Hoe maak ik een afspraak voor vaccinatie tegen corona?

Heeft u een uitnodiging ontvangen? Dan kunt u digitaal of telefonisch een afspraak maken. Het advies is om digitaal een afspraak te maken: dit gaat snel en eenvoudig.

Vaccineren gebeurt van oud naar jong. Mensen geboren in 1961 en 1962 ontvangen sinds 27 april 2021 een uitnodiging voor vaccinatie. Mensen met een medische aandoening die ieder jaar een griepprik kunnen krijgen, ontvangen sinds 6 mei in fases een uitnodiging. Het gaat om mensen geboren tussen 1961 en 2003. 

Digitaal een afspraak maken

Als u een uitnodiging heeft ontvangen, dan kunt u digitaal een afspraak maken bij de GGD. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.

Bent u zorgmedewerker en heeft u een uitnodiging gekregen van uw werkgever? Dan kunt u alleen bellen.

Bent u geboren in de jaren 1956 tot en met 1960? Dan bent u of wordt u uitgenodigd voor vaccinatie door de huisarts. U kunt dan niet digitaal een afspraak maken.

Demo-filmpje digitaal afspraak maken

Heeft u hulp of ondersteuning nodig om online een afspraak te maken? Bekijk dan de demo met uitleg over het maken van een prikafspraak op Uitlegprikafspraak.nl. 

Geen vaccinatie als u niet aan de beurt bent

Maakt u digitaal een afspraak zonder dat uw vaccinatiedoelgroep aan de beurt is? Dan krijgt u geen vaccinatie. De GGD controleert dit nadat de afspraak is gemaakt. Uw afspraak wordt afgezegd. Als u niet aan de beurt bent, belt de GGD u op of u krijgt een sms. Ook is er een controle op de vaccinatielocatie. De GGD controleert daar uw leeftijd via uw identiteitsbewijs.  

Lees meer over de volgorde van vaccinatie tegen het coronavirus.

Telefonisch een afspraak maken

Wilt u telefonisch een afspraak maken? Wacht dan tot u de uitnodiging voor vaccinatie hebt ontvangen. U vindt het telefoonnummer in de uitnodiging die u per post krijgt. Voor een telefonische afspraak is het landelijke belcentrum van de GGD 7 dagen per week open van 8.00 tot 20.00 uur. Als u een uitnodiging voor vaccinatie bij uw huisarts heeft ontvangen, maakt u een afspraak met uw huisarts.

Openingstijden priklocaties

De GGD’en vaccineren 7 dagen per week op de priklocaties. De openingstijden verschillen per locatie. Als u de afspraak maakt, geeft u een tijdstip aan waarop u geprikt wilt worden.

Vragen over uw gezondheid bij maken afspraak

Tijdens het telefoongesprek krijgt u een paar vragen. Dit is om te bepalen of het veilig is voor u om u te laten vaccineren. Die vragen gaan over:

  • allergieën;
  • zwangerschap;
  • of u kort geleden corona heeft gehad;
  • of u binnenkort een operatie heeft.

Overleg zelf met uw arts of u het vaccin mag krijgen als u:

  • bloedverdunners gebruikt, of als u een ziekte heeft waardoor uw bloed minder goed stolt;
  • eerder een ernstige allergische reactie heeft gehad op een ingrediënt van een vaccin.

Toestemming voor opslaan gegevens

Het RIVM houdt bij wie een vaccinatie heeft gekregen. Dit doet het RIVM in het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS).  De medewerker van het belcentrum vraagt u of u toestemming geeft voor het opslaan van uw gegevens in dit register. Voor het vaccinatieregister volgt RIVM de privacyregels.

Toestemming geven als bewoner verpleeghuis of instelling

Voor bewoners van verpleeghuizen of instellingen voor gehandicapten geldt het  volgende:

Vaccinatie is gratis en vrijwillig

De vaccinatie tegen het coronavirus is gratis. U bepaalt zelf of u zich laat vaccineren.

Coronavaccinatie: Wanneer krijg ik een vaccinatie?

Wilt u weten wanneer u aan de beurt bent voor de  vaccinatie tegen het coronavirus? Vul een aantal vragen in en bekijk wanneer en waar  u de coronavaccinatie krijgt.

Zie ook: 

Vragen en antwoorden over vaccinatie