Wat kost mediation?

Er zijn geen vastgestelde kosten voor mediation. De kosten verschillen per mediator. Het hangt af van de duur en het aantal keren dat u een mediator raadpleegt. Een mediator kost normaal gesproken ongeveer € 150 per uur (exclusief BTW). Vaak betalen beide partijen allebei de helft van de kosten. U kunt andere afspraken maken over de verdeling. Deze legt u vast in de mediationovereenkomst.

Gezamenlijk betalen tijdens gerechtelijke procedure

Kiest u voor mediation tijdens een gerechtelijke procedure, dan betalen de partijen gezamenlijk de kosten voor de mediator.

Griffierechten

Heeft u voor uw rechtszaak griffierechten betaald en maakt u daarna gebruik van een mediator? Dan is teruggave van griffierechten niet mogelijk.

Gesubsidieerde mediation

De overheid vergoedt soms een deel van de kosten die u maakt als u een mediator nodig heeft. Dit hangt af van het inkomen van u en uw partner en het vermogen dat u bezit. U betaalt wel altijd een eigen bijdrage.

U kunt de bijdrage niet zelf aanvragen. Dit doet de mediator voor u bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Vanaf 1 maart 2023 kunnen mensen die met elkaar in een gerechtelijke procedure zijn verwikkeld gebruik maken van een subsidie voor mediation in hun zaak als zij niet in aanmerking komen voor een toevoeging (de bijdrage). De eerste 2,5 uur van de bemiddeling is dan gratis.

Vergoeding mediation bij verzekeraar

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering afgesloten? Informeer dan bij uw verzekeraar of deze mediation vergoedt.