Welke medische risicogroepen krijgen met voorrang een coronavaccinatie?

Sommige mensen lopen vanwege hun medische achtergrond meer risico om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. De Gezondheidsraad heeft hierover geadviseerd. Er is een verschil tussen mensen met een hoog risico en andere risicogroepen.

Medische hoog-risicogroepen

Er zijn 7 groepen mensen die vanwege hun ziekte een extra hoog risico hebben om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een chronische afwijking van het immuunsysteem of mensen die een orgaan- of stamceltransplantatie hebben gehad. De Gezondheidsraad adviseert om hen met voorrang te vaccineren

Van deze 7 groepen krijgen 5 groepen patiënten vanaf 24 maart een uitnodiging voor een coronavaccinatie. De 2 andere groepen, mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas (BMI>40), worden sinds 15 februari gevaccineerd per regio door de huisarts.

Andere medische risicogroepen

Er zijn ook andere groepen mensen die vanwege hun medische situatie een grotere kans hebben om erg ziek te worden door corona, bijvoorbeeld mensen met diabetes. Dit zijn de mensen die jaarlijks in aanmerking komen voor een griepprik.

Vanaf mei: BioNTech/Pfizer of Moderna bij de GGD

Zij krijgen vanaf mei een uitnodiging voor vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. De uitnodiging hiervoor ontvangen zij van de huisarts. De GGD geeft de vaccinatie op een GGD-priklocatie.

Huisarts of medisch specialist beslist over medische indicatie

De huisarts of medisch specialist beslist of u een uitnodiging krijgt op basis van uw medische achtergrond. U krijgt de uitnodiging voor de coronavaccinatie van hen. Zonder uitnodiging kunt u geen afspraak maken voor coronavaccinatie.