Kan ik via het vavo een diploma voortgezet onderwijs halen?

In het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) kunt u een diploma voor het voortgezet onderwijs halen. In de richting vmbo-tl, havo of vwo. De vavo is voor mensen vanaf 18 jaar en ouder die op het voorgezet onderwijs zijn uitgevallen, gezakt of dreigen uit te vallen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen 16- en 17- jarigen hun vmbo-tl, havo of vwo afronden op het vavo.

Vavo voor 18 jaar en ouder

Iedereen vanaf 18 jaar kan via het vavo een diploma voor het vmbo-tl (theoretische leerweg), havo of vwo halen. Dat kan op sommige scholen ook in de avonduren. Zo kunt u lessen volgen naast bijvoorbeeld uw werk. Soms kunt u de opleiding versneld doen. Bijvoorbeeld 2 jaar havo in 1 jaar. 

Opleidingen bij mbo-instelling en roc’s

De vavo-opleidingen kunt u volgen bij mbo-instellingen (roc's). Voor informatie over een vavo-opleiding kunt u contact opnemen met een mbo-instelling bij u in de buurt.

Vavo voor 16-jarigen en 17-jarigen

Bent u 16 of 17? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden uw opleiding op het vwo, havo of vmbo-tl afronden op het vavo. Bijvoorbeeld als u gezakt bent voor uw eindexamen en maar een paar vakken over moet doen. Dit moet u overleggen met uw middelbare school en de vavo-instelling. U volgt namelijk wel uw lessen op het vavo, maar blijft ingeschreven bij uw middelbare school. De middelbare school blijft ook verantwoordelijk voor u.