Nederland als testland voor mobiliteit

De Rijksoverheid wil dat Nederland een belangrijk testland wordt op het gebied van mobiliteit. Ook op langere termijn moet Nederland een grote rol blijven spelen.

In alle EU-landen dezelfde regelgeving

Auto’s en diensten worden niet voor 1 land gemaakt, maar voor een grotere (Europese) markt.  De technologieën moeten daarom niet afhankelijk zijn van verschillen in regelgeving per land.

Nederland is ideaal testland

In Nederland kunnen testen plaatsvinden met zelfrijdende auto’s en vrachtwagens. De voordelen die Nederland als testland heeft:

  • de wet- en regelgeving  is aangepast, zodat fabrikanten deze voertuigen op de openbare weg mogen testen. Fabrikanten van vrachtwagens willen dit graag;
  • Nederland heeft al ervaring opgedaan met verschillende projecten. Zoals de WePod in Gelderland en truck platooning op de snelweg.
  • Er zijn testfaciliteiten aanwezig. Denk aan een testcircuit van de RDW, de innovatiecentrale en camera’s langs de openbare weg om weggedrag vast te leggen;
  • Een netwerk van goede kwaliteit wegen; goed onderhouden, duidelijke belijningen en snelheidsborden.De technologische kennis van kennisinstellingen en bedrijven in Nederland is erg bruikbaar voor partijen die hier komen testen;
  • Nederland staat in de top 5 van meest innovatieve landen, blijkt uit de Global Innovation Index 2015. Nederlanders accepteren zelfrijdende voertuigen veel makkelijker dan inwoners van andere Europese landen. 
  • De Rijksoverheid steunt ontwikkelingen in mobiliteit en wil hiermee internationaal voorop lopen. Bovendien blijken de samenwerkingen tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen succesvol te zijn. In het Programma Beter Benutten zijn veel voorbeelden van maatregelen waar deze partijen gezamenlijk tot innovatieve oplossingen zijn gekomen.

Voordelen voor Nederland

Als veel buitenlandse partijen in Nederland komen testen, kunnen Nederlandse ondernemers profiteren van de ontwikkelingen in de mobiliteit. Bedrijven krijgen een sterke internationale concurrentiepositie omdat ze voorop kunnen blijven lopen in deze ontwikkelingen. Nederland behoudt en versterkt zo zijn internationale koppositie voor slimme mobiliteit.

Taskforce Dutch Roads: testen op de weg makkelijker

De Taskforce Dutch Roads (Engelstalig document) heeft als doel testen op de weg makkelijker te maken voor bedrijven en kennisinstellingen. Taken van de Taskforce zijn bijvoorbeeld:

  • Bekijken welke wetten en regels een belemmering vormen bij testen met zelfrijdende voertuigen. Bijvoorbeeld regels voor handen aan het stuur en minimum afstand tussen voertuigen. Door ervaring op te doen in de praktijk komt de Taskforce met andere partijen tot oplossingen voor de belemmeringen.
  • Wegbeheerders helpen bij de behandeling van aanvragen voor testen op de weg.
  • Kennis over testen op de weg delen met andere wegbeheerders.

In de Taskforce Dutch Roads zitten vertegenwoordigers van onder andere gemeenten en provincies. Ook andere organisaties doen mee, die meewerken bij het testen van zelfrijdende voertuigen op de openbare weg. Zoals de politie en het Havenbedrijf Rotterdam. Geïnteresseerde wegbeheerders kunnen contact opnemen met Kennisplatform CROW.