Waarom organiseert Nederland de NAVO-top in 2025?

Nederland is tijdens de NAVO-top in Vilnius (Litouwen) gevraagd om de top in 2025 te organiseren. NAVO-landen (bondgenoten) waarderen wat Nederland bijdraagt aan de NAVO. Door de NAVO-top te organiseren, kan Nederland zijn positie als betrouwbare bondgenoot verder versterken. Waar en wanneer de top is, wordt later in 2024 bekendgemaakt. 

NAVO waardeert Nederlandse inzet

Het is de eerste keer dat Nederland een NAVO-top organiseert. Dat de NAVO-landen dit Nederland gunnen, is een teken dat ze waarderen wat Nederland bijdraagt aan de NAVO. Nederland was 1 van de oprichters van de NAVO in 1949. En Nederland neemt bijvoorbeeld deel aan verschillende NAVO-missies. Daarnaast werkt Nederland mee om de Oostflank van het NAVO-gebied te versterken

Positie als betrouwbare bondgenoot verder versterken

Door de NAVO-top te organiseren, kan Nederland zijn positie als betrouwbare bondgenoot verder versterken. Er komen ongeveer 45 staatshoofden en regeringsleiders, 45 ministers van Buitenlandse Zaken en 45 ministers van Defensie naar Nederland. Tijdens de top neemt de NAVO belangrijke besluiten over vrede en veiligheid. 

Datum en locatie NAVO-top in Nederland

Er wordt later in 2024 bekendgemaakt op welke datum en in welke stad de NAVO-top in Nederland plaatsvindt.