Hoe maak ik een afspraak voor vaccinatie tegen corona?

U maakt een afspraak voor de inenting tegen corona door te bellen met het landelijk belcentrum van de GGD. Het belcentrum is 7 dagen per week open: van 8.00 tot 20.00 uur. U vindt het telefoonnummer in de uitnodiging voor de vaccinatie die u per post krijgt.

Alleen afspraak maken na uitnodiging

U kunt alleen een afspraak maken als u hiervoor een brief heeft ontvangen van het RIVM of uw zorgwerkgever. Zonder brief mag u het landelijk belcentrum van de GGD niet bellen. 

Bent u zorgmedewerker in de acute zorg van een ziekenhuis? Dan krijgt u een uitnodiging voor een vaccinatie van uw eigen ziekenhuis. Neem contact op met het ziekenhuis voor een afspraak.

Lees meer over de volgorde van vaccinatie tegen het coronavirus.

2 prikken, 2 afspraken

U krijgt 2 keer een prik met het vaccin tegen corona. Bij het belcentrum maakt u meteen een afspraak voor de 1e en de 2e prik. De 2e prik volgt 3 weken na de 1e prik.

Openingstijden priklocaties

De GGD’en vaccineren 7 dagen per week op de priklocaties. De openingstijden verschillen per locatie. Als u de afspraak maakt, geeft u een tijdstip aan waarop u geprikt wilt worden.

Vragen over uw gezondheid bij maken afspraak

Tijdens het telefoongesprek krijgt u een paar vragen. Dit is om te bepalen of het veilig is voor u om u te laten vaccineren. Die vragen gaan over:

  • allergieën;
  • zwangerschap;
  • of u kort geleden corona heeft gehad;
  • of u binnenkort een operatie heeft.

Overleg zelf met uw arts of u het vaccin mag krijgen als u:

  • bloedverdunners gebruikt, of als u een ziekte heeft waardoor uw bloed minder goed stolt;
  • eerder een ernstige allergische reactie heeft gehad op een ingrediënt van een vaccin.

Toestemming voor opslaan gegevens

Het RIVM houdt bij wie een vaccinatie heeft gekregen. Dit doet RIVM in het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS).  De medewerker van het belcentrum vraagt u of u toestemming geeft voor het opslaan van uw gegevens in dit register. Voor het vaccinatieregister volgt RIVM de privacyregels.

Toestemming geven als bewoner verpleeghuis of instelling

Voor bewoners van verpleeghuizen of instellingen voor gehandicapten geldt het  volgende:

Vaccinatie is gratis

De vaccinatie tegen het coronavirus is gratis.

Zie ook: 

Vragen en antwoorden over vaccinatie