Toezicht op voedselsector

De Rijksoverheid neemt maatregelen om de veiligheid en betrouwbaarheid van voedsel te verbeteren. Veilig voedsel betekent dat consumenten het eten zonder er ziek van te worden.

Veilig en betrouwbaar voedsel

De Rijksoverheid zorgt met wetgeving over voedsel ervoor dat bedrijven op veilige wijze voedsel produceren. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) voert dit toezicht uit. Afgelopen jaren zijn er in Nederland voedselschandalen geweest. Het fipronil-incident waarbij fipronil in eieren is gevonden (in 2017) zorgde voor veel onrust. Voedselschandelen zorgen voor minder vertrouwen van mensen in hun voedsel.

Toezicht op productie vlees(producten)

Voor veel mensen is vlees een onderdeel van de dagelijkse voeding. Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld zo’n 40 kilogram vlees per persoon. Dieren die voor de voedselproductie worden gebruikt, dragen van nature bacteriën en potentiële ziekteverwekkers bij zich. Net als mensen. Om de veiligheid van het voedsel te garanderen, zijn er wettelijke regels. De regels voor voedselveiligheid zijn voor alle landen van de Europese Unie (EU) gelijk. Deze regels staan onder andere in de Europese Algemene Levensmiddelen Verordening (ALV).

Erkenning, vergunning en registratie voedselproducenten

Schone productieruimtes en controle op ziekteverwekkende bacteriën zijn enkele eisen waaraan voedselbedrijven en toeleveranciers in de EU moeten voldoen. Deze bedrijven moeten zich bij de NVWA registreren of een vergunning of erkenning aanvragen. De NVWA houdt onder meer toezicht op de risico’s voor de voedselveiligheid bij bedrijven. Voldoet een onderneming niet (meer) aan de voorwaarden, dan trekt de NVWA de vergunning of registratie in. Het bedrijf mag dan geen voedsel meer produceren, opslaan of verhandelen. Ook zijn er EU-wetten voor de toelating en controle van dieren van buiten de EU.

Registratie en toelating dieren (Europese regels)

Een uitbraak van dierziekte of gezondheidsproblemen met besmet vlees moeten snel worden aangepakt. Daarom moeten ondernemers volgens EU-regels de verblijfplaats registreren van vee, zoals runderen, varkens, schapen of geiten. De gegevens staan in een centrale databank bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).