Hulp aan Oekraïne: wat gebeurt er met de Nederlandse steun?

Ministeries

Nederland helpt Oekraïners die zijn getroffen door de oorlog. In Oekraïne en in buurlanden die vluchtelingen opvangen. Maar Nederland helpt ook op andere manieren, bijvoorbeeld door onderzoek naar oorlogsmisdaden te financieren. We leggen uit hoe de steun tot stand komt, met een aantal voorbeelden.

Vergroot afbeelding Vluchtelingen worden opgevangen in een sporthal in Medyka in Polen
Beeld: ©UNHCR/Valerio Muscella

Oekraïne steunen: een internationale inspanning

Landen over de hele wereld werken samen om Oekraïne te steunen. Bijvoorbeeld via de Verenigde Naties (VN) en de Europese Unie (EU). Want samen lukt het beter om de juiste hulp op de juiste plekken te krijgen. Een groot deel van de Nederlandse bijdragen voor Oekraïne gaat naar deze gezamenlijke inspanningen. Nederland levert ook een bijdrage aan hulporganisaties zoals het Rode Kruis, de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) en de Dutch Relief Alliance (Dorcas, Cordaid en Save the Children).

Wat is het doel van de hulp aan Oekraïne?

De oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen. Op de eerste plaats voor alle mensen die door de oorlog zijn getroffen. Er is een humanitaire crisis gaande, waarin meer dan 12 miljoen Oekraïners op de vlucht zijn. In hun eigen land, en buiten Oekraïne. Dat merken we ook in Europa en in Nederland. Oekraïners in nood verdienen hulp en een toekomst. Dat is dan ook de inzet van het kabinet. De drie belangrijkste doelen zijn:

  1. levens redden.
  2. het lijden van Oekraïners verlichten.
  3. de waardigheid van getroffenen beschermen en herstellen.

Nederlandse bijdragen: hoe helpen ze Oekraïners?

De Nederlandse bijdragen voor noodhulp en andere steun worden vooral gebruikt om aan de belangrijkste behoeften van Oekraïners te voldoen. Denk aan voedsel en drinkwater, bescherming, noodopvang en medische zorg, waaronder hulp bij emotionele klachten. Hieronder lees je een aantal voorbeelden van steun die mogelijk is gemaakt met Nederlandse bijdragen:

Nederlandse steun voor noodhulp

Vergroot afbeelding Oekraïense families vluchten de grens over naar Roemenië
Beeld: ©Save the Children

Nederland helpt Oekraïners. Onder andere door hulporganisaties financieel te steunen. Zoals de Oekraïense hulporganisatie Nehemia, die vluchtelingen opvangt en hen onderdak en psychosociale steun biedt. Tetiana Machabeli, directeur van Nehemia: “Ik ben ontzettend dankbaar voor alle steun die door de internationale gemeenschap wordt gegeven. Oekraïne kan dit niet alleen.” Lees het hele verhaal.

Nederlandse steun voor onderzoek naar oorlogsmisdaden

Vergroot afbeelding Verwoestingen in Oekraïne
Beeld: ©Royal Netherlands Marechaussee

Nederland wil ervoor zorgen dat oorlogsmisdaden in Oekraïne niet onbestraft blijven. Daarom biedt Nederland financiële steun aan het Internationaal Strafhof en het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties (VN). Ook stuurde Nederland een opsporingsteam naar Kyiv. Bela Kubat, forensisch patholoog in dit team: “In een oorlogsgebied weet je nooit wat je tegenkomt.” Lees het hele verhaal.

Internationale coördinatie bij noodhulp in Oekraïne

Vergroot afbeelding
Beeld: ©OCHA/UNICEF

Nederland werkt samen met andere landen om Oekraïne te steunen. Bijvoorbeeld via de Verenigde Naties (VN). Door flexibele, meerjarige financiering van Nederland had de VN vanaf de Russische inval direct middelen beschikbaar om Oekraïners te helpen. Aan de hand van het VN-noodhulporganisatie Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) leggen we uit hoe die internationale steun tot stand komt. Lees het hele verhaal.