Wanneer ben ik optimaal beschermd na mijn corona-vaccinatie? En kan ik na vaccinatie nog corona krijgen of overdragen?

Bent u gevaccineerd tegen corona? Dan duurt het na vaccinatie even voordat u bescherming tegen het virus heeft opgebouwd. Na volledige vaccinatie is de kans kleiner dat u door een besmetting ernstig ziek wordt. Of dat u het overdraagt. Vaccinatie beschermt minder goed tegen een infectie met de omikronvariant dan tegen een infectie met de deltavariant. 

Bescherming na vaccinatie duurt even

Het duurt na vaccinatie even voordat de bescherming tegen het virus is opgebouwd. Hoe lang precies, dat hangt af van het vaccin dat u kreeg:

  • Bij het AstraZeneca- en Moderna-vaccin: beschermt vanaf 14 dagen na de tweede vaccinatie.
  • Bij het Janssen-vaccin: beschermt na 28 dagen.
  • Bij het BioNTech/Pfizer-vaccin: beschermt vanaf 7 dagen na de tweede vaccinatie.

Na verloop van tijd neemt de bescherming van vaccins af. Daarom wordt iedereen van 18 jaar en ouder die minstens 3 maanden geleden gevaccineerd of besmet is geweest, uitgenodigd voor de boostervaccinatie. De boostervaccinatie is bedoeld als oppepper om de bescherming hoog te houden. 

Omikron en de booster

Kort na vaccinatie heeft u een hele hoge hoeveelheid antistoffen in uw lichaam. Dat helpt tegen de omikronvariant. Daarom is de booster zo belangrijk. Ook als u nog niet gevaccineerd bent, heeft u die antistoffen nodig. Het heeft dus ook zin om nu een eerste of tweede prik te halen om beschermd te zijn tegen besmetting met het coronavirus.

Kleinere kans op ziekenhuisopname en IC na volledige vaccinatie

Als u volledig gevaccineerd bent, kunt u nog wel besmet raken maar meestal wordt u minder ziek. De kans dat u ernstig ziek wordt door corona is kleiner. De vaccins beschermen u tegen ziekenhuis- en ic-opname.

Door de opmars van de omikronvariant is het belangrijk dat u een afspraak maakt voor de boostervaccinatie als u aan de beurt bent.

Kans op corona na vaccinatie

Er bestaat een kans dat u corona krijgt nadat u gevaccineerd bent. Het blijft daarom altijd belangrijk om u te laten testen bij klachten die passen bij corona. En om de maatregelen en adviezen op te volgen.

Ook is het belangrijk dat u na vaccinatie de  adviezen tegen verspreiding van corona blijft volgen:

  • Was vaak en goed uw handen.
  • Geef elkaar de ruimte.
  • Blijf thuis bij klachten en laat u direct testen.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht.