Erkende talen in Nederland

Nederlands is de officiële taal van Nederland. De Nederlandse Gebarentaal is erkend voor mensen die gebarentaal gebruiken. Het Fries is een officiële taal in de provincie Fryslân.

Lees de pagina over erkende talen in Nederland in het Fries (pdf, download).

Erkende regionale talen

Nederland heeft een afspraak tussen landen getekend om regionale talen of talen van minderheden te beschermen: het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden getekend. De Rijksoverheid erkent het Fries, Papiaments, Limburgs en Nedersaksisch als regionale talen. En het Jiddisch (Jiddisj) en Romanes als talen die niet binnen een bepaald gebied worden gesproken.

Gebruik erkende talen aanmoedigen

Nederland is trots op zijn diversiteit. De overheid wil  daarom dat naast het Nederlands, ook regionale talen en talen van minderheden gebruikt blijven worden. Om hierbij te helpen steunt de overheid bijvoorbeeld provincies door het maken van afspraken over taalbeleid, zodat bewoners de talen blijven gebruiken.

De overheid erkent talen via de wet, zoals de  Wet Gebruik Friese taal en de Wet erkenning Nederlandse Gebarentaal. En via het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden

Een taal kan onder 2 delen van het Handvest erkend worden: deel II of deel III. Een deel II-erkenning is een algemene erkenning van een taal. Een overheid mag het gebruik van de taal dan niet in wetten of regels bemoeilijken. Een deel III-erkenning legt de bescherming en bevordering van een taal nog verder vast op bepaalde terreinen. Bijvoorbeeld onderwijs, cultuur, media, bestuur, rechtspraak, sociaaleconomisch leven en internationale samenwerking.

In Nederland zijn het Limburgs, Nedersaksisch, Jiddisch, Romanes en Papiaments erkend onder deel II van het Handvest. Het Fries in Fryslân en het Papiaments op Bonaire zijn erkend onder deel III.