Organisatie Rijksoverheid

De Rijksoverheid bestaat uit 12 ministeries, veel uitvoerende diensten, inspecties en de Hoge Colleges van Staat.

Ministeries en Rijksdiensten

De Rijksoverheid, of het Rijk, bestaat uit:

  • 12 ministeries en 20 ministers

    De ministeries staan onder politieke leiding van een minister en een staatssecretaris. Dat betekent dat de ministers en staatssecretaris politiek verantwoordelijk zijn voor de ministeries. Er zijn ook ministers zonder portefeuille. Zij werken vanuit een departement, maar geven geen politieke leiding aan dat ministerie. Bijvoorbeeld de minister voor Langdurige Zorg en Sport bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De secretarissen-generaal hebben de ambtelijke leiding over de ministeries.
  • Rijksdiensten

    Onder de verantwoordelijkheid van de ministeries vallen zo'n 160 organisaties. Bijvoorbeeld agentschappen en zelfstandige bestuursorganen. Denk aan Rijkswaterstaat of de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. De Rijksoverheid heeft ook verschillende inspectiediensten. Bijvoorbeeld de Onderwijsinspectie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Adviescolleges

Adviescolleges adviseren de regering over wetten en regels. Of over het beleid.

Hoge Colleges van Staat

De Hoge Colleges van Staat controleren en adviseren de Rijksoverheid. In de Grondwet is vastgelegd dat de colleges onafhankelijk en zelfstandig zijn. Het gaat om de volgende organisaties:

Rijkslogo

De Rijksoverheid is herkenbaar aan het rijkslogo:

Vergroot afbeelding Logo Rijksoverheid
Beeld: ©Rijksoverheid
Rijkslogo.