Wat is kindermishandeling?

Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dus niet alleen lichamelijk geweld, maar ook bijvoorbeeld emotionele mishandeling of verwaarlozing vallen eronder.

Vormen van kindermishandeling

Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling, namelijk:

 • Lichamelijke mishandeling

  Van lichamelijke mishandeling is bijvoorbeeld sprake als een volwassene regelmatig een kind slaat.
 • Emotionele of geestelijke mishandeling

  Van emotioneel of geestelijk geweld is bijvoorbeeld sprake als een volwassen persoon een kind regelmatig uitscheldt, vernedert of het kind opzettelijk bang maakt.
 • Lichamelijke verwaarlozing

  Hiervan is sprake als het kind niet de zorg en verzorging krijgt die het nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kind wat geen eten krijgt, of nergens kan slapen.
 • Emotionele of geestelijke verwaarlozing

  Ook een doorlopend tekort aan positieve aandacht voor het kind is een vorm van kindermishandeling. Ieder kind heeft namelijk recht op liefde, warmte, geborgenheid van ouders of verzorgers. Onder emotionele of geestelijke verwaarlozing vallen ook kinderen die getuige zijn van geweld tussen ouders of verzorgers.
 • Seksueel misbruik

  Seksuele aanrakingen die een volwassene een kind opdringt. Lees meer informatie over hoe u seksueel misbruik bij een kind kunt herkennen.

Veilig Thuis geeft advies als u kindermishandeling vermoedt

Iedereen kan het verschil maken voor een kind wat slachtoffer is van kindermishandeling. Het is daarom belangrijk dat u zo snel mogelijk in actie komt als u kindermishandeling vermoedt.

Twijfelt u of ergens sprake is van kindermishandeling?
Bel dan (anoniem) met Veilig Thuis (0800 – 2000) voor advies. Dit kan altijd, ook als u vermoedt dat er geen sprake is van opzet. Of als u niet zeker weet of er wel sprake is van kindermishandeling. Veilig Thuis kan u advies geven over wat u kunt doen om het kind te helpen.

Lees meer tips over wat te doen bij vermoedens van kindermishandeling.