Wat moet ik weten als ik vuurwerk wil verkopen?

Als bedrijf heeft u een vergunning nodig om vuurwerk te verkopen. U vraagt deze vergunning aan bij uw gemeente. Het vuurwerk dat u verkoopt moet voldoen aan wettelijke eisen van het Vuurwerkbesluit. De verkoopdagen in 2019 zijn zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december.

Regels verkoop vuurwerk

In het Vuurwerkbesluit staan welke regels gelden voor de verkoop van vuurwerk. Zo geldt bijvoorbeeld:

Maximaal 25 kilo per klant

U mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk verkopen per klant. Daarnaast gelden er regels voor de opslag van vuurwerk, zoals de aanleg en inspectie van de sprinklerinstallatie en maximale opslaghoeveelheden in de bewaarplaats en winkel.

Lanceerstandaard verplicht bij vuurpijlen

U mag vuurpijlen alleen verkopen in combinatie met een lanceerstandaard. De lanceerstandaard is geschikt voor meervoudig gebruik en voor het afsteken van verschillende soorten vuurpijlen.

Veiligheidsbril en aansteeklont aanbieden

Vanaf de jaarwisseling 2019-2020 moet u bij vuurwerk voor particulieren een veiligheidsbril en een aansteeklont ter beschikking stellen en instructies geven over het veilig afsteken van dit vuurwerk.

Minimumleeftijd vuurwerk afsteken

Op de verpakking van legaal vuurwerk staat welke leeftijd de klant moet hebben om het te mogen afsteken. De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) hangt af van het soort vuurwerk.

Herkenbaar legaal vuurwerk verkopen

Heeft u een vergunning om vuurwerk te verkopen? Dan mag u een bordje ophangen met de tekst: ‘Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden’. Zo weten uw klanten dat zij bij u legaal vuurwerk kunnen kopen.

Eisen aan consumentenvuurwerk

Consumentenvuurwerk moet onder andere de vermelding ‘Geschikt voor particulier gebruik’ hebben. Ook moet het vuurwerk een vermelding of afbeelding hebben van de effecten. Zo weet de consument wat hij kan verwachten als hij het vuurwerk afsteekt. Een overzicht van alle eisen voor consumentenvuurwerk staat in het Vuurwerkbesluit.

Verkoopdagen vuurwerk

U kunt op drie werkdagen vuurwerk kopen. Categorie 1 vuurwerk (kindervuurwerk, sterretjes en dergelijke) mag je als enige wel het hele jaar door verkopen.

Boete verkoop verboden vuurwerk

U kunt een boete krijgen als u vuurwerk verkoopt dat niet voldoet aan de wettelijke eisen. Het Openbaar Ministerie heeft een richtlijn strafverordening voor vuurwerkovertredingen opgesteld.

Het is ook niet toegestaan om artikelen die explosieve stoffen bevatten, anders dan consumentenvuurwerk te verkopen als vuurwerk.

Regels voor opslag en verkoop van vuurwerk

Op de website Ondernemersplein leest u waar u rekening mee moet houden bij het opslaan en verkopen van vuurwerk. Deze regels staan ook in het Vuurwerkbesluit.

Toezicht op verkoop van vuurwerk

Uw gemeente controleert of u zich aan de verkoopregels houdt. U leest meer over vragen en antwoorden over de opslag en restanten vuurwerk op de website van Infomil.

Stop verkoop categorie F3 vuurwerk

Vanaf de jaarwisseling 2020-2021 mag u geen categorie F3 vuurwerk aan consumenten verkopen of op een andere manier ter beschikking stellen.