Heb ik als buitenlandse student recht op studiefinanciering in Nederland?

Om in Nederland studiefinanciering te krijgen moet u voldoen aan de voorwaarden die gelden voor Nederlandse studenten. Daarnaast moet u aan een aantal extra voorwaarden voldoen.

Voorwaarden voor studiefinanciering als buitenlandse student

Om studiefinanciering in Nederland te kunnen ontvangen moet u:

Als u niet aan deze voorwaarden voldoet, kunt u misschien toch studiefinanciering krijgen. Bijvoorbeeld als u korter dan 5 jaar in Nederland woont. Of een verblijfsvergunning heeft. U kunt uitzoeken of u als buitenlandse student studiefinanciering kunt krijgen op de website van DUO.

Studiefinanciering aanvragen als u wacht op verblijfsvergunning

U kunt ook alvast studiefinanciering aanvragen als u nog wacht op uw verblijfsvergunning. DUO wijst de aanvraag dan wel af. Zodra u uw verblijfsvergunning heeft, geeft u dit door aan DUO. U krijgt dan misschien ook nog studiefinanciering over de maanden daarvoor.

Collegegeldkrediet voor EU/EER studenten hbo en universiteit

Komt u uit de EU/EER of Zwitserland en hebt u geen recht op studiefinanciering? En volgt u een opleiding in het hbo of aan een universiteit? Dan kunt u een collegegeldkrediet aanvragen. Dit is een maandelijkse lening die u pas na uw opleiding terug hoeft te betalen.

Vergoeding voor buitenlandse studenten in mbo

Volgt u een voltijds of duale opleiding in het mbo? En komt u uit de EU/EER of Zwitserland? Dan kunt u een tegemoetkoming aanvragen. Deze vergoeding is een gift. U hoeft hem dus niet terug te betalen.