Oekraïne kiest voor samenwerking met de Europese Unie

Handel in goederen

In het associatieakkoord met Oekraïne zijn afspraken gemaakt over de markttoegang van goederen. Zo zullen de EU en Oekraïne vrijwel alle invoerheffingen afschaffen.

Afschaffen invoerheffingen

Oekraïne zal 99,1% en de EU 98,1% van alle invoerheffingen afschaffen. Hierdoor zullen de handelsmogelijkheden toenemen. Daarmee besparen Oekraïense exporteurs jaarlijks € 487 miljoen en EU-exporteurs rond de € 391 miljoen.

Invoerheffingen zijn belastingen die betaald moeten worden om goederen in te mogen voeren. De prijs van het geïmporteerd product wordt hierdoor hoger.

Landbouwproducten en industriële goederen

Op 1 januari 2016 zijn een aantal delen van het Associatieakkoord voorlopig in werking gegaan. Waaronder de handelsafspraken in Titel IV. Dat betekent dat invoerheffingen op een groot aantal (verwerkte) landbouwproducten binnen 10 jaar worden afgeschaft. De EU heeft op 36 productgroepen de tarieven alleen voor een bepaalde hoeveelheid afgeschaft. Dit moet bepaalde gevoelige Europese sectoren beschermen.

De invoertarieven op de meeste industriële goederen worden onmiddellijk afgeschaft. Er zijn aparte afspraken gemaakt over de import van personenauto's uit de EU naar Oekraïne.

Voorbeelden van voordelen voor Nederlandse bedrijven

  • Kaasexporteurs betalen nu 10% importheffingen om op de Oekraïense markt te komen. Deze heffing zal na 5 jaar naar 0% dalen. De Nederlandse exporteurs in de kaasindustrie besparen dan per jaar € 500.000 aan importheffingen bij gelijkblijvende exportvolumes.
  • Exporteurs in de bloemen- en plantensector betalen nu tussen de 5 en 20% aan importheffingen. Deze importheffing wordt vanaf 1 januari 2016 in 5 jaar afgebouwd naar 0%. De Nederlandse exporteurs besparen dan per jaar € 4,6 miljoen aan importbelasting bij gelijkblijvende exportvolumes.
  • 30% van de Nederlandse export naar Oekraïne valt in de categorie 'machines en vervoermaterieel'. Zoals nieuwe en tweedehandse tractors en trailers. Door de afbouw van de importbelasting besparen de Nederlandse exporteurs in 10 jaar bijna € 13 miljoen.