Staatsgreep in Niger: liveblog gesloten

Ministeries

Op 26 juli 2023 heeft in Niger een staatsgreep (coup) plaatsgevonden. De situatie in het land blijft onveilig en onzeker. Op deze pagina zijn updates van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de situatie in Niger terug te lezen. Bekijk ook de pagina: veelgestelde vragen over de situatie in Niger

Read this article in English on Government.nl

Vergroot afbeelding Coup Niger
Beeld: ©EPA/ISSIFOU DJIBO

Liveblog gesloten

Update 8 augustus 10:15
Dit liveblog is gesloten. Eventuele updates volgen vanaf nu via de reguliere kanalen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Blijf op de hoogte via Rijksoverheid.nl, Nederlandwereldwijd.nl of sociale media:

Evacuatie Niger: achter de schermen bij Buitenlandse Zaken

Update 7 augustus 09:00
Na de staatsgreep in Niger (26 juli) zorgde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat 20 Nederlanders het land konden verlaten. Dat gebeurde via Franse vluchten en een Spaanse vlucht.

Het ministerie werkte dag en nacht aan deze operatie. Voor de veiligheid moesten veel details geheim blijven. Nu, met de evacuatie achter de rug, nemen we je mee in het werk van Buitenlandse Zaken tijdens een crisis: vanuit Den Haag, Niamey en Parijs.

Lees een reconstructie van de evacuatie.

Nog een Nederlander vertrokken uit Niger met Spaanse evacuatievlucht

Update 4 augustus 14:44
Vandaag is er nog een Nederlander vertrokken uit Niger, via een Spaanse evacuatievlucht. De Nederlander stond voor het vertrek in nauw contact met ambassadeur Paul Tholen in Niamey.

Nederland schort directe samenwerking met overheid Niger op

Update 4 augustus 12:26
Naar aanleiding van de staatsgreep in Niger schort het kabinet de directe samenwerking met de centrale overheid van het Afrikaanse land voorlopig op. Het gaat om steun aan programma’s op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en veiligheid die via de centrale overheid lopen. Lees het nieuwsbericht.

Evacuatie uit Niger: interview met ambassadeur Paul Tholen in Niamey

Update 3 augustus 18:47
Nederlandse ambassadeur Paul Tholen blijft in Niger: om de politieke en veiligheidssituatie in het land in de gaten te houden, klaar te staan voor Nederlanders die niet wilden of konden vertrekken, maar ook om op diplomatiek niveau in dialoog te kunnen blijven met Niger.

Lees in dit interview een terugblik van Paul Tholen op de afgelopen week.

Terugblik: Nederlandse ambassade ontvangt Nederlanders op vliegveld in Parijs

Update 3 augustus 12:55
Gisteren zijn 19 Nederlanders met verschillende vluchten uit Niger vertrokken. Collega’s van de Nederlandse ambassade in Parijs, waaronder ambassadeur Jan Versteeg, stonden klaar op het vliegveld Charles-de-Gaulle om de Nederlanders op te vangen. En om hen een hart onder de riem te steken. De Nederlanders kunnen op eigen gelegenheid naar Nederland of een andere plek.

Brief aan de Tweede Kamer over ontwikkelingen in Niger

Update 2 augustus 21:54
Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken deelt in een brief aan de Tweede Kamer de laatste stand van zaken over het georganiseerde vertrek van Nederlanders en Nederlands ambassadepersoneel uit Niger:

  • Negentien Nederlanders zijn met verschillende vluchten uit Niger vertrokken.
  • De meeste Nederlanders die aangegeven hebben gebruik te willen maken van de evacuatiemogelijkheid hebben Niger verlaten.
  • De ambassade is tot nader order voor publiek gesloten.
  • Nederland blijft met een klein team onder leiding van de ambassadeur in Niger vertegenwoordigd en kan beperkte consulaire bijstand verlenen.
  • Het kabinet houdt de ontwikkelingen voortdurend en nauwlettend in de gaten, en staat hierover in nauw contact met de EU en onze internationale partners.

Lees de brief aan de Tweede Kamer.

Ambassade in Niger gesloten voor publiek

Update 2 augustus 21:35
De ambassade in Niger is vanwege de veiligheidssituatie tot nader orde gesloten voor publiek. De ambassadeur blijft met een klein team in Niamey om Nederland daar te vertegenwoordigen. Zij houden ook contact met Nederlanders die op dit moment niet konden of wilden vertrekken. De ambassade is beperkt bereikbaar. Nederlanders in Niger kunnen 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht bij het contactcentrum van Nederland Wereldwijd. We zijn te bereiken via +31 247 247 247.

Minister Hoekstra: opnieuw een groep van 13 Nederlanders vertrokken uit Niger

Update 2 augustus 21:17
Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken: 'Zojuist zijn nog 13 Nederlanders vertrokken uit Niger. Bijna alle Nederlanders die wilden en konden vertrekken hebben Niger nu verlaten. De ambassade houdt contact met enkele Nederlanders die niet op tijd bij het vliegveld konden komen en blijft zich voor hen inzetten. De Nederlanders zijn aan boord van een Franse evacuatievlucht en onderweg naar Parijs. Collega’s van de Nederlandse ambassade zijn op de luchthaven om hen na de landing op te vangen.

Zojuist heb ik de Kamer geïnformeerd over de stand van zaken. We houden nauw contact met onze internationale partners over de zorgelijke situatie in Niger. We zijn vooral Frankrijk zeer dankbaar voor de hulp die zij hebben geboden bij het vertrek van onze landgenoten en collega’s. Een mooi voorbeeld van internationale samenwerking.' 

Bekijk het bericht op Twitter (X).

Minister Hoekstra: groep van 6 Nederlanders is vandaag met verschillende vluchten vertrokken uit Niger

Update 2 augustus 18:23
Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken: 'Een groep van 6 Nederlanders is vandaag met verschillende vluchten vertrokken uit Niger, met hulp van internationale partners. We houden nauw contact met Nederlanders die nog in Niger zijn en doen er alles aan om degenen die willen vertrekken op een vlucht te krijgen.' Bekijk het bericht op Twitter (X).

Buitenlandse Zaken werkt dag en nacht voor Nederlanders in Niger

Update 2 augustus 13:43
Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is de crisisstructuur actief. Ook teams in Den Haag werken dag en nacht om Nederlanders in Niger te helpen en actief contact met hen te houden. Het contactcentrum van Nederland Wereldwijd (bereikbaar via +31 247 247 247) belt regelmatig met de aanwezige Nederlanders in Niger, voor advies en handelingsperspectieven.

Bericht van ambassadeur Paul Tholen vanuit Niamey (Niger)

Update 2 augustus 12:07

Ambassadeur Paul Tholen in Niger: ‘We houden de situatie hier in Niamey goed in de gaten. Samen met internationale partners doen we er alles aan om te zorgen dat Nederlanders die dat willen mee kunnen op een vlucht het land uit. Voor deze Nederlanders is de situatie onzeker en beangstigend. We steunen hen, hebben nauw contact en bereiden ons voor op alle scenario’s.’

Bericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Update 2 augustus 11:51
Ministerie van Buitenlandse Zaken: Op dit moment doen we er alles aan om de Nederlanders in Niger die willen vertrekken op een vlucht van onze internationale partners te krijgen.
Bekijk de pagina Veelgestelde vragen over de situatie in Niger.

Brief aan de Tweede Kamer over de ontwikkelingen in Niger

Update 1 augustus 17:40
Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken informeert de Tweede Kamer over de huidige situatie in Niger en de aanwezige Nederlanders:

  • Het kabinet volgt de ontwikkelingen op de voet en bereidt zich, samen met internationale partners, op verschillende scenario’s voor.
  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in nauw contact met Frankrijk en andere internationale partners over evacuatiemogelijkheden.
  • Nederlanders in nood kunnen daarnaast 24 uur per dag, 7 dagen in de week contact opnemen met het ministerie via telefoonnummer +31 247 247 247.
  • Nederlanders worden herhaaldelijk opgeroepen zich aan te melden bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Buitenlandse Zaken heeft geen exacte informatie over de aantallen Nederlanders die zich in Niger bevinden. Op dit moment heeft het ministerie contact met de ca. 25 personen die zich geregistreerd hebben bij het ministerie.

Lees de brief aan de Tweede Kamer.

Bericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Update 1 augustus 09:08
Reisadvies Niger: Vanwege de aanhoudend instabiele situatie na de recente staatsgreep is het reisadvies voor heel Niger nu rood: reis niet.

Ben je in Niger? Blijf binnen en volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten. Registreer je via de BZ informatieservice voor updates. Bekijk het bericht op Twitter (X).

Registreren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken
Als je in Niger bent, registreer je dan bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en weet het ministerie van Buitenlandse Zaken dat je in het land bent. Meld je ook af als je het land verlaten hebt.

Contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken

Update 1 augustus 09:00
Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie nauwlettend. Voor Nederlanders in Niger is het contactcenter van Buitenlandse Zaken 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter (X) via @247BZ.

Bericht van Minister Hoekstra aan Nederlanders in Niger

Update 28 juli 10:44
Minister Hoekstra op Twitter (X): ‘De situatie in Niger blijft onvoorspelbaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de ontwikkelingen op de voet en we staan in nauw contact met de ambassade en EU-partners.

Ik roep Nederlanders in Niger op zich te registreren bij de Informatieservice van BZ, zodat de ambassade ze indien nodig snel kan bereiken.’

Minister Hoekstra over de ontwikkelingen in Niger (in het Engels)

Update 27 juli 11:45

Bericht aan Nederlanders in Niger via de Informatieservice Buitenlandse Zaken

Update 26 juli 19:34
De politieke - en veiligheidssituatie in Niamey is momenteel bijzonder gespannen. Blijf bij voorkeur thuis tot de situatie is gekalmeerd, beperk verplaatsingen in de stad zoveel mogelijk, en vermijd de wijken rond het presidentieel paleis en de nationale radio en televisie. Koop, als de omstandigheden dat toelaten, voor een aantal dagen water en voedsel zodat u thuis kunt blijven als dat nodig blijkt.

Lees ook: Wat moet ik doen in een crisissituatie?

Vriendelijke groet,
Nederlandse Ambassade in Niamey