prik.
Het gaat bij alle groepen om zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder waaronder:
artsen;
stagiaires;
leerlingen;
uitzendkrachten;
zzp’ers die voor een zorgaanbieder werken.
Vrijwilligers en mantelzorgers vallen niet binnen deze groepen zorgmedewerkers die een uitnodiging voor een prik krijgen. Zij ontvangen een uitnodiging wanneer de (leeftijd of medische) groep waarin zij vallen aan de beurt is voor vaccinatie.Bekijk wanneer andere mensen in Nederland een oproep krijgen voor vaccinatie.
Wachten met afspraak tot uitnodiging van werkgever
Voor alle groepen zorgmedewerkers geldt dat zij alleen een afspraak voor vaccinatie kunnen maken als zij van hun werkgever een persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen.
Volgorde van vaccinatie groepen zorgmedewerkers
Op 6 januari 2021 is gestart met vaccinatie van zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Sinds februari worden na elkaar uitgenodigd:
zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen die nog niet geprikt zijn en zorgmedewerkers in de klinische medisch specialistische revalidatie;
zorgmedewerkers in instellingen voor gehandicaptenzorg;
zorgmedewerkers in wijkverpleging;
zorgmedewerkers Wmo-ondersteuning;
PGB-zorgverleners (Wlz, Wmo-hh, Zvw)
Het aantal zorgmedewerkers uit de 1e 3 groepen staat ongeveer gelijk aan het beschikbaar aantal vaccins in februari 2021.
De groepen zorgmedewerkers voor vaccinatie
Zorgmedewerkers in verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen en in de klinisch medisch specialistische revalidatie zijn medewerkers die zorg en ondersteuning leveren in direct contact met bewoners. Deze zorgmedewerkers krijgen sinds 6 januari 2021 een prik met het vaccin BioNTech/Pfizer of AstraZeneca. Ook zorgmedewerkers klinische medisch specialistische revalidatie vallen onder deze groep.
Faciliterende en ondersteunende zorgmedewerkers zoals schoonmakers en medewerkers die maaltijden en koffie rondbrengen vallen niet in deze groep.
Vanaf 15 februari 2021 krijgen zorgmedewerkers in de klinische medisch specialistische revalidatie een uitnoding voor vaccinatie met het vaccin AstraZeneca.
Huisartsen en medewerkers van de directe COVID-spoedzorg kunnen zich sinds eind januari laten vaccineren met het Moderna-vaccin. Het gaat om ongeveer 15.000 huisartsen en spoedzorgmedewerkers.
Overige zorgmedewerkers in de huisartsenzorg
De overige 23.000 zorgmedewerkers in de huisartsenpraktijk kunnen het vaccin van AstraZeneca krijgen. Dat gebeurt vanaf het moment dat huisartsen zelf hun patiënten gaan vaccineren.
De zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg die vanaf 15 februari 2021 een prik krijgen met het vaccin van AstraZeneca leveren zorg, behandeling en ondersteuning:
bij cliënten thuis;
tijdens dagbesteding (activiteitenbegeleiding);
in de instelling (jeugd en volwassenen);
bij jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning.
Faciliterende en ondersteunende zorgmedewerkers zoals schoonmakers en medewerkers die maaltijden en koffie rondbrengen vallen niet in deze groep.
Zorgmedewerkers van 65 jaar en ouder krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin. Dit vaccin is meer geschikt voor deze leeftijdsgroep.
Zorgmedewerkers in de intramurale GGZ en GGZ-crisisdiensten krijgen vanaf half februari een prik tegen corona met AstraZeneca of Moderna.
De medewerkers in de GGZ-zorg die als eerste een coronavaccin krijgen werken in:
medisch-specialistische centra voor psychische behandeling en verpleging met overnachting (zoals algemeen psychiatrische ziekenhuizen, kinder- en jeugdpsychiatrische klinieken en anorexiazorg);
klinieken voor behandeling van en verpleging van verslaafden met overnachting (verslavingsklinieken);
instellingen voor verzorging en begeleiding in een beschermde woonomgeving van psychiatrische patiënten met psychosociale problemen en verminderde zelfredzaamheid (jeugd en volwassenen);
psychiatrische dag- c.q. nachtbehandeling van psychiatrische patiënten en autisten (jeugd en volwassenen);
medewerkers crisisdiensten;
behandelcentra met overnachting van mensen die een misdrijf hebben gepleegd (of dreigen te plegen) voor psychiatrische stoornissen. Zoals forensisch-psychiatrische klinieken, Tbs-inrichtingen, Regionale Instellingen voor Beschermd Wonen.
Medewerkers in de intramurale GGZ kunnen pas een afspraak maken nadat zij een oproep krijgen van hun werkgever.
In februari volgt meer informatie over wanneer medewerkers in de wijkverpleging een uitnodiging ontvangen. Dit is waarschijnlijk vanaf begin maart, maar hangt af van de levering van vaccins. Medewerkers die in de wijkverpleging en Wmo-ondersteuning een uitnodiging voor een prik met het vaccin AstraZeneca krijgen zijn:
zorgmedewerkers die zorg leveren bij cliënten thuis (jeugd en volwassenen). Verpleging (inclusief de kinderverpleegkundige in de thuissituatie);
Naar verwachting hebben deze zorgmedewerkers eind maart 2021 hun 1e vaccinatie ontvangen. Met een mogelijke uitloop naar begin april.
In februari volgt meer informatie over wanneer pgb-zorgverleners een uitnodiging ontvangen. Dit is waarschijnlijk vanaf begin maart, maar hangt af van de levering van vaccins.
De pgb-zorgverleners die een uitnodiging krijgen voor een prik met het vaccin AstraZeneca zijn:
pgb-zorgverleners die dezelfde zorg verlenen als zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, de klinische medisch specialistische revalidatie, instellingen voor gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning;
pgb-zorgverleners die via een instelling werken, zij krijgen een uitnodiging van deze instelling op het moment dat de instelling aan de beurt is voor vaccinatie;
pgb-zorgverleners die voor een pgb-houder werken, zij krijgen een uitnodiging van hun pgb-houder waarvoor zij werken.
Naar verwachting hebben deze zorgmedewerkers eind maart 2021 hun 1e vaccinatie ontvangen. Met een mogelijke uitloop naar begin april.
Overige zorgverleners krijgen vanaf mei 2021 een uitnodiging voor vaccinatie met het vaccin Moderna of AstraZeneca. Onder deze groep vallen:
Medewerkers van maatwerkvoorzieningen thuis voor ouderen en mensen met GGZ problematiek of psychosociale problematiek, behalve huishoudelijke hulp, verzorging of maaltijdondersteuning.
Medewerkers van dagbesteding en/of dagopvang (welzijnswerk ouderen) voor niet-dementerende ouderen en mensen met GGZ-problematiek en of psychosociale problematiek.
Ambulante medewerkers beschermd wonen behalve medewerkers beschermd wonen in de intramurale zorg.
Medewerkers van de maatschappelijke opvang.
Medewerkers van (gemeentelijke) wijkteams.
Medewerkers in het doelgroepenvervoer van (gemeentelijke) voorzieningen.