Welke medische risicogroepen krijgen met voorrang een coronavaccinatie?

Sommige mensen lopen vanwege hun medische achtergrond meer risico om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. De Gezondheidsraad heeft over coronavaccinatie voor deze groep geadviseerd. Er is een verschil tussen mensen met een hoog risico en andere risicogroepen.

Medische hoog-risicogroepen

Er zijn 7 groepen mensen die vanwege hun ziekte een extra hoog risico hebben om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een chronische afwijking van het immuunsysteem of mensen die een orgaan- of stamceltransplantatie hebben gehad. De Gezondheidsraad adviseert om hen met voorrang te vaccineren

Van deze 7 groepen krijgen 5 groepen patiënten sinds 24 maart een uitnodiging voor een coronavaccinatie. De 2 andere groepen, mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas (BMI>40), worden sinds 15 februari gevaccineerd, boven zestig jaar door de huisarts. De groep onder zestig jaar wordt sinds de week van 13 april uitgenodigd voor vaccinatie op een GGD-locatie.

Andere medische risicogroepen

Er zijn ook andere groepen mensen die vanwege hun medische achtergrond een grotere kans hebben om erg ziek te worden door corona, bijvoorbeeld mensen met diabetes. Dit zijn de mensen die jaarlijks in aanmerking komen voor een griepprik. De mensen in deze groep die zijn geboren in 1961-2003 (mensen tussen de 18 en 60 jaar), krijgen in de eerste weken van mei 2021 een uitnodiging voor coronavaccinatie.

Ook jongeren vanaf 12 jaar met een medisch risico krijgen binnenkort een uitnodiging. Meer informatie over de vaccinatie van 12-jarigen met een medisch risico vindt u op de pagina 'Aanpak coronavaccinatie' en in het nieuwsbericht.

Wie krijgt in mei een uitnodiging?

Mensen geboren in 1961-2003 die jaarlijks de griepprik krijgen, ontvangen vanaf mei een uitnodiging voor vaccinatie tegen corona. Zij hebben een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona.

Het gaat om mensen met:

  • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
  • een chronische stoornis van de hartfunctie;
  • diabetes mellitus;
  • andere chronische nierinsufficiëntie;
  • een afweerstoornis of behandeld met immuun-suppressiva leidend tot verminderde weerstand tegen luchtweginfecties;

Sommige mensen uit deze groep vallen ook onder de hoog-risicogroep, zij zijn eerder al uitgenodigd voor vaccinatie.

Ik behoor tot de griepprik-groep. Wanneer en van wie krijg ik de vaccinatie?

Vanaf 6 mei 2021 komt uw uitnodiging voor vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. De uitnodiging hiervoor ontvangt u van de huisarts. De GGD geeft de vaccinatie op een GGD-priklocatie. Het is belangrijk dat u de uitnodigingsbrief meeneemt naar de afspraak.

Afspraak maken griepprik-groep

U kunt zowel digitaal als telefonisch een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Het advies is om digitaal een afspraak te maken: dit gaat snel en eenvoudig. Wilt u liever telefonisch een afspraak maken? In de uitnodigingsbrief staat een speciale code waarmee u telefonisch een afspraak kunt maken bij de GGD. Het telefoonnummer vindt u in uw uitnodigingsbrief.  

Hoe weet ik dat ik tot de griepprik-groep behoor?

U behoort tot de griepprik-groep als u in de voorgaande jaren al een uitnodiging van uw huisarts heeft gehad voor de griepprik.

Ik heb geen uitnodiging ontvangen, maar krijg wel jaarlijks de griepprik. Wat moet ik doen?

Omdat de voorraad vaccins beperkt is, krijgt niet iedereen op hetzelfde moment een uitnodiging. Dit gaat in fases. Als u eind mei geen uitnodiging heeft ontvangen, neem dan contact op met uw huisarts.

Ik ben geboren in 1960 of eerder, en krijg jaarlijks de griepprik. Krijg ik ook een uitnodiging?

De mensen geboren in 1956-1960 krijgen geen uitnodiging op basis van medisch risico. Zij zijn of worden in een apart traject uitgenodigd door de huisarts. Mensen geboren in 1955 of daarvoor, hebben al eerder een uitnodiging voor coronavaccinatie bij een GGD-locatie ontvangen.

Wat moet ik doen als ik al gevaccineerd ben en opnieuw een uitnodiging krijg?

Als u al gevaccineerd bent omdat u bijvoorbeeld in de zorg werkt, dan kunt u de uitnodiging wegdoen.

Ik ben zwanger en behoor tot een van de medische (hoog)risicogroepen, mag ik gevaccineerd worden?

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin als zij een oproep krijgen. Op dit moment zijn BioNTech/Pfizer en Moderna de mRNA-vaccins. Dit advies geldt ook voor zwangere vrouwen uit de medische risicogroepen. Bekijk de pagina over zwangerschap en coronavaccinatie voor meer informatie. 

Huisarts of medisch specialist beslist over medische indicatie

De huisarts of medisch specialist beslist of u een uitnodiging krijgt op basis van uw medische achtergrond. U krijgt de uitnodiging voor de coronavaccinatie van hen. Zonder uitnodiging kunt u geen afspraak maken voor coronavaccinatie.