Waarom is 1 prik voldoende als ik het afgelopen halfjaar corona heb gehad?

De Gezondheidsraad geeft aan dat 1 prik genoeg is voor mensen die minder dan 6 maanden terug corona hadden. U heeft dan voldoende weerstand opgebouwd. Daarom is 1 prik van een vaccin genoeg voor goede bescherming.

1 vaccinatie voldoende

U hebt aan 1 vaccinatie voldoende:

  • Als u minder dan 6 maanden geleden COVID-19 hebt gehad. Door de infectie hebt u al immuniteit opgebouwd en dan is 1 dosis van een vaccin voldoende voor goede bescherming. Uitzondering hierop zijn mensen die horen bij de medisch hoog-risico groepen van wie het immuunsysteem ernstig gecompromitteerd is. Wie daar onder vallen vindt u op de pagina over medische risicogroepen. 
  • Als u het vaccin van Janssen krijgt. Van dit vaccin krijgt u 1 vaccinatie. 

2 vaccinaties

U krijgt 2 vaccinaties als u:

  • Een prik krijgt met een vaccin van BioNTech/Pfizer (Comirnaty), Moderna of AstraZeneca. Dan krijgt u 2 vaccinaties van hetzelfde merk vaccin. 
  • Een immuunsysteem heeft dat ernstig gecompromitteerd is.  
  • Na de eerste vaccinatie corona krijgt. Dan is het advies om wel de 2e vaccinatie te halen. We weten uit onderzoek dat 1 vaccinatie na een infectie minder dan 6 maanden geleden voldoende bescherming biedt. We weten niet of dit ook zo is als u corona krijgt na de eerste vaccinatie. 

Toch 2 vaccinaties ondanks corona

Als u dat wil mag u wel 2 vaccinaties ondanks dat u minder dan 6 maanden geleden corona hebt gehad. Dit is niet bezwaarlijk. 

Corona gehad met positieve testuitslag

Als u de afgelopen 6 maanden een positieve testuitslag hebt gehad via de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst, de huisarts of het ziekenhuis dan kunt u ervan uitgaan dat u corona hebt gehad. Dan hoeft u dus maar 1 prik.

Corona gehad zonder test

Als u het niet zeker weet of u corona hebt gehad en ook niet bent getest, is het niet zeker of u corona hebt gehad. Het advies is dan om u 2 keer te laten vaccineren. 

Corona gehad maar al afspraak voor 2e prik

Als u corona hebt gehad maar al een afspraak hebt voor een 2e prik, dan moet u deze afspraak zo snel mogelijk afzeggen. Iemand anders kan dan het vaccin krijgen. 

Geen bewijs nodig van positieve coronatest

U hoeft geen bewijs van een positieve test te laten zien als u wordt geprikt. Bewaar wel altijd een uitslag van een positieve test, want daar kan later mogelijk alsnog naar worden gevraagd. 

Geen vaccinatie als u corona heeft

Heeft u corona op het moment dat u uitgenodigd wordt voor de coronavaccinatie? U kunt dan geen prik krijgen. Blijf thuis (in thuisquarantaine). Vaccineren kan minimaal 4 weken nadat u de klachten kreeg die leken op corona. Zoals neusverkoudheid of hoesten.

Geen vaccinatie bij klachten die lijken op corona

Heeft u klachten die lijken op corona als u uitgenodigd wordt voor vaccinatie? Zoals niezen of keelpijn? U kunt dan geen prik krijgen. Blijf thuis en maak een afspraak voor een coronatest

Nieuwe afspraak als klachten weg zijn

Zijn uw klachten weg? Maak dan een (nieuwe) afspraak voor de vaccinatie tegen corona. In de uitnodigingsbrief die u heeft ontvangen staat meer informatie over het maken van een afspraak.