Shakingtree Award

De Shakingtree Award wordt toegekend aan mensen die op een positieve manier aandacht vragen voor verbetering in de zorg. De prijs wordt jaarlijks in november uitgereikt door de secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Uitreiking Shakingtree Award 2022

Host: Van harte welkom hier op de achtste uitreiking alweer van de Shakingtree Award.

Gezongen: Jij schudt de boom, jij maakt de wind. Jij zet de toon, inspireert en verbindt. Dus blijf schudden, blijf strijden, we nemen het nauw. Die Shakingtree Award is ook voor jou.

Amber Heijneman – Genomineerde Shakingtree Award 2022: Ik ben genomineerd omdat ik, vanuit mijn eigen ervaring met diabetes type 1, me inzet om meer kennis te verspreiden over hoe je met leefstijl je bloedsuiker stabiel kan houden. Daarmee hoop ik vooral voor mijn leeftijdsgenoten het leven wat makkelijker te maken. Diabetes type 1 heeft zoveel impact op je leven, als dat een beetje makkelijker kan dan is dat zoveel waard.

Pauline Redlich – Genomineerde Shakingtree Award 2022: Ik ben genomineerd voor de Shakingtree Award omdat ik een theatershow heb gemaakt, dat heet 'Zeikwijf in Mantelzorgland'. Die is speciaal voor mantelzorgers, hun naasten en voor zorgprofessionals. Omdat ik heel graag wil dat zij beter met elkaar in gesprek gaan, elkaar beter begrijpen. Dat is ook mijn drijfveer en daarom ben ik hiermee begonnen.

Antwan Wiersema – Genomineerde Shakingtree Award 2022: Ik ben genomineerd voor de Shakingtree Award omdat ik met Stichting Aurora de zorg voor naasten bij suïcidaliteit en nabestaanden na een suïcide aan het verbeteren ben, samen met alle partijen in het land die daar direct of zijlings mee te maken hebben.

Gezongen: En zij schudden de bomen, zij voelen de wind. Verschil mag je dromen daar waar jij elkander vindt. Zij schudden de bomen, zien de bladerenzee. Het moet ergens goedkomen. De wereld schudt mee.

Pauline Redlich – Genomineerde Shakingtree Award 2022: Wat ik zo bijzonder aan deze award vind: het schudden aan de boom, de 'Shaking Tree' Award. Dat is wat ik zelf inderdaad ook doe. Op mijn LinkedIn-account staat dat ik een hoogste-boomklimmer ben, dus ik vond het echt heel bijzonder toen ik deze omschrijving las en ik herkende mezelf ook echt. Ik dacht: ja, wat fijn om hier voor op de bres te mogen staan.

Amber Heijneman – Genomineerde Shakingtree Award 2022: Deze award is voor mij heel bijzonder omdat het allereerst een erkenning is van wat wij doen als organisatie, waar ik me de afgelopen twee jaar voor heb ingezet. Maar het is ook zo belangrijk dat dit vanuit de zorg wordt erkend. Want we kunnen de patiënten wel bereiken, maar als het vanuit een arts niet wordt gesteund, dan zijn ze alsnog nergens. Want je hebt de steun van je arts heel hard nodig bij een chronische ziekte. Dus deze erkenning is heel bijzonder en heel belangrijk.

Antwan Wiersema – Genomineerde Shakingtree Award 2022: Het is zo bijzonder om genomineerd te zijn voor de award, omdat het een absolute erkenning is van het werk wat we de afgelopen jaren met elkaar hebben verzet. En ook zet het de doelgroepen van naasten en nabestaanden bij zelfdoding en suïcidaliteit absoluut op de kaart.

Gezongen: ...als een gedachte of herinnering. Ja jij, jij plant een zaadje en dat zaadje wordt boom. De wortels als ankers in de grond. En jij wordt getild door de hoge tonen, de rimpel in het water, prachtig rond.

Antwan Wiersema – Genomineerde Shakingtree Award 2022: Als ik zou winnen, dan is dat natuurlijk een ontzettende pluim op het werk wat we hebben verzet en nog gaan verzetten. Wat het zou veranderen: ik denk dat er nog meer deuren open zullen gaan om samenwerking echt van de grond te krijgen en de mensen te helpen die het nodig hebben als het om zelfdodingspreventie gaat.

Pauline Redlich – Genomineerde Shakingtree Award 2022: Doordat ik nu op het podium sta en zeker ook als ik de award zou winnen, dan hoop ik dat ook de andere gezinnen, dat daar beter naar geluisterd wordt en dat zij ook weer een stap verder komen. En dat ook met hulpverlening, dat ze met elkaar eigenlijk om degene heen gaan staan die ziek en beperkt is, en dat het leven daardoor gewoon weer mooier en beter wordt.

Amber Heijneman – Genomineerde Shakingtree Award 2022: Het winnen van deze award zou ik zo bijzonder vinden, zo'n eer. Ik word daar heel blij van, überhaubt van de erkenning die ik nu al krijg door de nominatie. Het zou gewoon zoveel mogelijkheden openen qua deuren, waar we verder kunnen komen met beleidsmakers, waardoor dit echt een standaardonderdeel van de zorg zou kunnen worden. Want kennis over leefstijl is zo belangrijk. Maar als je niet weet dat er een keuze is, hoe kun je dan een keuze maken? Dus hierdoor kunnen we iets hoger in de boom gaan schudden.

Gezongen: Ja, en zij schudden de bomen, zij voelen de wind. Het verschil mag je dromen waar je elkander vindt. Ja, zij schudden bomen, zien de bladerenzee. Het moet ergens goedkomen en de wereld... Ja zij schudden de bomen, zij voelen de wind.

Host: De Shaktingtree Award 2022 gaat naar: Antwan.

Antwan Wiersema – Genomineerde Shakingtree Award 2022: Fantastisch, echt heel erg blij ermee, niet verwacht. De andere hadden het natuurlijk net zo hard verdiend. Maar het is echt super dat ik hem in ontvangst mocht nemen. Het zal heel veel gaan betekenen voor waar we mee bezig zijn en waar we naartoe gaan. Ik denk dat dit het begin is van waar we met z'n allen voor willen gaan. Dat is inderdaad dat de bespreekbaarheid van zelfdoding en suïcidaliteit echt gewoon een stuk groter gaat worden en dat dat mensen ontzettend gaat helpen.

Gezongen: Jij schudt de boom, ja, jij maakt de wind en jij zet een toon, inspireert en verbindt. Blijf schudden, blijf strijden, en beste Antwan, toch mooi dat jij jezelf winnaar noemen kan.

*Muziek eindigt*

Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Shakingtree Award verschijnen in beeld.

Doel van de Shakingtree Award

De Shakingtree Award wordt uitgereikt aan een persoon die zich met positiviteit  en kennis van zaken inzet voor betere zorg. Bijvoorbeeld iemand:

  • die inspireert met innovatieve ideeën;
  • die situaties aan de kaak stelt waarbij mensen ongelijk worden behandeld;
  • die wijst op overbodige regels die de zorg ingewikkeld maken.

De prijs draagt de naam van Niels Schuddeboom (1982 – 2017).